Články / Seriály / / Medvědovo

Medvědovo psychrockové okénko XXI. - Mai Mai Mai

Medvědovo psychrockové okénko XXI. - Mai Mai Mai

Jakub Ďuraško | Články / Seriály / / Medvědovo | 29.01.2015

“Kultura slunce a násilí – ačkoliv to zní jako klišé – má v Itálii své pevně dané místo. To je jeden z důvodů, proč italský psychedelický pop 60. a 70. let nemá pastorální nádech jako tehdejší britský pop anebo chytlavý a nezatížený zvuk amerických kapel. Italská kultura byla vždy opředena duchy doby, italské zlaté časy, 60. léta, Dolce Vita plná terorismu, ghett a korupce. To jsou duchové doby, kterým nemůžeme tak snadno uniknout, a tyhle kapely nám ty časy připomínají,” nechal se slyšet Valerio Mattioli na téma tzv. Italské okultní psychedelie.

Mattioli pochází z Říma, píše pro deník La Republica, hraje v kapele Heroin in Tahity a žije ve čtvrti Pigneto anebo Roma Est. Pigneto byla kdysi městskou částí, kam situovali svoje příběhy neorealističtí režiséři jako Pasolini, Rossellini či Visconti. Dnes je tahle čtvrť důležitou baštou pro vlnu nových kapel a projektů, škatulkovaných coby Italská okultní psychedelie, často se pohybující na hraně psychedelie, dronu, elektroniky, krautrocku či avantgardy. Mluvíme o umělcích a kapelách jako Father Murphy, Squadra Omega, Psalm'n'Locker, Cannibal Movie či Donato Epiro.

Jednou z důležitých postav tohoto dění je i Toni Cutrone, o jehož projektu Mai Mai Mai dnes bude řeč. Cutrone v Pignetu provozuje jeden ze zásadních prostorů na místní scéně – bar Dal Verme. V prvním patře si můžete dát něco z nejlepších míchaných drinků ve měste, dole, v podzemní místnosti zhruba pro 120 lidí, pak pravidelně hraje pestrý výběr aktuálních italských i zahraničních kapel. Cutrone byl v minulosti aktivní na noiserockové scéně, hrál v projektech jako Trouble vs. Glue nebo Horishima Rocks Around, zdaleka nejzajímavější je však jeho alter ego Mai Mai Mai a jeho barmanská a vydavatelská činnost (NO=FI Recordings, kde vyšly nahrávky např. Pro Heroin in Tahiti nebo Father Murphy).

Pod hlavičkou MMM vystupuje Cutrone sólově, v pohanské masce a nad stolem založeným řadou efektů a syntezátorů servíruje neklidnou vlnu hudby na pomezí dronu, elektroniky, soudobého techna (viz jeho split s Lunar Lodge) nebo noisu, pro promotéry hraje zjednodušeně pohanský drone. Šanci užít si jeho rituál dostane české publikum už za týden, neboť Mai Mai Mai přiletí odehrát exkluzivní trojici koncertů v Čechách, mimo jiné bude otvírat i pro kultovní pohanský rock Dunaj (dnes Dunajská vlna).

Místo běžného rozhovoru pro nás Toni Cutrone sestavil fascinující playlist italské avantgardní hudby, která ho ovlivnila a ovlivňuje dodnes. Morricone, Goblin ani Ortolani vás v následujícím výběru nečekají. Hluboký ponor může začít.

"Tohle je playlist italské hudby, kterou považuji za důležitou část mé minulosti i současnosti. Velká část výběru je převážně ze 70. let, složená kapelami a muzikanty, vytvářející specifický a originální zvuk, který mě značně ovlivnil jako muzikanta. Jindy se zase jedná o dobrou italskou hudbu, kterou rád poslouchám, často balancující kdesi mezi library music, filmovou hudbou, experimentální elektronickou hudbou, psychedelií, kosmische music nebo avantgardou. Až to budete poslouchat, možná to bude působit nesourodě, ale já doufám, že tam objevíte podobný přístup a hluboké souznění vybraných umělců a jejich prací.”







pokračování příště

Info

5/2 – Praha @ Potrvá w/ Tarnovski, Freddy Ruppert
6/2 – Pardubice @ Divadlo 29 w/ Dunajská vlna
7/2 – České Budějovice @ Ostinato w/ Tarnovski, Obelisk of Light

www.maimaimai.bandcamp.com
www.dalverme8.tumblr.com
www.heroinintahiti.bandcamp.com
www.soundcloud.com/nofirecordings

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Medvědovo psychrockové okénko XXIV: Stárnoucí součást stroje

Jakub Ďuraško 08.04.2019

Husarský kousek se povedl vydavatelství Samuel Records, když vytáhl na světlo nikdy nevydanou nahrávku Nesoučást stroje.

Medvědovo psychrockové okénko XXIII: Nuselský zoomorph

Jakub Ďuraško 08.01.2019

Ještě letos na jaře se mohlo o identitě sólového projektu Kult Masek jen spekulovat. Začátkem léta pak dostal nenápadný profil z Bandcampu i fyzickou podobu.

Medvědovo psychrockové okénko XXII.: O léčivých účincích Ormus

Jakub Ďuraško 18.09.2018

Jedná se sice o projekt zahraniční, americký, nicméně vyšel na pardubickém experimentálním labelu Obsedante!, a je to perfektní doklad jeho výtečného žánrového rozpalu.

Medvědovo psychrockové okénko XXI. - Mai Mai Mai (II.)

Jakub Ďuraško 30.01.2015

Jednou z důležitých postav tohoto dění je i Toni Cutrone, o jehož projektu Mai Mai Mai dnes bude řeč. V Pignetu provozuje jeden ze zásadních prostorů na místní scéně...

Medvědovo psychrockové okénko XX: The Cosmic Dead na cestě ke zralosti

Jakub Ďuraško 08.07.2014

... vždyť jde o přímou poctu britským titánům Hawkwind – ovšem pozor, často až s tučnou a živelnou intenzitou Motörhead.

Medvědovo psychrockové okénko XIX: Secret Museum of Kind Men

Jakub Ďuraško 16.02.2014

Secret Museum je fascinující kompilace, která mapuje hudební tradicionály světových etnik datovaných mezi roky 1925 až 1948.

Medvědovo psychrockové okénko XVIII: Body/Head - Coming Apart

Jakub Ďuraško 11.01.2014

Když se před dvěma lety rozpadla ikona indie rocku Sonic Youth, vyvolalo to širokou škálu reakcí od mentálních breakdownů...

Medvědovo psychrockové okénko XVII: Destruction Unit živě

Jakub Ďuraško 26.10.2013

Nejde o partičku bubáků ze Skandinávie, které zmátla nekonečná noc a přiměla je k obscénnostem s warpaintem na ksichtě.

Medvědovo psychrockové okénko XV: Spider Fever a Mario Rubalcaba

Jakub Ďuraško 24.08.2013

Clikatat Ikatowi, Black Heart Rebellion, Sea of Toms, Rockets from the Crypt, Hot Snakes. Mario Rubalcaba.

Medvědovo psychrockové okénko XIV: Zprávy z Noise Party V.

Jakub Ďuraško 12.07.2013

Noise Party V., kemp Rechle u Prachatic, 28./29. června, organizace zodpovědná: Noise Assault Agency Budweiss.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace