Články / Sloupky/Blogy

Šejkr #82: Otevřete si okno

Šejkr #82: Otevřete si okno

Michal Pařízek | Články / Sloupky/Blogy | 01.07.2022

„Před pár lety jsem si říkal, že je čas odlepit se z rodný hroudy, pocuchat si trochu peří, začít s jinejma lidma, projet se po světě, ale brzo mi došlo, že by to byla největší pitomost mýho života. Minule jsem nadával na minulost, ale teď na ni nedám dopustit. Hele, to jsou blíženci, s tím se nedá nic dělat.“

Dnes jsem si vzpomněl na knihu Ladislava Šerého Nikdy nebylo líp. Horečně doděláváme letní dvojčíslo Full Moonu, které se zaobírá jednou oslavovanou dekádou, a právě Šerého notně štiplavý román se jako by zničehonic stal jedním z posledních střípků mozaiky. Nostalgie je mrcha, sice svůdná a náruživá, ale přece jen mrcha. Povinná četba. Šerý i letní úplněk.


Známý DJ z BBC a vůbec důležitá postava anglické scény Gilles Peterson před dvěma lety tweetoval, že když našel ráno v mailu desku Sault Untitled (Black Is), tak z toho měl takovou radost, že ji hned dopoledne ve svém pořadu pustil. Celou, bez přerušení. Od té doby, co jsem začal dělat Šejkr, to mám v hlavě. Že by jednou mohla přijít příležitost udělat něco podobného. A je to tady. Album Medicine Singers si už nějakou dobu užívám, i v Šejkru z něj zazněly ukázky, ale dneska vychází, tak je čas na to užít si ji společně komplet. Algonkinský obřad v přímém přenosu, třicetiminutový rituál. Poslední týdny jsou tak hektické, že stejně nic jiného než prastaré síly nepomůže. Promněte si třetí oko.


Sice pořád někde říkám nebo píšu, jak nerad vzpomínám, ale jsou vzpomínky a vzpomínky. Ty cílené, nucené jsou k politování, ale ty bezprostřední? To je úplně jiná liga. Podobné je to s tradicemi. Tenhle pořad patří do velké míry zmíněným Medicine Singers, v letním čísle najdete velký text o desce, s citacemi z rozhovoru s izraelským kytaristou Yonatanem Gatem, který s algonkinskými zpěváky, a se spoustou dalších, desku natáčel. Říká tam tohle: „Medicine Singers se snaží udržet tradici pow wow obřadů, to mi přijde zcela v pořádku. Musí žít dál. Ale myslíš, že se já nebo Chris snažíme udržet tradici rokenrolu? To si úplně nemyslím, a rozhodně mě nikdy nenapadlo o tom uvažovat. Proč vlastně? Naopak se snažíme jeho hranice posouvat.“ Skvělá pointa. Vždycky když někdo vzpomíná na hudbu (nebo cokoli z) devadesátek jako na vrchol všeho, tak si říkám, co budeme dělat s tím, co se od té doby stalo. Fakt se nechceme dostat nikam dál? Nebo třeba trochu… jinam?


„Dunaj s Bittovou, Nick Cave, Mňága. Během dvou dní. Devadesátky jsou zpět. Když si nezapomenu vzít léky, bude to pěkný týden,“ nechal se minulý týden slyšet Jindřich Šídlo, smál jsem se u toho asi dvacet minut. Jako rozumím mu, samozřejmě, pamatuju si to taky a patřím tam, vím o tom. Ale celý minulý týden byl přece jen trochu moc boomer United, myslím, že nejen na můj vkus. Ke všemu jsem ve středu viděl na jedné zahrádce chlápka, co venčil hada. Jakože velkého, živého. Dobře, na „mých“ Vinohradech se může stát cokoli a tohle vydání je notně psychedelická edice, ale jako sakra… vážně? Že by ty devadesátky fakt byly nazpátek? Otevřete si okno.

Dneska na Radiu 1 pochopitelně s Medicine Singers, přijdou taky Party Dozen, Arleta, Sinead O’Brien, Thor Harris nebo La Bruja de Texcoco. A samozřejmě Warhaus – jeden z tracků roku.

Info

Rozhlasový pořad Šejkr poslouchejte na Radio 1.

Tracklist:
Sinead O’Brien – Spare for My Size, Me
The Comet Is Coming – Imminent (feat. Joshua Idehen)
Arleta – Private Poison
Big Joanie – Happier Still
Adrian Quesada – Puedes decir de mi
Medicine Singers – A Cry
Medicine Singers – Daybreak Medicine Singers – Hawk Song
Medicine Singers – Sanctuary
Medicine Singers – My Brother
Medicine Singers – Shootingstar Press
Medicine Singers – Sunrise (Rumble)
Medicine Singers – Shapeshifter
Medicine Singers – Sunset
Medicine Singers – Reprise of a Cry
Warhaus – Open Window
52 Hertz Whale – Phil
LNDFK – Ku
TC & The Groove Family – Bossfight (feat. Pariss Elektra)
Miles Davis – What's Love Got to Do With It
Party Dozen – Fruits of Labour
Thor Harris – Day 447 of Quarantine (feat. Zola Jesus, Dorian Wood & Craig Ross)
La Bruja de Texcoco – Nostalgia
Anna Butterss – Doo Wop
James Taylor Quartet – The New Money Spyder
United Future Organization – Friends...We'll Be
Nyamekye Junction – Aduro
Interpol – Stella Was a Diver And She Was Always Down

ilustrace © James F. Johnston

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #135: Post Vintage

Michal Pařízek 26.07.2024

Všechno dobré, něco výjimečné, vytržení s sebou přinesla Aunty Rayzor a vyloženě roztomilí Irreversible Entanglements. Zejména Camae Ayewa, která se chtěla boxovat.

Preview: Letní filmová škola 2024 (Dielmanová, Fellini, Lynch a další)

Štěpán Nezbeda 18.07.2024

Jelikož nejpohodovější filmová přehlídka letos přinese víc promítacích sálů a projekcí, může se hodit pár tipů na snímky.

Pohoda 2024: Poryvy, tma a naděje

Michal Pařízek 14.07.2024

Tento text nemá být obhajobou ani reportáží, berte ho jako pokus o zprostředkování zážitků z určitého místa v areálu. A pokus mírnit rázná hodnocení a zbrklé analýzy.

Šejkr #134: Kdo je kdo?

Michal Pařízek 12.07.2024

Rozhovor s Libuší Jarcovjákovou pro mě byl jedním ze zásadních zážitků prvního pandemického období, dělali jsme ho někdy na jaře, v době, kdy už začínalo být trochu hezky, ale ulice…

Hadí sykot (z Varů): V hudbě život. A smrt.

Veronika Havlová 07.07.2024

Nicméně od té doby hudební a obzvlášť koncertní snímky ve Varech vyhledávám, obzvlášť pokud se promítají ve Velkém sále.

Hadí sykot (z Varů): Křik perličky a jiné holčičí hysterie

Veronika Havlová 04.07.2024

Scéna, v níž se devět tetiček snaží umlčet dvojici mladých žen tím, že jim ritualizovaným sborovým zpěvem vyjadřují bezmeznou účast a lásku, je zatím jedna z nejmrazivějších, které jsem tu…

Hadí sykot (z Varů): Kdo jsme my?

Veronika Havlová 02.07.2024

Ta samozřejmost, s níž mě zařadil do skupiny “my”, a předpoklad, že přece logicky musím chodit na filmy s LGBTQ+ tematikou, když jsem sama jedno z písmen, mě trochu zarazila.

Hadí sykot (z Varů): Konec světa v hotelu Thermal

Veronika Havlová 30.06.2024

Tehdejší hvězdou byl Robert DeNiro, který při vstupu do sálu při pohledu na shromážděný dav rezignovaně vydechl: “Oh, Jesus…”

Šejkr #133: „What you fear to hear from my mouth?“

Michal Pařízek 28.06.2024

O to smutnější bylo číst text Josefa Chuchmy, který se do určité části domácí kulturní publicistiky opřel neurvale i jalově zároveň.

Preview: MFF Karlovy Vary 2024 (Machoninovi, chodecký film a Escobarův hroch)

Filip Hastík, Veronika Havlová, Štěpán Nezbeda 20.06.2024

Z letošní nabídky vybíráme dvanáct tipů napříč sekcemi, Janžurku mezi nimi nenajdete – ta bude kolem druhé odpolední u Puppu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace