Články / Seriály

Kam na rajz s týmem Kina Brasil

Kam na rajz s týmem Kina Brasil

redakce | Články / Seriály | 25.10.2023

Petra, Zuzka, Gábina, Romana, Tomáš, Irča a Bára – to je sedmička tvrdohlavých a cílevědomých nadšenců stojících za pražským festivalem brazilských filmů Kino Brasil. Každý rok věnují velkou porci svého volného času organizaci události, která kromě filmů přináší i prolínání milovníků brazilské kultury s diváky vyhledávajícími méně obvyklé a dostupné filmy. Kromě festivalu vás tým pozve i na jiná místa, kde si v Praze užít plnými doušky kulturu této jihoamerické země.

Kino Brasil, 1.-5. 11. 2023, Bio Oko
Koncem roku 2013 jsme se my, pár nadšenců a obdivovatelů brazilské kultury, pustili do projektu filmového festivalu s tím, že snad se nám na podzim dalšího roku podaří zorganizovat pár zajímavých projekcí a přinést trochu brazilského temperamentu do pošmourného pražského podzimu. To, že by se festival Kino Brasil mohl stát pilířem setkávání se portugalsky mluvící komunity i spřízněných duší, stejně tak jako osvěžením a posléze stálicí pražské kulturní scény, bylo jen našim tajným přáním! Přání se stalo realitou, a tak Kino Brasil slaví letos desátou edici. Na pár dní se letenské Bio Oko promění v prales, rušné velkoměsto i rozpálenou pláž a nabídne vám to nejlepší ze současné brazilské kinematografie. Kromě sedmi filmů čeká návštěvníky i program pro děti, zajímavé debaty a přednášky, výstava o brazilském bohatství UNESCO nebo možnost ochutnat něco málo z tamní kuchyně. Levnější cestu za svěží brazilskou atmosférou nenajdete v katalogu žádné cestovky!

Adriano Trindade, 2. 11. 2023, Reduta Jazz Club
Součástí festivalového programu Kina Brasil je letos i koncert ve spolupráci s Redutou, na němž ve čtvrtek večer vystoupí energický brazilský kytarista a zpěvák Adriano Trindade. Ten je známým jménem po celém světě, vystupoval na velkých evropských festivalech a hrál v nejvyhlášenějších klubech, od Ronnie Scotts po Doctor Gabs. Můžete se těšit na nefalšované zvuky Brazílie, sambu i bossa novu v doprovodu tria piano-bicí-kytara. A pokud myslíte, že si nezatančíte a nezazpíváte, Adriano vás rychle vyvede z omylu.

Delícia Brazil
Pokud chcete ochutnat pravou brazilskou kuchyni, nemusíte nutně za oceán. Delícia je restaurace v centru Prahy, kde vám exotický gastronomický zážitek zprostředkují kuchaři z Rio de Janeira. Ať už máte opravdu hlad, nebo chcete jen ochutnat něco malého spolu s caipirinhou, z jídelníčku si opravdu vyberete. Doporučujeme tapiokové placky typické pro severovýchod Brazílie.

Favela
Chudinské slumy, v Brazílii nazývané favely, nejsou místem, kam byste měli při své návštěvě úplně zavítat. Do pražské Favely se ale bát nemusíte. V Manifestu na Andělu na vás čeká restaurace a hudební klub hýřící barvami a brazilskými rytmy. Pokud si rádi zatančíte v divokém jihoamerickém rytmu, tato adresa by neměla na vašem seznamu chybět.

Luiza Braga
Pokud byste si chtěli vychutnat brazilské dobroty z pohodlí domova, nebo nabídnout exotické občerstvením hostům na oslavě, stačí na instagramu kontaktovat Luizu, která vám připraví a doručí chutné „petiscos” - sýrové kuličky pão de queijo, smažené coxinhas a pasteis nebo sladké brigadeiros a beijinhos. Netušíte, o čem je řeč? Přijďte Luiziny dobroty ochutnat na festival Kino Brasil, kde bude mít v Biu Oko stánek.

Oliveira
Ochutnejte i Portugalsko! Že Brazílie byla portugalskou kolonií, vám asi říkat nemusíme. Tyto země dodnes, s menšími odchylkami, sdílí nejen jazyk, ale společné stopy bychom našli i v kultuře a kuchyni. Portugalská restaurace Oliveira nabízí příjemné posezení v rodinné atmosféře za poslechu hudby, popíjení vynikajícího portského nebo tichého vína a přikusování tapas, ve kterých se snoubí tradice portugalské kuchyně s moderními trendy. Pravidelně navíc pořádají tapas večery, degustace vína s povídáním, cestovatelská promítání z portugalsky mluvících zemí nebo koncerty tradiční i jiné hudby. Sledujte jejich Facebook pro aktuální program, nebo rovnou zajděte na silné kafe bica a typický moučník pastel de nata.

Info

Kino Brasil
1.–5. 11. 2023 Praha
web festivalu

foto © se svolením festivalu Kino Brasil

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Vstupní prohlídka: Prismatic (Tomáš Hrubiš & Martin Čech)

redakce 26.07.2024

Z původního konceptu, kdy bubeník jako host doprovázel autora skladeb, se postupně vyvíjí i jejich vzájemná kooperace. Z čeho vyrůstají, kam se dívají?

Top 5: Colours of Ostrava 2024

redakce 22.07.2024

Čtyři dny života v ikonické industriální čtvrti Dolních Vítkovic. Spousta objevů, objetí, slov a hudby.

Kam na rajz se Zdeňkem Neusarem (Beseda)

redakce 22.07.2024

„Beseda je láska na celý život, sám jsem v ní po uši už od roku 1999,“ říká Zdeněk Neusar a přidává pár dalších akcí a míst.

Pořadatelská: Barbora Mrázová (Povaleč)

redakce 17.07.2024

Oslovili jsme grafičku a produkční Barboru Mrázovou, aby nám prozradila organižační tajemství a dala pár tipů, co ještě navštívit.

10+1 = Lang Biank

redakce 11.07.2024

„Ve výběru jsem zmapoval svou cestu hudebním světem, od rockových kapel až po současnou fascinaci elektronikou, jazzem a hudbou z Brazílie,“ dodává k selekci níže.

Pořadatelská: Tomáš Suchánek (Bukolika)

redakce 08.07.2024

Zakladatel komunitního festivalu zve na nejprogresivnější a nejneobjevenější místní i zahraniční hudebníky na poli klubové a elektronické hudby.

Pořadatelská: Tomáš Bálint (Fraj)

redakce 05.07.2024

Manon meurt v Novej Cvernovke - s ich platňou v ruke som pod pódiom opäť zažíval pocit, ktorý mi hudba spôsobuje už len zriedkavo – absolútne zimomriavky.

Pořadatelská: Štěpán Bolf (Creepy Teepee)

redakce 01.07.2024

Velkoryse komentuje austinský festival SXSW, pražské koncerty a místa a sdílí pár tipů, kam na jídlo a pro desky. Rozhovor.

10 + 1 = Ian Davis

redakce 17.06.2024

Davisova tvorba je ovlivněna folklórem, kontrapunktem, kanonickými postupy a náhodou, jak se budete moci brzy přesvědčit na premiéře ambientní opery Ephemeral Pulse, k níž napsal hudbu. Exkluzivně na Ostravských dnech.

Kam na rajz se Simonou Kumpanovou (Boskovice)

redakce 16.06.2024

Píáristka festivalu nám řekla, kam jinam se za lidmi a místy podívat, kde ztratit pojem o čase a jen tak být.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace