Články / Sloupky/Blogy

Hudební vaření na doma: Gothic

Hudební vaření na doma: Gothic

Sabina Coufalová | Články / Sloupky/Blogy | 23.03.2020

Kolik smutných písniček jste si dneska pustili? Naše životy se proměnily v romány Gabriela Garcíi Marquéze. A občasné skype meetingy nás nutí zachovat si alespoň částečně důstojný vzhled. Dle odborných i neodborných příruček na téma Jak zvládnout home office je nutné si i v nepříznivých časech držet styl, hezky se oblékat a nepolevovat ve svých zásadách. Mezi ně zajisté patří co nejvyšší standard při poslechu hudby. Zároveň většině z nás aktuálně jednotlivé úseky dne odděluje příprava jídla a mytí nádobí. Proč tyto činnosti nespojit tak, aby se doplňovaly? V tomto hudebně kulinářském okénku budeme hledat nejvhodnější jídlo k vybranému hudebnímu žánru, protože k plnému účinku hudby na organismus je vhodné podpořit sluchový vjem tím chuťovým.

První volba je nasnadě. V těchto časech nemůžeme začít jinak než hudbou, která hledá krásu v temnotě a prvcích, které přijdou běžným smrtelníkům zvrácené. Gothic. V dobách virové určitě ne dovolené je snadné ponořit se do melancholie, zabalit se do černého hábitu, rozpálit všechen vosk v bytě a listovat v knize o ochranných rituálech. Avšak přikusování spálených hranolek tento prožitek nepodpoří. Jen málokterá komunita je tak fotogenická jako goths, proto ve výběru pokrmu hraje důležitou roli i to, zda lahodí oku. A co si tedy uvařit ke tklivým tónům? Pečeného havrana, smaženého pavouka, tatarák?

Tmavý dort s trpkým ovocem aneb ostružinovo-čokoládové tartaletky! Vyváženost sladké chuti a trpkosti skvěle rezonuje s bezútěšností hudby. Zapalte svíčky, pusťe Clan of Xymox, Kælan Mikla, Hante., Whispering Sons nebo třeba Nitzer Ebb a jde se na to.

Těsto:
140 g mouky
30 g kakaa
60 g moučkového cukru
špetka soli
80 g másla 1 žloutek

Krém:
250 ml smetany
150 g ostružinové marmelády
200 g tmavé čokolády
2 lžíce másla

Ozdoba:
ostružiny
cukr

Sypké suroviny na těsto smícháme, přidáme povolené máslo a žloutky a vypracujeme těsto do kuličky, kterou necháme odpočinout hodinu v lednici. Poté vyválené těsto vložíme do dortových formiček (nejlépe ve tvaru rakviček), které si předem vymažeme. Do těsta uděláme malé díry vidličkou, zakryjeme ho pečícím papírem a zatížíme suchými fazolemi. Pečeme na 180° ve vyhřáté troubě 15 minut.

Mezitím připravíme krém. Smetanu a marmeládu rozehřejeme v míse nad párou (nesmí vařit!), poté přidáme čokoládu a sundáme z páry, mícháme. Přidáme máslo a pořádně promixujeme. Krém vylejeme na upečené těsto a necháme ztuhnout. Po vychladnutí ozdobíme ostružinami a cukrem.

A pamatujte, čím víc čokolády, tím víc gothic. A čím víc čokolády sníte, tím více krásy kolem sebe uvidíte.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr na doma: Režie David Lynch

Michal Pařízek 05.04.2020

Známého režiséra zmiňuji hlavně díky aktuálnímu memu znázorňujícímu dnešní dobu, který mě, narozdíl od drtivé většiny ostatních, skutečně pobavil.

Food Moon: Kuchařky bez domova

redakce 05.04.2020

Projekt Kuchařky bez domova neziskové organizace Jako doma se věnuje ženskému bezdomovectví. Jaké dobroty připravují Kuchařky ve své jídelně?

Šejkr na doma: Stará zlatá

Michal Pařízek 04.04.2020

Včerejší anonci nového alba Einstürzende Neubauten doprovodil taky klip, který toho skrývá možná víc než je na první pohled vidět.

Šejkr na doma: Receptory na pochodu

Michal Pařízek 03.04.2020

O třetím oku, mimořádných zážitcích nejen Stanislava Grofa i Marvinu Gayeovi. Hrabe nám, nehrabe?

Hudební vaření na doma: Techno

Sabina Coufalová 03.04.2020

Hluboké óm zajisté pozitivně rozvibruje mysl, ale srdce touží po rovném beatu, praskání synťáků a tucání ve smyčkách. A hlavně tanci, který nemá pravidla ani hranice.

Full Moon 10: Editorské tipy Maxima Horovice

redakce 02.04.2020

Deset let časopisu je dlouhá doba, za kterou vzniklo vážně obrovské množství textů. Aby nezapadly, připomínáme u příležitosti narozenin ty, které nějak utkvěly našim editorům. První Maximův výběr, poslužte si.

Šejkr na doma: Seattle rulez!

Michal Pařízek 02.04.2020

Sub Pop oslavuje třicet dva let na scéně masivní slevou, která běží od včerejška do poloviny dubna a v jejich katalogu je toho na výběr opravdu spousta.

Art Side of the Moon (na doma): Kreativní tenzi ani virus neochromí (II.)

Petra Juráčková 02.04.2020

Posledně jsem představila některé zahraniční galerie a muzea, které umožňují virtuální náhled do svých sbírek či expozičních prostorů. A tady pár tipů na domácí nabídku.

Full Moon 10: Frontstage #25

apx 01.04.2020

Apaččin editorial v k Full Moonu #25. Dáváme k přečtení online v rámci Maximova editorského výběru toho nejzábavnějšího za deset let časopisu.

Šejkr na doma: Sami v kině

Michal Pařízek 01.04.2020

Já jsem trochu asociál, takže zatím dobrý,“ píše mi kamarádka a rozhodně není sama. Čím dál častěji mě ale napadá, co tohle sociální vytržení s lidmi udělá...