Články / Sloupky/Blogy

Jak se za poslední roky změnilo chování návštěvníků kulturních akcí?

Jak se za poslední roky změnilo chování návštěvníků kulturních akcí?

Lucie Tongelová | Články / Sloupky/Blogy | 09.12.2022

Poslední dva roky byly pravděpodobně jedny z nejnáročnějších pro většinu z nás. Museli jsme (a stále ještě musíme) čelit výzvám v podobě inflace, pandemie, přechodu do digitálního světa a dalším. Jak se všechny tyto faktory promítly do kultury? A jak moc se změnil průměrný návštěvník živých událostí?

Tento článek je inspirován rozhovorem s předními českými pořadateli, a to s Martinem Poštou (Asociace provozovatelů kin), Šárkou Swiderovou (Národní divadlo moravskoslezské) a Michalem Thomesem (Rock for People) v rámci podcastu Tohle je pro organizátory, vytvořeným eventovým start-upem BOOM. V tomto rozhovoru jsme mohli vidět problematiku z více stran a porozumět, jak nedávné události ovlivnily rozdílné kulturní instituce a události. Každý z hostů nabídl vhled do vlastního světa, avšak často se na výrocích shodovali. O kterých výzvách se nejvíce mluvilo a jak na ně pořadatelé reagují?

Nákup vstupenek
Všichni se shodli na faktu, že s nákupem vstupenek čeká návštěvník akce často až na poslední chvíli. Bohužel si v době pandemie zvyknul na možnost zrušení události kvůli pandemickým opatřením, a tak se v něm probudila nedůvěra vůči plánování. Mluvčí Národního divadla moravskoslezského Šárka Swiderová říká: „Lidé nakupují na poslední chvíli. Já třeba obdivuju Národní divadlo, které prodává lístky na celou sezónu. My si to nemůžeme dovolit: Teď jsme zkrátili prodej z pěti měsíců na tři a uvidíme, jaký bude zájem. Ale lidé nakupují opravdu na poslední chvíli. Měli jsme třeba v době, kdy byla za pandemie otevřená divadla, vyprodané lístky až týden před představením.” S ústupem pandemické pohotovosti se tato nedůvěra postupně vytrácí, ale zabere to ještě dost času, než se ztratí úplně.

Tento fakt organizátorům tvoří problémy s příjmy a cashflow, které často musejí investovat do záloh na umělce, pronájem prostor nebo uzavření jistých dohod ještě před začátkem akce. Michal Thomes tvrdí, že většina „velkých” umělců požaduje 100 % honorář za vystoupení předem. A to je obrovská překážka v plánování, pokud mnoho návštěvníků nakupuje na poslední chvíli.

Nové chutě
Dnešní (především) divadelní a filmový fanoušek si raději zajde na něco „oddychovější”. Podle slov Swiderová je to tím, že “ člověk je strašně unaven těmi dvěma roky a nechce nic náročného, chce si přijít vyčistit hlavu.” Podle Martina Pošty „bude mít velmi těžkou situaci dokument, psychologické drama a artové filmy. Když jsme mívali velkou návštěvnost, přicházel i náročný divák, ale doba se změnila a my dnes vidíme zájem spíše o horory, dětské animované filmy a samozřejmě komedie.” V roce 2021 vyšla studie, která ukazuje, že diváci hororových filmů jsou odolnější vůči stresu a lépe reagují na náročné situace. Není tedy divu, že tento filmový žánr neztratil na popularitě ani po pandemickém uvolnění.

Online kultura
Netlix, Voyo nebo Amazon Prime jsou tu pro nás 24 hodin denně a můžeme si vybrat náš program na následující hodiny až týdny podle libosti. Jak se pohodlnost těchto platforem promítá do offline kultury, tady a teď? Kina tímto fenoménem trpí asi nejvíce a bojují s ním už nějakou dobu. Čísla zhlédnutí Netflixu však ukazují, že ohromný úspěch měla streamovací platforma v roce 2020, kdy začala pandemie. Předseda Asociace provozovatelů kin Martin Pošta na stále větší popularitu těchto platforem ale reaguje takto: „Naštěstí tam bude vždycky jedna věc, kterou máme společnou s divadlem, a to je sdílený zážitek. Já se pořád rád budu chodit koukat do kina na komedii a budu se smát s celým sálem a nebude mě bavit se smát sám doma.” Jakmile něco sdílíme s větším množstvím lidí, zanechá to v nás vždy hlubší stopu, silnější zážitek. V prvních třech měsících roku 2022 už Netflix ztratil přes 200 000 odběratelů a toto číslo údajně ještě poroste.

V období pandemie jsme se také spokojili s online koncerty přes livestreaming. Mohli jsme tak podpořit naše oblíbené umělce a zpestřit si naše pandemií omezené životy. Viděli jsme ale, že to není to pravé a Michal Thomes to jen potvrzuje: „Taky jsem se za covidu snažil dívat na nějaký livestream a vlastně jsem to nevydržel. V případě živého koncertu může publikum vyhecovat interprety k něčemu většímu… A to se přenést opravdu nedá. Takže mě to na jednu stranu uklidnilo, protože věřím v to, že jestli se lidi budou chtít bavit, tak to si to nevynahradí tím, že budou koukat do monitoru.” Čas ukázal, že lidem živé koncerty opravdu chyběly, a ačkoliv byl počáteční rozjezd pomalejší, dnes se začínáme pomalu vracet k původní návštěvnosti.

Rostoucí ceny
Rostoucí ceny se promítají do výše nákladů na organizaci akce, a to znamená, že zvyšování vstupného nás nemine. Ředitel festivalu Rock for People Michal Thomes říká: „Kromě komplikace se vstupenkami jsou tady také nové fenomény, a to je dramatické prodražení jakýkoliv produkčních záležitostí a platby za lidskou sílu, která není, a když už je, tak zdražila třeba o 50 %. Na Rock for People jsme měli prodáno hodně, ale za ceny, které byly kalkulované na úplně jinou situaci. Všechno už bylo nějak napočítáno a pak nám realita ukázala, že všechno je o 40 % až 50 % dražší a při objemu akce se stamilionovým rozpočtem jsou to pak výrazné částky”. A toto se zcela jistě promítne do výše vstupného za jednotlivé události, které už nebudou přístupné pro každého. Thomes pokračuje: „Dříve to bylo tak, že člověk třeba za léto navštívil pět festivalů, teď pojede na jeden a vybere si ten, který mu bude nejbližší dramaturgií nebo vzdáleností.”

Počítejme taky s tím, že nejen ceny vstupného půjdou nahoru, přidají se i občerstvení, doprava a vedlejší program. Kulturní instituce i jednorázové akce si tak budou muset své návštěvníky hýčkat a hledat nové způsoby, jak je zaujmout a udržet si jejich pozornost.

Závěrem
Jak jsme psali na začátku, dnešní návštěvník kulturních akcí čelí mnoha výzvám, stejně tak jako organizátor. Jedna věc je vždy jistá: změna. Někdy je urychlená, jindy přichází pomalu, ale musíme s ní vždy počítat.

Je zřejmé, že kultura dostala pořádnou ránu a ještě se z ní zcela nevzpamatovala. Ceny vstupenek budou dál růst a tím pádem se zmenší návštěvnost mnoha akcí. Organizátoři budou muset zaujmout originalitou, dobrým programem a jasnou komunikací. Na druhou stranu vidíme, že nám živá vystoupení a návštěvy kulturních institucí opravdu chyběly a nelze je nahradit online podobou, ne stoprocentně.

Info

BOOM
web

foto: se souhlasem Lodi Tajemství

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #128: Hlavně aby to nebylo naposledy

Michal Pařízek 19.04.2024

Tohle je Šejkr Sharpe edition, ne snad tedy úplně komplet, ale vlastně nakonec ano. V pořadu zazní hned několik ukázek z programu plus jedna motivační na závěr směřuje taky na…

Šejkr #127: Jak je důležité nevyhrát

Michal Pařízek 05.04.2024

O Liv.e více v dubnovém Full Moonu, ten text vůbec nebyl v plánu, ale prostě musel ven. Ona sama říká, že když nahrávala loňské album Girl in the Half Pearl,…

Hudba pre každého a každý pre hudbu (Žižkovská noc 2024)

Zuzana Valešová 30.03.2024

Zatiaľčo minulý rok pôsobila Žižkovská noc ako taký “kočkopes”, tento rok nastúpila v plnej sile s jasnou správou, myšlienkou a víziou mne viac než sympatickou.

Šejkr #126: „Ono se to k tobě blíží“

Michal Pařízek 22.03.2024

„Světová zpráva o štěstí zařadila Česko na 18. místo.“ No to se mi ulevilo, pak že jsme na tom špatně.

Preview: Jeden svět 2024

Ondra Helar 19.03.2024

Šest festivalových tipů, a to napříč tématy, protože i to je letošní novinkou – schází jednotné téma, zato je spoustu různých kategorií.

Šejkr #125: Jako v křesle

Michal Pařízek 08.03.2024

Dělo se toho spoustu, možná nejsilnějším zážitkem ale byla návštěva Kunstmuzea v Haagu. V hlavní roli Max Beckmann, Piet Mondrian, De Stijl. A Can.

Šejkr #124: „praise your cringe“

Michal Pařízek 23.02.2024

„Praise your cringe,“ hřímá Joshua Idehen z pódia lublaňského klubu Channel Zero. Motivuje, káže a směje se u toho. Emoce na praporu a dojetí.

To nejlepší z první dekády festivalu Ment (Andraž Kajzer)

Andraž Kajzer 13.02.2024

Dekáda je výročí, které je potřeba pořádně oslavit. Jako první nabízíme pamětihodné momenty přehlídky uměleckého ředitele festivalu Andraže Kajzera.

Šejkr #123: To podstatné již…

Michal Pařízek 09.02.2024

Pohledy se mohou různit, naštěstí. „Můj je ten správný.“ Ano, takhle by to mělo, mohlo být. Právě Kafka je jednou z těch osobností...

Šejkr #122: „El color de los días“

Michal Pařízek 26.01.2024

„Tohle je konec internetu. Měli bysme si zase posílat dopisy, to bude mnohem užitečnější než tenhle shit.“ Ano, na letošním Eurosonicu padaly i takovéto věty.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace