Články / Seriály

Vstupní prohlídka: daniel b

Vstupní prohlídka: daniel b

redakce | Články / Seriály | 24.10.2023

Slibný písničkář daniel b vydal před pár dny druhý singl emma a my už vyhlížíme debutové album, které by mělo vyjít na podzim a mělo by být zaměřené na minimalisticky pojaté akustické kytary a vokály. A abychom získali i další konkrétěnější obrysy danielovy osobnosti, poslali jsme mu naši pravidelnou rubriku.

Co tě inspirovalo k hudebnímu stylu, který hraješ?
Hudba rôzneho žánru ma bavila od malička, v susednom meste boli rôzne hip-hop crews, kamaráti skúšali rapovať a podobne. Ja som bohužiaľ relatívne skoro zistil, že „spitting bars“ mi moc nepôjde. Počúval som takisto veci od Scooter až po Jean Michela Jarrea. Neskôr som ako tínedžer počul v rádiu Highway to Hell od AC/DC, povedal som si, „toto chcem niekedy vedieť“. Tak som sa po dlhých rokoch dostal k zaprášenej španielke, ktorú raz doniesol domov tatko, a začal sa na ňu učiť hrať. Asi dva až tri roky som mal skvelého učiteľa gitary, ktorý ma naučil hrať klasiku, jednoduchý jazz a nejaké základy improvizácie. Na poriadny rock & roll a’la AC/DC to u mňa síce nebolo, ale takmer od začiatku ma bavilo písať si pesničky a eventuálne som sa cez Chili Peppers a Johna Fruscianteho dostal k Bon Iver, Mumford & Sons a celkove k indie folku, ktorý mi ulahodil a nateraz som sa v ňom našiel (raz by som chcel byť cool ako Bowie).

Čím se bavíš/živíš vedle hudby?
Som vyštudovaný fyzik, ale pracujem ako analytik. A čím sa bavím? Stretávaním sa s kamarátmi, čítam knižky, hrám sa s naším psom, rád pozerám dobré filmy a takisto stand-up.

Co je nejhoršího na hraní v kapele/hraní bez kapely?
Na hraní v kapele – logistika, možno občasné rozdiely vo vkuse a problém zosúladiť si čas na skúšky. Na hraní sám – môže chýbať kopec srandy s ďalšími ľuďmi, s ktorými si na tej istej lodi, bohatší zvuk a špecifická energia, ktorá pramení z interakcie na stagei.

Co bezpečně rozhodí tvoji pozornost?
Takmer hocičo, vedieť sa sústrediť nebolo nikdy moje forte.


Bez jakého jídla a pití by se neměla obejít žádná koncertní backstage?
Hrozno, pizza a možno nejaké víno/whisky (s mierou). Z piva sa mi príliš grgá.

Za co utrácíš peníze/čas, co se týče hudby?
Peniaze míňam hlavne na koncerty. Taktiež ako správny „bedroom producent" kupujem pluginy a nový gear. Posledný rok som si ale dal sám so sebou deal, že si nekúpim na nahrávanie/mixovanie nič nové (samozrejme som ho nedodržal).

Jak bys charakterizoval/a současný svět ve třech větách?
Horúci. Krásny. Len jeden.

Info

daniel b
Instagram hudebníka

živě:
10. 11. Pink Whale Bratislava
21. 11. Tabačka Kulturfabrik Košice - support pre Bena Caplana
01. 12. KC Hoffmann Žilina
17. 12. Tunnel Live Wien

foto © se souhlasem daniela b

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Vstupní prohlídka: Prismatic (Tomáš Hrubiš & Martin Čech)

redakce 26.07.2024

Z původního konceptu, kdy bubeník jako host doprovázel autora skladeb, se postupně vyvíjí i jejich vzájemná kooperace. Z čeho vyrůstají, kam se dívají?

Top 5: Colours of Ostrava 2024

redakce 22.07.2024

Čtyři dny života v ikonické industriální čtvrti Dolních Vítkovic. Spousta objevů, objetí, slov a hudby.

Kam na rajz se Zdeňkem Neusarem (Beseda)

redakce 22.07.2024

„Beseda je láska na celý život, sám jsem v ní po uši už od roku 1999,“ říká Zdeněk Neusar a přidává pár dalších akcí a míst.

Pořadatelská: Barbora Mrázová (Povaleč)

redakce 17.07.2024

Oslovili jsme grafičku a produkční Barboru Mrázovou, aby nám prozradila organižační tajemství a dala pár tipů, co ještě navštívit.

10+1 = Lang Biank

redakce 11.07.2024

„Ve výběru jsem zmapoval svou cestu hudebním světem, od rockových kapel až po současnou fascinaci elektronikou, jazzem a hudbou z Brazílie,“ dodává k selekci níže.

Pořadatelská: Tomáš Suchánek (Bukolika)

redakce 08.07.2024

Zakladatel komunitního festivalu zve na nejprogresivnější a nejneobjevenější místní i zahraniční hudebníky na poli klubové a elektronické hudby.

Pořadatelská: Tomáš Bálint (Fraj)

redakce 05.07.2024

Manon meurt v Novej Cvernovke - s ich platňou v ruke som pod pódiom opäť zažíval pocit, ktorý mi hudba spôsobuje už len zriedkavo – absolútne zimomriavky.

Pořadatelská: Štěpán Bolf (Creepy Teepee)

redakce 01.07.2024

Velkoryse komentuje austinský festival SXSW, pražské koncerty a místa a sdílí pár tipů, kam na jídlo a pro desky. Rozhovor.

10 + 1 = Ian Davis

redakce 17.06.2024

Davisova tvorba je ovlivněna folklórem, kontrapunktem, kanonickými postupy a náhodou, jak se budete moci brzy přesvědčit na premiéře ambientní opery Ephemeral Pulse, k níž napsal hudbu. Exkluzivně na Ostravských dnech.

Kam na rajz se Simonou Kumpanovou (Boskovice)

redakce 16.06.2024

Píáristka festivalu nám řekla, kam jinam se za lidmi a místy podívat, kde ztratit pojem o čase a jen tak být.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace