Články / Seriály / / 10+1

10 + 1 = Petr Linhart

10 + 1 = Petr Linhart

Anna Mašátová | Články / Seriály / / 10+1 | 09.02.2014

Petr Linhart je duchovním otcem projektu Majerovy brzdové tabulky, od roku 2007 však vystupuje sólo. Ve svých písních nechává spolu s doprovodnou kapelou 29 Saiten oživovat zapomenuté i snové příběhy ze Sudet, jeho písničkářský status byl stvrzen přijetím do volného sdružení Osamělí písničkáři. V minulém roce se podílel na vzniku desky Michala Horáčka Český kalendář, pro nás oprášil jedenáctero životních alb.

Peter Gabriel – Plays Live (1983)
Tuhle desku přivezl do Karlových Varů v roce 1983 Jiří Černý – hrál jsem tehdy v kapele Čp. 8 a zatímco pan Jiří po své Antidiskotéce nocoval u Ježků, přehrával Jára Ježek, hlas a duše kapely, čerstvě dovezené vinyly na magnetofonové pásky. O rok později jsme už měli v kapele klávesy a docela nový zvuk.

Oldřich Janota - High Fidelity (nahrávky z roku 1984, vydáno 2003)
Oldřich Janota – „velký učitel“, ale vážně: tohle album zachycuje koncertní nahrávky z první půlky osmdesátých let, kdy Oldřich stával na pódiu s Pavlem Richterem a Lubošem Fidlerem. Poprvé jsem je takto naživo slyšel někdy koncem roku 1983 v Ostravě, delayované kytary a magnetofonové smyčky. S ohromením jsem vstoupil do nového světa.

U2 - Joshua Tree (1987)
Tohle album má pořád křídla. Miluju Edgeův zvuk kytary i styl hraní. V pozadí producenti Daniel Lanois a Brian Eno, pánové, jejichž vliv – nejen na U2 - se mi zdá být daleko podstatnějším, než se obvykle píše a soudí.

Dead Can Dance – The Serpent’s Egg (1988)
Toto i jiná alba Dead Can Dance mě fascinovala svým postavením mimo čas a jeho žánrové proudy. Krása minulých světů. Nepochopitelně neznámé nástroje.


The Cranberries - No Need to Argue (1994)
Dolores O'Riordan zkrátka úžasně zpívá...

Loreena McKennitt – The Book of Secrets (1997)
Hudba tajemná a jímavá. Baví mě, jak jsou ty dlouhé balady s opakujícími se slokami aranžované (The Highwayman). Tahle deska mě poprvé nasměrovala k epickým textům (Perychta).


Björk – Vespertine (2001)
Björk mám moc rád, zvláště pak od tohoto alba. Hloubka, která neděsí, chlad, který nezebe. Hlas vody. Na Islandu jsem zatím nebyl i byl. Skvělá harfa Zeeny Parkins. Pagan Poetry. Frosti.

Shina – Shinadisk (2001)
Mě první známý počin velkého originálu Longital (tehdy ještě Dlhé diely). Blesk z čistého nebe, skvělá písničkářka v samplovém království. Longital mám rád dodnes. Jsou čím dál tím lepší, úžasní naživo.

Leonard Cohen – Live in London (2008)
CD i DVD – Cohenův koncert jsem zažil v Praze, odcházel jsem unešen nejen ze samotného Leonarda, ale také z jeho skvělé, barevné a úžasně ukázněné kapely, skvělých vokalistek i z dokonalého scénáře večera. Tak jsem rád, že si ty chvíle mohu občas vrátit.


Neil Young – Le Noise (2010)
Neil Young a Daniel Lanois mi tímto albem objevili krásu mohutně zkresleného kytarového zvuku. Mohutné!

Plus jeden: Adam Václav Michna z Otradovic – cokoliv, kdykoliv
Jako bych se s Michnovými písněmi už narodil. John Dowland v Čechách, ale mně nějak bytostně bližší.

Info

http://www.petrlinhart.cz

foto © Tomáš Moudrý

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

10+1 = Lukáš Polák

redakce 11.02.2024

Lukáše můžete znát z kapel Orient nebo Ginger Wizard & Peter Jacksons. Také je součástí nahrávacího studia Tropical Cell. Lásky, nejoblíbenější kapela a guilty pleasure?

10 + 1 = Ale Hop

redakce 26.10.2023

Co všechno peruánskou rodačku Alejandra Cárdenas Pacheco inspirovalo? Můžete vidět a slyšet na Le Guess Who?, nebo taky za pár dní v Punctu.

10 + 1 = Felix Bushe (Gengahr)

redakce 13.10.2023

"Znát a milovat album Raw Power od The Stooges bylo součástí mé identity, když jsem začínal hrát ve vlastních kapelách," říká zpěvák Felix Bushe. Zítra živě.

7 + 3 + 1 = Adam Dragun

redakce 02.10.2023

Sedm divadelních vzpomínek, které jsou pro Adama zásadní, tři tipy, co v nejbližší době vidět v Praze, a jedno guilty pleasure!

10 + 1 = Martyyna

redakce 15.09.2023

"Nedávno jsem si uvědomila, že hudba kterou jsem poslouchala jako teenager hluboko uvnitř mě zakotvila a podvědomě inspiruje mou dnešní produkci," říká Martyyna. Lunchmeat volá.

10 + 1 = Freddy Ruppert

redakce 04.08.2023

Jako první pod hlavičkou nového projektu Ávéčko vystoupil americký hudebník a umělec Freddy Ruppert. Giallo, giallo a zase giallo!

10+1 = Micha Zaat (Tramhaus)

redakce 15.07.2023

Micha Zaat ze skupiny Tramhaus pootevřel dveře do světa písní, které ho formovaly. Za čtyři dny na Colours nebo den na to v pražském klubu Underdogs’!

10 + 1 = Obscene Extreme Festival 2023

redakce 25.06.2023

Na co nás pozve Čurby v rámci letošního ročníku Obscene Extreme? Jedenáct jmen přímo od srdíčka! A to bije velmi rychle.

10 + 1 = Emilija Đorđević (Koikoi)

redakce 21.05.2023

Koikoi pocházejí z různých prostředí, ale mají společný cíl, totiž dělat hudbu propojující underground a mainstream.

10 + 1 = Jason Lindner

redakce 27.04.2023

Učil se u Barryho Harrise nebo Chrise Andersona, doprovází jména Meshell Ndegeocello nebo Avishai Cohen a v Brně vystoupí s Donnym McCasslinem. Co poslouchá nejraději?

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace