Články / Seriály

Vstupní prohlídka: Blue Chesterfield

Vstupní prohlídka: Blue Chesterfield

redakce | Články / Seriály | 21.06.2021

David Jirka aka Blue Chesterfield vydal desku My Burning House u Drug Me Records. Podmanivý osobitý a intimní mix country, noiseu a shoegazeu, sebevědomý vokál přáteli zapomenutého kovboje někde na kraji světa a lo-fi zvuk přidává nahrávce na autenticitě. Blue Chesterfield má andělskou tvář, ale i nabitou pistoli za opaskem. Jak skládá a kam míří? Možná do nejbližšího baru, možná na zkoušku.

Co tě inspirovalo k hudebnímu stylu, který hraješ?
Já ty styly střídám častěji než ponožky, ono se to liší album od alba, skladbu od skladby, vždycky jsem někde nabral nějakou inspiraci a snažil se ony znalosti a barvy využít hudebně. Kdysi jsem chtěl hrát hlavně postpunk nebo třeba psychedelii. Miloval jsme kapely jako Viet Cong (Preoccupations), Joy Division, All Them Witches, to byly pro moje začátky absolutně zásadní kapely a vlastně pořád jsou. Na posledním albu jsem docela změnil formát s tím, že každá píseň vychází z akustický kytary, kde je zásadní hlavně text skladby, podle kterýho se pak snažím naladit zbytek instrumentálu tak, aby odpovídal náladě básničky, na který je to postavený. Poslední dobou jsou mi inspirací hlavně folkový a country písničkáři minulýho století, Dylan, Cohen nebo třeba Jackson C Frank. Hudba je pro mě jakási forma meditace, spásy ducha, rád bych to předal dál.

Čím se bavíš/živíš vedle hudby?
Momentálně studuju prvák nových médiích na Západočeský univerzitě. Když pominu studium, tak je to bude asi nekonečný pití, kterýmu se tak radostně oddávám. Taky už nějakou dobu dávám dohromady sbírku básní, která je na rozdíl od textů česky, tak snad to někdy dotáhnu do konce.

Co je nejhoršího na hraní v kapele/hraní bez kapely?
No tak hraní bez kapely je jako kafe bez cigára. Když člověk hraje sám, tak se všude dostane vlakem, kytaru na záda a jedeš, to je výhoda, furt tam ale figuruje to slovo sám, občas to může bejt dost osamělý.

Co bezpečně rozhodí tvoji pozornost?
Nemám tušení.

Bez jakého jídla a pití by se neměla obejít žádná koncertní backstage?
Já jsem rád za cokoliv, co mi někdo nabídne, většinou mi ale stačí popelník nebo flaška nějakýho chlastu, to je teprve paráda.

Za co utrácíš peníze/čas, co se týče hudby?
Snažím se svoje peníze vkládat do vybavení a nástrojů, většina mých zlaťáků ale stejně skončí v barmanově kase.

Jak bys charakterizoval současný svět ve třech větách?
Je to taková slepá ulička od tý doby, co zemřel Filip Topol a Leonard Cohen. Začali jsme se bát řeky, když začala smrdět, ale žádný zlato a stříbro neschová tu hnilobu, která roste z lidský nátury. Žádnej šampón nebo mejdlo neumejou tu špínu, kterou tady člověk zanechá. Ale lidi byli asi odjakživa takový. Vždycky chtěli víc a víc, až jednou nebude nic.

Info

Blue Chesterfield
Bandcamp umělce

živě:
Podtvrzí festival
16.–18. 7. 2021
fb událost

foto © Matěj Hnízdil

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Vstupní prohlídka: Prismatic (Tomáš Hrubiš & Martin Čech)

redakce 26.07.2024

Z původního konceptu, kdy bubeník jako host doprovázel autora skladeb, se postupně vyvíjí i jejich vzájemná kooperace. Z čeho vyrůstají, kam se dívají?

Top 5: Colours of Ostrava 2024

redakce 22.07.2024

Čtyři dny života v ikonické industriální čtvrti Dolních Vítkovic. Spousta objevů, objetí, slov a hudby.

Kam na rajz se Zdeňkem Neusarem (Beseda)

redakce 22.07.2024

„Beseda je láska na celý život, sám jsem v ní po uši už od roku 1999,“ říká Zdeněk Neusar a přidává pár dalších akcí a míst.

Pořadatelská: Barbora Mrázová (Povaleč)

redakce 17.07.2024

Oslovili jsme grafičku a produkční Barboru Mrázovou, aby nám prozradila organižační tajemství a dala pár tipů, co ještě navštívit.

10+1 = Lang Biank

redakce 11.07.2024

„Ve výběru jsem zmapoval svou cestu hudebním světem, od rockových kapel až po současnou fascinaci elektronikou, jazzem a hudbou z Brazílie,“ dodává k selekci níže.

Pořadatelská: Tomáš Suchánek (Bukolika)

redakce 08.07.2024

Zakladatel komunitního festivalu zve na nejprogresivnější a nejneobjevenější místní i zahraniční hudebníky na poli klubové a elektronické hudby.

Pořadatelská: Tomáš Bálint (Fraj)

redakce 05.07.2024

Manon meurt v Novej Cvernovke - s ich platňou v ruke som pod pódiom opäť zažíval pocit, ktorý mi hudba spôsobuje už len zriedkavo – absolútne zimomriavky.

Pořadatelská: Štěpán Bolf (Creepy Teepee)

redakce 01.07.2024

Velkoryse komentuje austinský festival SXSW, pražské koncerty a místa a sdílí pár tipů, kam na jídlo a pro desky. Rozhovor.

10 + 1 = Ian Davis

redakce 17.06.2024

Davisova tvorba je ovlivněna folklórem, kontrapunktem, kanonickými postupy a náhodou, jak se budete moci brzy přesvědčit na premiéře ambientní opery Ephemeral Pulse, k níž napsal hudbu. Exkluzivně na Ostravských dnech.

Kam na rajz se Simonou Kumpanovou (Boskovice)

redakce 16.06.2024

Píáristka festivalu nám řekla, kam jinam se za lidmi a místy podívat, kde ztratit pojem o čase a jen tak být.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace