Články / Rozhovory

Douška vydavatelská: Minority Records

Douška vydavatelská: Minority Records

redakce | Články / Rozhovory | 10.05.2018

Minority Records je hudební vydavatelství zaměřené na vydávání fyzických hudebních nosičů rozličných žánrů, převážně soudobé elektronické hudby, s přesahem do vážné i jazzové hudby. Primárním fyzickým nosičem vydavatelství je vinyl, ale na rozdíl od většiny tuzemských labelů je nelisuje v Loděnicích, ale v německé lisovně Pallas Group GmbH. Co od nich čekat v první i druhé půli roku? Dan Dudarec to ví.

CO NOVÉHO
Začátek roku byl převážně ve znamení intenzivních organizačních příprav věcí budoucích. I díky tomu, že v lisovně vinylů Pallas, s níž spolupracuji, mají běžně termíny dodání okolo třech měsíců, bylo nutný ediční plán pro letošní rok připravit tak, aby jednotlivé tituly vyšly s rozumným časovým odstupem a hlavně mimo nefunkční letní měsíce. Nejdříve vyšly dvě reedice vyprodaných titulů, o které byl a je stále zájem, jmenovitě Floexův Machinarium Soundtrack a Botanicula Soundtrack od DVA, obě na čirém růžovém 180 gramovém vinylu. Ještě v dubnu se v digitálních distribucích objevil další herní soundtrack Cherries on Air (Chuchel Soundtrack), jenž se už v květnu objeví na i fyzickém nosiči. Soundtrack opět připravilo duo DVA, a to pro novou flashovou adventuru Chuchel od Amanita Design. Vinylová edice bude čítat 22 skladeb a vyjde na čirém červeném 12“ vinylu v poslední květnový den. Pokud někomu připadal soundtrack k Botanicule jako příliš splašeně rozverný, má se v případě doprovodu k Chuchlu na co těšit – nepamatuju se, že bych kdy slyšel ve všech směrech bláznivější nahrávku.

CO CHYSTÁME
Do léta vyjde zmiňované album Cherries On Air (Chuchel Soundtrack), na další tři tituly dojde během podzimních měsíců. Prvním z nich bude debutové dlouhohrající album Eg dvojice Zabelov Group, žánrově rozkročené mezi široce pojatý moderní jazz s folklórní tradicí a kytarový ambient, kteří mj. využívají abstraktního hlasu coby další z nástrojů. Na jejich desce hostuje celá plejáda špiček české jazzové scény s mimořádně pestrým výčtem nahraných instrumentů. Produkce alba se ujal skvělý Matouš Godík a studiové práce intenzivně finišují v těchto dnech. Druhým z připravovaných letošních titulů je po dlouhých jedenácti letech nové album Khoiby – původní kapela se ztenčila na dvojici, ale i nová nahrávka, vznikající pod společným producentským dohledem Filipa Míška a Matouše Godíka, bude samozřejmě stát na naléhavém éterickém hlasu Emy Dietrichové. Koncem léta by mělo být jasné, kdy dlouho očekávaná novinka spatří světlo světa. Poslední z třetice připravovaných desek je jedno velké překvapení, ta se zatím jeví jen v jemných konturách, ale vyjde ještě letos. Výhledově by mohla dopadnout k vydání i nová nahrávka Sylvaina Chauveau, Sylvain je další spolupráci nakloněn a je tedy jen otázkou, kdy uzraje čas pro nástupce desky Post-Everything.

CO VIDÍM A SLYŠÍM JINDE
Zajímavých nahrávek vychází tolik, to aby člověk pořád seděl se sluchátkama u počítače a nechal si ušima protékat terabajty dat. Tyhle mi v poslední době v přehrávači rotují nejčastěji:
Ólafur Arnalds – Island Songs (Mercury Classics)
Ólafur Arnalds & Alice Sara Ott – The Chopin Project (Mercury Classics)
Floex & Tom Hodge – A Portrait of John Doe (Mercury Classics)
Nils Frahm – All Melody (Erased Tapes)
Ryuichi Sakamoto – Async (Milan)
Hidden Orchestra – Dawn Chorus (Tru Thoughts)
Ghost of You – Black Yoga a živě @ Café V lese

Info

Minority Records
web vydavatelství

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Maxl Walmsley-Pledl (Klangphonics): Sociální sítě jsou požehnání i prokletí

Filip Peloušek 10.07.2024

S kytaristou a hlasem Klangphonics Maxlem jsme se bavili o sociálních sítích, hře na alpský roh nebo o hraní na parkovišti.

Mike Kerr (Royal Blood): Že potřebujeme alkohol, abysme byli kreativní, je největší lež

Kristina Kratochvilová 09.07.2024

S frontmanem Mikem Kerrem z britského rockového dua jsme si před čtvrtečním koncertem popovídali o jeho hudebních začátcích, o boji s impostor syndromem, o cestě ke střízlivosti a tipy na…

Malcuth & Facutum: Jít tou těžší cestou

Viktor Hanačík 07.07.2024

Na konci minulého roku jim vyšlo album Alter, a to na americkém labelu Vale, s mezinárodními hosty i ohlasy. Rozhovor.

Prouza: Demo 1994 je kompletní Hampelovina

Štěpán Bolf (A.M.180) 27.06.2024

Na jedné z populárních streamovacích platforem se zničehonic objevilo demo třetí, nedokončené a nepojmenované desky Prouzy. Jak se to stalo a co bude dál? Rozhovor.

Anthony Béard, Benoît Lecomte (Ni): Hledání svatého riffu

Dominik Polívka 26.06.2024

Jejich hudba je útočná, podvratná, ale i náladová a poutavá. Nadsázka a hravost v surrealisticky progresivním běsnění není pouze prvoplánovým pozlátkem. Rozhovor, Pohoda.

Julien Racine: Hudba vzniká skoro vždycky v izolaci / Music is created almost always in isolation

Filip Hastík 24.06.2024

V rozhovoru probíráme pozadí vzniku aktuální desky a Julienovy práce obecně, vztah k Česku a také bohaté budoucí plány producenta současné experimentální elektroniky.

Petra Hradilová (Czech Music Crossroads): Pro mě to není jen práce

Mariia Smirnova 18.06.2024

To nejlepší ze světa world music, jazzu a alternativy můžete nasávat už za pár dnů v ostravském domě kultury Poklad a na koncertech pod širým nebem na Alšově náměstí. Rozhovor.

Marin Lalić (Bear Stone): Všetko je veľmi uvoľnené a bez stresu

Lucia Banáková 11.06.2024

Chorvátsky prírodný i festivalový unikát pre priaznivcov stoner a psychedelického rocku. Interview.

Pořadatelská: Tomáš Vobořil (Marienbad Film Festival)

Viktor Palák 07.06.2024

Co čekat od letošního ročníku již zavedené přehlídky v Mariánských Lázních? Svůj ideální festivalový den – a mnohem víc – vykresluje programový ředitel festivalu.

Randy Armstrong (Red): Plán B neexistuje

Dan Sywala 06.06.2024

Od té doby vydali dalších sedm alb, neměli žádné velké excesy, i když se jim nevyhnuly ani hodně mizerné dny, včetně jednoho pražského. Rozhovor.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace