Články / Rozhovory

Idiot, který ví, jak otočit kohoutkem (Wrekmeister Harmonies)

Idiot, který ví, jak otočit kohoutkem (Wrekmeister Harmonies)

Kremace | Články / Rozhovory | 23.04.2018

Chicagští (zdaleka nejen) (post)metalisté Wrekmeister Harmonies za sebou mají už celou řádku alb, spoluprací se členy Godspeed You! Black Emperor či The Body, jejich nedávné desky operovaly na teritoriu majestátních skladeb, do nichž přispívala plejáda hostů. Aktuálně vydaná deska The Alone Rush, s níž kapela zrovna křižuje Evropu, byla dobrou záminkou k rozhovoru nejen o samotě. Odpovídal mozek, srdce i duše kapely – J. R. Robinson, muž, který album složil tentokrát prakticky jen v duu s Esther Shaw. „Ne, neřekl bych, že jsem mizantrop. S těmi jsem se setkal nespočetněkrát a nemyslím si, že bych byl jedním z nich,“ říká autor jedné z nejpozoruhodnějších temných desek poslední doby.

Slyšela jsem, že jste vaše poslední album The Alone Rush skládali jen s Esther a to v určité izolaci na venkově. Jak to ovlivnilo výsledek, album samotné a váš vztah?
Odstřihnout se od denní rutiny, okolí, přátel, oddělit se od všeho, co je pro vás známé, bude mít zajímavý dopad na mnoho věcí. Nemyslím si, že by to chtělo zkusit zrovna hodně lidí. Myslím si, že náš vztah s Esther to ustál a ještě víc jej to stmelilo. Efekt, který to všechno mělo, je očividný ve výsledku naší práce. Ale to, co si z toho můžete odnést, závisí čistě na vaší perspektivě.

Minule jsi spolupracoval se členy Godspeed You! Black Emperor a píseň Descent Into Blindness z vašeho nového alba je může připomenout…
Spolupráce s nimi byla opravdu úžasným zážitkem. Byla to jedinečná záležitost a ohromná radost. Přirovnal bych to k setkání s cizincem, kterého si vezmete k sobě domů. Nemůžete ani doufat, že byste ten okamžik mohli zachytit, tak proč byste se tím vůbec zabývali.

S kým bys rád spolupracoval a ještě se nepoštěstilo?
Na první příčce bych asi uvedl Boredoms... Nebo Jima O'Rourka.

Co je hlavním poselstvím The Alone Rush? Já sama si tu desku pojím se samotou a izolací v poslední fázi našeho života…
Můžeš si to spojit s jakýmkoli sdělením. Je to na každém. Myslím si, že když to ve vás vzbudí jakýkoli silný pocit, odvedl jsem svou práci.

Je ona samota součástí našich životů? Ptám se, protože žijeme v hodně matoucí době, kdy závisíme na komunikaci na sociálních sítích a skrze tyto kanály i na vytváření umělé reality okolo nás.
Ano, hodně pracuji na tom, abych vytyčil zásady toho, jak fungují sociální média a nejsem si vůbec jistý, zda pracují v náš prospěch. Ve své podstatě se totiž rozpadají do dvou směrů: stádovosti a narcismu. A pravda tkví někde úplně jinde než v rovnoprávnosti. Je to matoucí, deprimující, a je opravdu těžké rozeznat a pochopit, co je ona „realita“, pokud se k ní primárně přistupuje optikou sociálních sítí. Je opravdu těžké naučit se cokoli o komkoli jiném, kdo se od vás odlišuje, protože už mezi námi nefunguje žádná úcta, které bychom naslouchali. Navíc algoritmy, které určují, co vidíte a jak utratíte váš příjem, vám to ani neumožní.

Na nové desce je hodně prostoru věnováno intimitě, je z ní cítit více folkový pocit a určitá mystická dimenze. Proč si myslíte, že tomu tak je?
Neřekl bych, že jsem cítil nějaký mystický dojem nebo že bych měl nějaké folkové sklony. Ale pokud je to tvůj dojem, jsem rád, že to tak máš... Nedokážu vysvětlit, proč poslední deska zní, jak zní. Je to jako otevírat kohoutek, někdy se vám dostane chladivý osvěžující nápoj a někdy prostě jen hnědá zrezlá voda. Nad procesem tvorby nemám opravdu žádnou kontrolu, jsem jen idiot, který ví, jak otočit kohoutkem.

Jsi znám svým otevřeným přístupem ke spoustě hudebních žánrů. Co posloucháš nyní?
Tento týden jsem hodně poslouchal Wu-Tang Klan.

Co tě teď nejvíce zaměstnává?
Jak přežít přítomný okamžik.

A z čeho máš největší strach?
Také z přítomného okamžiku.

Info

Wrekmeister Harmonies (us) + Caudal & Ångström
1. 5. 2018 20:00
Kabinet múz, Brno
fb událost

Wrekmeister Harmonies (us) + Drom
10. 5. 2018 21:00
Klub FAMU, Praha
fb událost

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Curk: Většinou je to o lidech

Veronika Miksová 22.04.2024

Charismatického kluka z Jihlavy nebylo úplně snadné rozpovídat, než mi došlo, že všechno podstatné ze svého vnitřního světa sublimuje do hudby. Rozhovor.

Margaux Sauvé (Ghostly Kisses): Příběhy posluchačů ovlivňují proces psaní

Kristina Kratochvilová 29.03.2024

Kanadská zpěvačka Margaux Sauvé je středobodem Ghostly Kisses a ve snových zvukových krajinách rozpíná příběhy o lásce, touze a ztrátě. Rozhovor.

Václav Havelka (fyield): KEXP vnímám jako milník

Michal Pařízek 25.03.2024

Dostat se s kapelou do studia legendární radiové stanice KEXP v Seattlu je snem mnoha hudebníků z celého světa. Rozhovor.

Josef Buchta (B-Side Band): Vždycky jsem snil o tom, že budu mít big band

Jiří V. Matýsek 11.03.2024

„Spotify je skvělý nápad, uživatelsky neuvěřitelně fantastická věc. Člověk nemusí nic tahat, nic nosit. Ale všichni ti muzikanti jsou okradení," říká principál. Rozhovor.

The Bladderstones: Záskoky nevedeme

Jiří V. Matýsek 06.03.2024

Slánské artbluesové trio se po sedmi letech od debutu Without Cover vrátilo s chválenou studiovkou a zároveň slaví deset let na scéně. Rozhovor.

Boris Schubert (Skvot Czech): Tvorba úspešného kurzu je tímová záležitosť

Mariia Smirnova 05.03.2024

„... snažíme sa oslovovať naozaj zaujímavých a úspešných ľudí vo svojom obore. Základom je vzájomná dôvera, sympatie a ochota lektora s nami aktívne spolupracovať.“ Rozhovor.

Pragueshorts: Piotr Jasiński (Mimo), Natálie Durchánková (Přes střepy)

Viktor Palák 28.02.2024

Ve finálním díle ankety odpovídají Piotr Jasiński, v jehož filmu Mimo ztvárnili Josef Trojan a Jakub Kalián kamarády, kteří narazí na situaci, která může být spouštěčem revize jejich vztahu.

Julie Martinková, Anna Horáková (FAMUFEST): Nesmíme se strachem nechat odradit od růstu

Mariia Smirnova 27.02.2024

„V programové dramaturgii si hrajeme hodně s pocity či smysly a chceme, aby i diváci při návštěvě festivalu mohli více reflektovat tuto část sebe sama..." Rozhovor.

Pragueshorts: Greta Stocklassa (Bzukot Země), Marie-Magdalena Kochová (3MWh)

Viktor Palák 26.02.2024

Bzukot Země zachycuje absurdní i povědomou šarvátku o to, jak formulovat zprávu mimozemským civilizacím. V kontaktu se současnými tématy je i film 3MWh, který volí atmosféričtější cestu.

Pragueshorts: Philippe Kastner (Deniska umřela), David Payne & Tomáš Navrátil (Baroko)

Viktor Palák 25.02.2024

V národní soutěži největší domácí přehlídky krátkých filmů se potkalo ke dvěma desítkám titulů, oslovili jsme tvůrce a tvůrkyně některých z nich.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace