Články / Seriály / / 10+1

10 + 1 = Felix Bushe (Gengahr)

10 + 1 = Felix Bushe (Gengahr)

redakce | Články / Seriály / / 10+1 | 13.10.2023

Londýnská indiepopová kapela Gengahr se po dvou letech vrací s novým albem Red Sun Titans. A zítra bude mít příležitost prezentovat ho v pražském Café V lese. Zpěvák kapely Felix Bushe nám řekl, že jejich skladby existují v prostoru mezi dvěma světy a taky se s náma podělil o svých deset oblíbených písniček a jedno guilty pleasure. Dva světy? Víc.

The Smashing Pumpkins - 1979
Jedna z kapel, které mě jako teenagera motivovaly vzít kytaru do ruky. Kdybyste se mě zeptali před deseti lety, vybral bych asi něco těžšího jako třeba Zero, ale 1979 mi přijde víc vypovídající o tom, co děláme v Gengahr.


Lou Reed - Walk on the Wild Side
Deska Transformer byla v dobách mého dětství jednou z mých nejoblíbenějších. I když jsem mnoha textům nerozuměl, věděl jsem, že jsou chytré a mají ikonický, drzý a sebejistý styl.


The Stooges - Raw Power
Mohl bych vybrat jakoukoliv skladbu z tohohle alba, ale pravdou je, že ho poslouchám od začátku do konce. Je to nepřetržitý proud myšlenek, mindset a postoj možná ještě víc než sbírka písniček. Znát a milovat Raw Power bylo součástí mé identity, když jsem začínal hrát ve vlastních kapelách.


The Verve - Bittersweet Symphony
Éra kytarového popu mě zasáhla v tom nejcitlivějším věku, myslím, že mi bylo dvanáct, když tenhle song vyšel, působil na mě magicky. Ty velké bicí, které zněly jako breakbeat, a smyčce, které zvyšovaly emocionální podtóny do omamných výšek… Britské kytarovky jen těžko dosahují úrovně téhle hymny.


Fatboy Slim - Right Here, Right Now
V návaznosti na Bittersweet Symphony se mi okamžitě vybavil tenhle track, posloužil totiž experimentálnější stránce mého hudebního vývoje. Rané vzpomínky na poslech Beatles v autě s rodiči se spojily a zkombinovaly s moderními breakbeaty a samplovanými vokály. Znělo to jako povědomá budoucnost.


The Beatles - Come Together
Je tolik písniček od Beatles, které miluju, tuhle jsem vybral hlavně kvůli té malé kytarové a bicí pauze před refrénem. Pokaždé dodá vibe a nikdy neomrzí.


Radiohead - Just
Další kapela, která velmi ovlivnila mě a moji touhu hrát v kapele. The Bends bylo první album Radiohead, které jsem si koupil, a poslouchal ho tak dlouho, dokud ho přehrávač načítal.


Deerhunter - Desire Lines
Když mi bylo kolem dvaceti a přešla mě potřeba být slavný jako Oasis, tak jsem se více zaměřil na zajímavé introvertní indie kapely, jako jsou třeba úžasní Deerhunter. Měli velký vliv na naši první desku.


Nick Drake - Pink Moon
Jedním z mých nejoblíbenějších umělců je Nick Drake. Vím, že to je zřejmé, ale tahle píseň je pro mě vším.


Daft Punk - One More Time
Myslím si, že by byla chyba nezmínit některé taneční vlivy. Daft Punk byla kapela, která mi vrátila lásku k syntezátorům, bez nich bych si možná nedovolil použít je na našich nahrávkách.


Guilty Pleasure:
Kylie Minogue - Love at First Sight
Zvukově se to zase tak moc neliší od Daft Punk, taky to má zabijáckou hlavní melodii a nepopiratelný vibe. Víš, že to miluješ!


Info

Gengahr
web

živě: Gengahr + support: Máří
14. 10. 2023 19:30
Café V lese, Praha
vstupenky

foto © David J. East

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

10+1 = Lukáš Polák

redakce 11.02.2024

Lukáše můžete znát z kapel Orient nebo Ginger Wizard & Peter Jacksons. Také je součástí nahrávacího studia Tropical Cell. Lásky, nejoblíbenější kapela a guilty pleasure?

10 + 1 = Ale Hop

redakce 26.10.2023

Co všechno peruánskou rodačku Alejandra Cárdenas Pacheco inspirovalo? Můžete vidět a slyšet na Le Guess Who?, nebo taky za pár dní v Punctu.

7 + 3 + 1 = Adam Dragun

redakce 02.10.2023

Sedm divadelních vzpomínek, které jsou pro Adama zásadní, tři tipy, co v nejbližší době vidět v Praze, a jedno guilty pleasure!

10 + 1 = Martyyna

redakce 15.09.2023

"Nedávno jsem si uvědomila, že hudba kterou jsem poslouchala jako teenager hluboko uvnitř mě zakotvila a podvědomě inspiruje mou dnešní produkci," říká Martyyna. Lunchmeat volá.

10 + 1 = Freddy Ruppert

redakce 04.08.2023

Jako první pod hlavičkou nového projektu Ávéčko vystoupil americký hudebník a umělec Freddy Ruppert. Giallo, giallo a zase giallo!

10+1 = Micha Zaat (Tramhaus)

redakce 15.07.2023

Micha Zaat ze skupiny Tramhaus pootevřel dveře do světa písní, které ho formovaly. Za čtyři dny na Colours nebo den na to v pražském klubu Underdogs’!

10 + 1 = Obscene Extreme Festival 2023

redakce 25.06.2023

Na co nás pozve Čurby v rámci letošního ročníku Obscene Extreme? Jedenáct jmen přímo od srdíčka! A to bije velmi rychle.

10 + 1 = Emilija Đorđević (Koikoi)

redakce 21.05.2023

Koikoi pocházejí z různých prostředí, ale mají společný cíl, totiž dělat hudbu propojující underground a mainstream.

10 + 1 = Jason Lindner

redakce 27.04.2023

Učil se u Barryho Harrise nebo Chrise Andersona, doprovází jména Meshell Ndegeocello nebo Avishai Cohen a v Brně vystoupí s Donnym McCasslinem. Co poslouchá nejraději?

10 + 1 = Joost van Dijck (My Baby)

redakce 24.04.2023

O své nejoblíbenějších songy se s námi podělil bubeník psychedelicko blues-tranceové skupiny My Baby, Joost van Dijck.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace