Články / Sloupky/Blogy

Preview: Danielle de Picciotto

Preview: Danielle de Picciotto

Michal Pařízek | Články / Sloupky/Blogy | 15.10.2019

Americká multimediální umělkyně Danielle de Picciotto je životní i uměleckou partnerkou Alexandera Hackeho, člena Einstürzende Neubauten, se kterým v České republice v posledních letech vystupovala hned několikrát. Zítra se v pražském Café V lese představí samostatně, v rámci turné k nedávnému albu Deliverence. Jde o její teprve druhou sólovou kolekci, ale Danielle de Picciotto je umělecky aktivní již od přelomu osmdesátých a devadesátých let. Některé milníky její kariéry nabízíme níže, hlavně ale zveme na koncert, který bude výjimečný také tím, že zde vůbec poprvé vystoupí frontmani pražských Kill the Dandies!, tedy La Petite Sonja a Hank J. Mancini, coby DJské duo.

BERLIN 90’s

Space Cowboys
Danielle de Picciotto přijela do Berlína v roce 1987 a záhy se naplno ponořila do uměleckého života tehdy ještě rozděleného města. Zprvu se věnovala hlavně módnímu návrhářství a vizuálům, ale od začátku devadesátých let do roku 1995 působila také v kapele Space Cowboys. Je třeba také zmínit, že působila v dnes již legendárním klubu Tresor a spolu s Dr. Motte vymyslela dnes dobře známou akci Love Parade.

Die Haut
Kultovní berlínská skupina působící v letech 1982 až 1997. Založil ji a jejím jediným stabilním členem byl Christoph Dreher, později známý filmař, kapelou prošli členové formace Nicka Cavea nebo dnešní sestavy Einstürzende Neubauten. V roli hostujících zpěváků na jejich nahrávkách působili Nick Cave (vynikající album Burnin’ the Ice z roku 1982), Kid Congo Powers, Anita Lane, Debbie Harry nebo právě Danielle de Picciotto, která nazpívala skladbu No Go na jejich posledním albu Spring.

The Beauty of Transgression Tohle vše a ještě mnohem víc se podrobněji dočtete ve skvěle napsané biografii, kterou Danielle vydala v roce 2011. Nabízíme ukázku ze scénického čtení, které pochopitelně doprovází Alexander Hacke, knihu objednávejte třeba zde.


VIZUÁLY

The Mountains of Madness
V našich krajích velmi dobře známá skupina Tiger Lillies zpracovala spolu s Alexanderem Hackem v roce 2005 tvorbu neméně dobře známého spisovatele H. P. Lovercrafta do multimediální show zvané The Mountain of Madness. Danielle de Picciotto celou show doprovodila svými vizuály.

Crime & the City Solution
Sen všech příznivců berlínsko-australské scény se splnil v roce 2013, kdy po dlouhých třiadvaceti letech vyšlo nové album legendárních Crime & the City Solution. Na výtečném albu American Twilight doprovázeli leadera skupiny Simona Bonneyho, kromě členů předchozích sestav (Brownyn Adams nebo Alexander Hacke), například David Eugene Edwards (Wovenhand) nebo bubeník Jim White, známý hlavně z Dirty Three, a také Danielle de Picciotto, která kromě účasti na hudební složce zpracovala rovněž vizuály alba i koncertních projekcí a několik klipů.


HUDBA

The Ministry of Wolves
K lítosti mnohých v sestavě zmíněných Crime & the City Solution chyběl dlouholetý spolupracovník Nicka Cavea Mick Harvey, ten se ale hned o rok později objevil spolu s de Picciotto a Hackem v sestavě nového projektu The Ministry of Wolves. Čtvrtým do smečky byl další obvyklý podezřelý Paul Walffisch (Botanica nebo Swans). Hudba psaná původně k divadelnímu představení Republik der Wölfe vyšla v březnu roku 2014, na podzim téhož roku ještě následovala další kolekce Happily Ever After. Danielle de Picciotto se mezi vlky rozhodně neztratila.

Monika Werkstatt
Label Monika Enterprise založila berlínská umělkyně Gudrun Gut v roce 1997 a tato nahrávací společnost měla sloužit zejména ženským interpretkám. De Picciotto spolupracovala i kamarádila s Gut od počátku svého pobytu v Berlíně, není divu, že svou debutovou sólovku Tacoma vydala v roce 2014 právě zde. O tři roky později pak vznikl unikátní projekt Monika Werkstatt, který byl založen na tom, že skladby zastoupených umělkyň (například Sonae, Islaja, AGF nebo Beate Bartel) byly prezentovány celým kolektivem. Danielle de Picciotto má na povedeném dvojalbu hned dva příspěvky.

Menetekel
Se svým životním a uměleckým partnerem Alexanderem Hackem vydala Danielle de Picciotto tři písňová alba, dvě kolekce meditativní hudby a společně pracovali na mnoha dalších projektech, zdaleka nejen na těch výše zmíněných. Dosavadním vrcholem jejich společné tvorby je bezpochyby loňská kolekce Menetekel, se kterou se letos představili například na festivalu Mišmaš. Určitě není bez zajímavosti, že video ke skladbě Dreamcatcher má na svědomí německý režisér Uli M. Schüppel, autor famózního dokumentu The Road to God Knows Where z roku 1990, který mapuje turné Nicka Cavea & the Bad Seeds po Spojených státech.

Deliverance
Prozatím poslední album de Picciotto, které vyšlo v květnu letošního roku na labelu Louder Than War. Právě to bude představeno na koncertě v pražském Café V lese. Danielle de Picciotto momentálně pracuje na další společné desce s Alexanderem Hackem, která by měla vyjít zkraje příštího roku.

Info

Danielle de Picciotto
web umělkyně

živě: Danielle de Picciotto (us) + Sonja & Hank dj set
16. 10. 2019 19:00
Café V lese, Praha
fb událost

foto © Sylvia Steinhaeuser

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #135: Post Vintage

Michal Pařízek 26.07.2024

Všechno dobré, něco výjimečné, vytržení s sebou přinesla Aunty Rayzor a vyloženě roztomilí Irreversible Entanglements. Zejména Camae Ayewa, která se chtěla boxovat.

Preview: Letní filmová škola 2024 (Dielmanová, Fellini, Lynch a další)

Štěpán Nezbeda 18.07.2024

Jelikož nejpohodovější filmová přehlídka letos přinese víc promítacích sálů a projekcí, může se hodit pár tipů na snímky.

Pohoda 2024: Poryvy, tma a naděje

Michal Pařízek 14.07.2024

Tento text nemá být obhajobou ani reportáží, berte ho jako pokus o zprostředkování zážitků z určitého místa v areálu. A pokus mírnit rázná hodnocení a zbrklé analýzy.

Šejkr #134: Kdo je kdo?

Michal Pařízek 12.07.2024

Rozhovor s Libuší Jarcovjákovou pro mě byl jedním ze zásadních zážitků prvního pandemického období, dělali jsme ho někdy na jaře, v době, kdy už začínalo být trochu hezky, ale ulice…

Hadí sykot (z Varů): V hudbě život. A smrt.

Veronika Havlová 07.07.2024

Nicméně od té doby hudební a obzvlášť koncertní snímky ve Varech vyhledávám, obzvlášť pokud se promítají ve Velkém sále.

Hadí sykot (z Varů): Křik perličky a jiné holčičí hysterie

Veronika Havlová 04.07.2024

Scéna, v níž se devět tetiček snaží umlčet dvojici mladých žen tím, že jim ritualizovaným sborovým zpěvem vyjadřují bezmeznou účast a lásku, je zatím jedna z nejmrazivějších, které jsem tu…

Hadí sykot (z Varů): Kdo jsme my?

Veronika Havlová 02.07.2024

Ta samozřejmost, s níž mě zařadil do skupiny “my”, a předpoklad, že přece logicky musím chodit na filmy s LGBTQ+ tematikou, když jsem sama jedno z písmen, mě trochu zarazila.

Hadí sykot (z Varů): Konec světa v hotelu Thermal

Veronika Havlová 30.06.2024

Tehdejší hvězdou byl Robert DeNiro, který při vstupu do sálu při pohledu na shromážděný dav rezignovaně vydechl: “Oh, Jesus…”

Šejkr #133: „What you fear to hear from my mouth?“

Michal Pařízek 28.06.2024

O to smutnější bylo číst text Josefa Chuchmy, který se do určité části domácí kulturní publicistiky opřel neurvale i jalově zároveň.

Preview: MFF Karlovy Vary 2024 (Machoninovi, chodecký film a Escobarův hroch)

Filip Hastík, Veronika Havlová, Štěpán Nezbeda 20.06.2024

Z letošní nabídky vybíráme dvanáct tipů napříč sekcemi, Janžurku mezi nimi nenajdete – ta bude kolem druhé odpolední u Puppu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace