Články / Rozhovory

Trader: Je to zvláštně upletený svetr vztahů

Trader: Je to zvláštně upletený svetr vztahů

A.M.180 Collective | Články / Rozhovory | 16.02.2023

Z Aarhusu, dánského města počtem obyvatel někde mezi Brnem a Ostravou, pochází kapela Trader, která vystoupí 15. března v Praze, v Klubu 007 na Strahově. Loni v říjnu vydali u tamního labelu Part Time album se sebeironickým názvem Their Best Work So Far. Faktem je, že jde o nenápadně skvělou desku, která se vymyká indie/noise/pop/rockovému průměru nejen made in Scandinavia. Kapela nám ochotně odpověděla na všechny otázky, které jsme jí zaslali.

Proč jste si vybrali jméno Trader? V časech rozvinutého kapitalismu vás není zrovna snadné vygooglovat.
Došlo nám to až potom, co jsme se pro něj rozhodli, že z pohledu googlování to není nejlepší jméno. Zkoušeli jsme v prostoru podobném přívěsu nebo nákladnímu vagonu, takže jsme mluvili o tom, že pojmenujeme kapelu Trailer (přívěs), ale přišlo nám to trochu moc obyčejné. A nějak se to pak změnilo na Trader.

Kdy a jak Trader vznikli, hráli jste předtím v jiných kapelách?
Na konci roku 2018 se kytarista a zpěvák Anders a bubeník Kristian potkali ve společné zkušebně. Anders začal skládat písničky a Kristian se přirozeně přidal s bicími a svými nápady. Potom jsme chvíli hráli ve čtyřech, a tak to šlo nějakou dobu. Pak jsme přibrali Joakima na basu, který je v kapele dodnes. Krátce předtím, než vyšlo naše nejnovější album, se složení kapely ustálilo na třech členech – kytara/basa/bicí. Většinu života hrajeme v Aarhusu v různých kapelách, ale předtím, než vznikli Trader, jsme spolu nikdy nehráli.

Na jakých kapelách se všichni shodnete a co jsou naopak osobní libůstky každého z vás?
Jedna kapela, na které se určitě shodneme všichni, jsou Dinosaur Jr. Máme taky rádi Weed, Milk Music, spoustu kapel z Bay Area, Toner, Happy Diving apod. Anders byl vždycky fanouškem Boba Dylana a Kurta Vilea a zná spousty jazzových nahrávek, to je výlučně jeho záležitost. Kristian a Joakim mají rádi noiseovější věci. Joakim má zvláštní slabost pro dánskou skupinu Bamses Venner a Kristian je v kapele největším fanouškem Beatles.

Vaše poslední deska je složená ze skvělých písniček. Co jsou z vaší perspektivy hlavní rozdíly mezi touhle deskou a předchozími nahrávkami Trader?
Na poslední desce jsme zkusili přímočařejší popový zvuk. Je to pořád dost noisy, ale už ne tak smutné. Deska Social Life (2020) měla něco ze sadcore, se všemi těmi pauzami a podobně. Nová deska je víc ve stylu písnička za písničkou. První EP z roku 2019 je taková malá flákačská bedroom záležitost. Teda, všechny tři naše desky jsou flákačská záležitost…


Kde probíhalo nahrávání vaší nejnovější desky?
EP i první desku jsme nahrávali ve zmíněné zkušebně. Ta poslední vznikla v jednom studiu ve Švédsku, daleko od všeho.

Trader nám představil Mikkel z Yung. Jaké je propojení Trader a Yung/Holm?
O Mikkelovi víme už nějakou dobu, roky posloucháme Yung a Holm. Před lety jsme se začali i potkávat, Kristian a Anders v Holm dokonce hrají. Chlapík, který vede Part Time Records, kde vyšla většina věcí Trader, je zase Mikkelův kamarád Tobias, který hraje v Yung na basu. Takže ano, je to zvláštně upletený svetr vztahů, kamarádství, lidí, co si vzájemně hrají v kapelách.

Jak byste charakterizovali hudební scénu u vás ve městě?
V současnosti v Aarhusu není hudební scéna, která tu byla před pěti až deseti lety. Lidi se odstěhovali, začali opravdu pracovat, kapely se porozpadaly, takže je těžké nějak scénu charakterizovat. Ale možná je to dobře, protože v Dánsku se toho hodně napovídalo o specifické rockové hudbě přicházející z Aarhusu, přitom je tu tolik kapel, a všechny znějí různě. Nám se líbí myslet si, že zníme jako Trader. Kdo ví, třeba to je „zvuk Aarhusu A.D. 2023“…

Máte už představu, jakým směrem se vydáte na další desce?
Právě teď jsme v docela skvělé fázi psaní, zažíváme úplně jiný proces, když jsme v kapele jen tři. Uvidíme po turné, možná to bude syrovější, možná měkčí? Jedna věc je jistá, nemáme zájem se opakovat, takže to bude nahrávka určitě jiná než ty předchozí.

Info

Trader (dk)
Bandcamp

řivě: Trader (dk) + Dým
15. 3. 2023 20:00
Klub 007 Strahov, Praha
Fb událost

foto © se svolením A.M.180

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Maxl Walmsley-Pledl (Klangphonics): Sociální sítě jsou požehnání i prokletí

Filip Peloušek 10.07.2024

S kytaristou a hlasem Klangphonics Maxlem jsme se bavili o sociálních sítích, hře na alpský roh nebo o hraní na parkovišti.

Mike Kerr (Royal Blood): Že potřebujeme alkohol, abysme byli kreativní, je největší lež

Kristina Kratochvilová 09.07.2024

S frontmanem Mikem Kerrem z britského rockového dua jsme si před čtvrtečním koncertem popovídali o jeho hudebních začátcích, o boji s impostor syndromem, o cestě ke střízlivosti a tipy na…

Malcuth & Facutum: Jít tou těžší cestou

Viktor Hanačík 07.07.2024

Na konci minulého roku jim vyšlo album Alter, a to na americkém labelu Vale, s mezinárodními hosty i ohlasy. Rozhovor.

Prouza: Demo 1994 je kompletní Hampelovina

Štěpán Bolf (A.M.180) 27.06.2024

Na jedné z populárních streamovacích platforem se zničehonic objevilo demo třetí, nedokončené a nepojmenované desky Prouzy. Jak se to stalo a co bude dál? Rozhovor.

Anthony Béard, Benoît Lecomte (Ni): Hledání svatého riffu

Dominik Polívka 26.06.2024

Jejich hudba je útočná, podvratná, ale i náladová a poutavá. Nadsázka a hravost v surrealisticky progresivním běsnění není pouze prvoplánovým pozlátkem. Rozhovor, Pohoda.

Julien Racine: Hudba vzniká skoro vždycky v izolaci / Music is created almost always in isolation

Filip Hastík 24.06.2024

V rozhovoru probíráme pozadí vzniku aktuální desky a Julienovy práce obecně, vztah k Česku a také bohaté budoucí plány producenta současné experimentální elektroniky.

Petra Hradilová (Czech Music Crossroads): Pro mě to není jen práce

Mariia Smirnova 18.06.2024

To nejlepší ze světa world music, jazzu a alternativy můžete nasávat už za pár dnů v ostravském domě kultury Poklad a na koncertech pod širým nebem na Alšově náměstí. Rozhovor.

Marin Lalić (Bear Stone): Všetko je veľmi uvoľnené a bez stresu

Lucia Banáková 11.06.2024

Chorvátsky prírodný i festivalový unikát pre priaznivcov stoner a psychedelického rocku. Interview.

Pořadatelská: Tomáš Vobořil (Marienbad Film Festival)

Viktor Palák 07.06.2024

Co čekat od letošního ročníku již zavedené přehlídky v Mariánských Lázních? Svůj ideální festivalový den – a mnohem víc – vykresluje programový ředitel festivalu.

Randy Armstrong (Red): Plán B neexistuje

Dan Sywala 06.06.2024

Od té doby vydali dalších sedm alb, neměli žádné velké excesy, i když se jim nevyhnuly ani hodně mizerné dny, včetně jednoho pražského. Rozhovor.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace