Články / Sloupky/Blogy

Hudební vaření na doma: Gothic

Hudební vaření na doma: Gothic

Sabina Coufalová | Články / Sloupky/Blogy | 23.03.2020

Kolik smutných písniček jste si dneska pustili? Naše životy se proměnily v romány Gabriela Garcíi Marquéze. A občasné skype meetingy nás nutí zachovat si alespoň částečně důstojný vzhled. Dle odborných i neodborných příruček na téma Jak zvládnout home office je nutné si i v nepříznivých časech držet styl, hezky se oblékat a nepolevovat ve svých zásadách. Mezi ně zajisté patří co nejvyšší standard při poslechu hudby. Zároveň většině z nás aktuálně jednotlivé úseky dne odděluje příprava jídla a mytí nádobí. Proč tyto činnosti nespojit tak, aby se doplňovaly? V tomto hudebně kulinářském okénku budeme hledat nejvhodnější jídlo k vybranému hudebnímu žánru, protože k plnému účinku hudby na organismus je vhodné podpořit sluchový vjem tím chuťovým.

První volba je nasnadě. V těchto časech nemůžeme začít jinak než hudbou, která hledá krásu v temnotě a prvcích, které přijdou běžným smrtelníkům zvrácené. Gothic. V dobách virové určitě ne dovolené je snadné ponořit se do melancholie, zabalit se do černého hábitu, rozpálit všechen vosk v bytě a listovat v knize o ochranných rituálech. Avšak přikusování spálených hranolek tento prožitek nepodpoří. Jen málokterá komunita je tak fotogenická jako goths, proto ve výběru pokrmu hraje důležitou roli i to, zda lahodí oku. A co si tedy uvařit ke tklivým tónům? Pečeného havrana, smaženého pavouka, tatarák?

Tmavý dort s trpkým ovocem aneb ostružinovo-čokoládové tartaletky! Vyváženost sladké chuti a trpkosti skvěle rezonuje s bezútěšností hudby. Zapalte svíčky, pusťe Clan of Xymox, Kælan Mikla, Hante., Whispering Sons nebo třeba Nitzer Ebb a jde se na to.

Těsto:
140 g mouky
30 g kakaa
60 g moučkového cukru
špetka soli
80 g másla 1 žloutek

Krém:
250 ml smetany
150 g ostružinové marmelády
200 g tmavé čokolády
2 lžíce másla

Ozdoba:
ostružiny
cukr

Sypké suroviny na těsto smícháme, přidáme povolené máslo a žloutky a vypracujeme těsto do kuličky, kterou necháme odpočinout hodinu v lednici. Poté vyválené těsto vložíme do dortových formiček (nejlépe ve tvaru rakviček), které si předem vymažeme. Do těsta uděláme malé díry vidličkou, zakryjeme ho pečícím papírem a zatížíme suchými fazolemi. Pečeme na 180° ve vyhřáté troubě 15 minut.

Mezitím připravíme krém. Smetanu a marmeládu rozehřejeme v míse nad párou (nesmí vařit!), poté přidáme čokoládu a sundáme z páry, mícháme. Přidáme máslo a pořádně promixujeme. Krém vylejeme na upečené těsto a necháme ztuhnout. Po vychladnutí ozdobíme ostružinami a cukrem.

A pamatujte, čím víc čokolády, tím víc gothic. A čím víc čokolády sníte, tím více krásy kolem sebe uvidíte.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #130: Family show

Michal Pařízek 17.05.2024

„It’s not big and it’s not special.“ Nevím, proč mě ten slogan takhle chytnul, ale běží mi hlavou už týden. Spolu s Pocahontas rodinou, Big Special a dalšími.

Tak daleko, tak blízko: Selina Maisch

redakce 10.05.2024

Krátká anketa pro pianistku švýcarské kapely Glaston, před pražským koncertem.

Preview: Lonnie Holley vs. Lord Spikeheart

Michal Pařízek 09.05.2024

Na smíchovském břehu proběhnou dvě akce, které stojí za to neminout, v rámci určitého zrychleného režimu snad půjde oběhnout MeetFactory i Underdogs‘. A zítra do Brna!

Vstupní prohlídka: Kee Avil

redakce 07.05.2024

Kanadská avantgardní písničkářka, producentka a kytaristka Vicky Mettler vystoupí za týden v MeetFactory. Co dělá ve volném čase a na čem nejvíce pracuje?

Šejkr #129: „see and don't see“

Michal Pařízek 03.05.2024

Festivaly, svátky, narozeniny. Jako by toho nebylo málo samo o sobě a teď se k tomu přidalo i mistrovství světa ve snookeru...

Donaufestival 2024: To nejlepší

redakce 01.05.2024

Donaufestival 2024 opět potvrdil komplexnost dramaturgie a genius loci historického rakouského městečka na břehu Dunaje.

Sharpe 2024: To nejlepší

redakce 29.04.2024

Odjíždíme dojatí a tento rok i trochu hladoví, ale rozhodně ne po zážitcích, těch máme plné kapsy.

Šejkr #128: Hlavně aby to nebylo naposledy

Michal Pařízek 19.04.2024

Tohle je Šejkr Sharpe edition, ne snad tedy úplně komplet, ale vlastně nakonec ano. V pořadu zazní hned několik ukázek z programu plus jedna motivační na závěr směřuje taky na…

Šejkr #127: Jak je důležité nevyhrát

Michal Pařízek 05.04.2024

O Liv.e více v dubnovém Full Moonu, ten text vůbec nebyl v plánu, ale prostě musel ven. Ona sama říká, že když nahrávala loňské album Girl in the Half Pearl,…

Hudba pre každého a každý pre hudbu (Žižkovská noc 2024)

Zuzana Valešová 30.03.2024

Zatiaľčo minulý rok pôsobila Žižkovská noc ako taký “kočkopes”, tento rok nastúpila v plnej sile s jasnou správou, myšlienkou a víziou mne viac než sympatickou.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace