Články / Recenze

Nový vesmír, nový zvuk (Snarky Puppy)

Nový vesmír, nový zvuk (Snarky Puppy)

Karolina Veselá | Články / Recenze | 15.10.2022

OHODNOŤTE DESKU

Snarky Puppy zahrají na podzim v Česku hned dvakrát, 22. října v brněnském Sonu v rámci festivalu Jazz Fest Brno a o den později ve pražské Lucerně na Prague Sounds. Čtěte recenzi poslední desky a vyražte na koncert. Nebo naopak!

Když v červnu vydal texaský kolektiv Snarky Puppy singl Trinity zvěstující příchod nového alba, zbytek léta se zdál být nekonečným a každý další song působil na neutěšenou nedočkavost pouze krátkodobě. Už z první skladby bylo totiž jasno, že fanoušci této eklektické partičky neobdrží pouze očekávanou dávku nových melodií, ale opět zcela nový vesmír, nový zvuk, novější verze Snarky Puppy.

Jedním z pravidel kolektivu je totiž podle jejího zakladatele Michaela Leagua, leada a basáka, hledání stále nového zvuku – „z hudby musí být cítit, že se někam posouvá.“ Empire Central, již třináctá deska Snarky Puppy, obsahuje bezesporu velké množství inovací i přes to, že si zachovává svůj ikonický styl a nezaměnitelný zvuk.

Kolektiv skládající se původně z deseti členů dal League dohromady ve druhém ročníku svého studia čistě proto, že byl podle svých slov „tak špatným hráčem, že se nedostal do žádného školního ansámblu.“ Postupem času narostla „The Fam“ ve více jak dvacetičlenný soubor pravidelných i občasných hudebníků, shromáždila čtyři Grammy, založila vlastní label i festival, na kterém se objevila jména světového měřítka.

S Empire Central se skupina vrací ke svým kořenům a nahrává album živě v dallaském klubu Deep Ellum Art Company, pouhých třicet mil od místa, které je před necelými dvaceti lety propojilo. Nyní devatenáctičlenný soubor dostal za úkol vytvořit dílo, které by právě místní hudební scéně, která kolektiv silně ovlivnila, vzdávalo hold. Vzniklo tak šestnáct velmi pestrých skladeb pohrávajících si s funkem, jazzem, soulem, rockem a vším tím, co může devatenáct různých hudebníků do jednoho tělesa vnést.

Skladby, které kolektiv hraje, jsou nejen komponovány různými členy uskupení, ale jejich finální podoba krystalizuje během společných zkoušek, kdy každý hráč může vnést svůj pohled nebo vyplnit prázdné místo. „Když se spoluhráči do tvorby vloží, naplno se projeví naše kolektivní cítění. Skladby na tomto albu jsou přímočařejší a funkčnější než v těch předchozích. Myslím, že se v nich odráží mnoho nálad městské scény,“ komentuje desku League.

Právě kolektivním cítěním jsou Snarky Puppy tak fascinující. Na to, že Empire Central obsahuje tři kytaristy, minimálně čtyři klávesáky, čtyři dechy, basáka, houslistu a několik bubeníků a perkusistů, je jejich zvuk absolutně kompaktní, rytmicky rafinovaný a dokáže být zcela minimalistický, stejně tak jako plný a pevně usazený. Nové album je zase o něco více prokomponované a hravé, nebojí se složitých rytmů, kde je těžké dopočítat první dobu. Ponechává si však jasné sdělení, které dokáže chytit a nepustit.

Takovou skladbou je Take it! klávesisty Bobbyho Sparkse, ve které hostuje funková hvězda a hudební kmotr kolektivu Bernard Wright, působící ve své době například s Milesem Davisem nebo Chaka Khan. Všechna sóla hudebníků Snarky Puppy bývají skvělá, Wright však doplnil moderní zvuk kapely naprosto padnoucím funky provzdušněným přednesem, který v paměti ulpívá ze všeho nejvíce. Smutným paradoxem je, že se padesátiosmiletý klávesák zveřejnění desky nedožil, a tak je jeho stopa v Empire Central poslední nahrávkou, kterou po sobě zanechal. Touto zdrcující a zcela neplánovanou událostí nabývá další z významných počinů kolektivu Snarky Puppy ještě o něco hodnotnější a hlubší odkaz.

Info

Snarky Puppy - Empire Central (GroundUP Music, 2022)
Hodnocení 90 %

Živě:
Jazz Fest Brno: Snarky Puppy
Sono Music Club, Brno 22. 10. 2022, 19:30
web akce

Prague Sounds: Snarky Puppy
Velký sál Lucerny, Praha
23. 10. 2022, 20:00
web akce

foto © Universal Music

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Soustředit se na přítomný okamžik (Gouge Away)

Klára Šajtarová 23.07.2024

Mnozí si je automaticky asociují s písní Pixies, pro americkou hardcore-punkovou komunitu nabírají ale tato slova úplně jiný význam.

Pokus o digitalizáciu energie (Khruangbin)

Matej Žofčín 06.07.2024

Ich štúdiové albumy síce nedosiahli u kritikov obrovského obdivu, to sa ale nedá povedať o ich živých vystúpeniach.

Nevšedné metafory (Herbal Dentists)

Jakub Veselý 29.06.2024

Debut Herbal Dentists prináša originálny zvuk a rozmanitosť, hrá sa s pocitmi a buduje temnú atmosféru.

The Smile zas pláčou nad lidským egem

Žofie Křížková 02.06.2024

The Smile se nejmenují po ničem, co by mělo pozitivní konotace. Naopak. Skupina je statementem vůči manipulativním, neupřímným úsměvům kolem nás.

Když bozi zestárnou (Těžké duše)

Martin Zoul 20.05.2024

Klíčovým problémem se jeví být odfláklá konstrukce ústředního hrdiny, jehož duševní obzor shrnuje podtitul O čem sní stárnoucí bílí muži.

Nepřestat křičet! (Doodseskader)

Klára Šajtarová 14.05.2024

Tvorba Doodseskader je jako palimpsest odhalující nové vrstvy s každým dalším poslechem. Tady se překračují hranice žánrů, tady uchvacují zdánlivě neslučitelné elementy.

Prosba o záchranu s příchutí nostalgie (Green Day)

Fí Poláchová 05.05.2024

Na předchozí nahrávce se snažili posluchače pobavit experimentováním s různými žánrovými prvky, kdežto u Saviors se vrátili k punkrockovým kořenům, hutným kytarovým riffům a intenzivním bicím.

Spolupráce, o tom to je (Lyrical Lemonade)

Tereza Bartusková 30.04.2024

Z internetového blogu, zaměřeného na chicagskou hudební scénu, vytvořil jeho zakladatel Cole Bennett během jedné dekády Lyrical Lemonade, jak ho známe dnes.

Superhrdinský noir (Inkognito)

3DDI3 27.04.2024

Zack Overkill je klasický noirový protagonista, který zahání depresi vzpomínkami na staré dobré časy a užíváním silných drog.

Prosvítající naděje ve světě izolující samoty (Malcuth & Facutum)

Viktor Hanačík 17.04.2024

Je to deska designovaná spíš pro klubové soundsystémy a podzemní parkety, ale obstojí i pro introspektivní poslech.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace