Články / Sloupky/Blogy

Písně/z/měsíce #26

Písně/z/měsíce #26

Jiří Akka Emaq | Články / Sloupky/Blogy | 03.03.2018

Po delší pauze vás opět vítám ve světě přílivů a odlivů kontrolovaných mimozemskými mrtvými tělesy. Čtyři čerstvé novinky a tři starší písně z nového století, jež unikly mým hloubkovým sondám a průzkumným satelitům. Samí osvědčení hudební matadoři. Profesionálně vystavěné zvukové pomníky se tu tyčí k nebi a připomínají nám, že měsíc stále ještě jitří představivost fantastů a snoplavců.

Mien – Earth Moon (MIEN, Rocket Recordings, 2018)
Členové The Horrors, The Black Angels, Elephant Stone a The Earlies dávají dohromady projekt Mien. Sitár a nálada pohrobků The Beatles i devadesátkového psychedelic revivalu. Pravděpodobně o nich ještě uslyšíme.


Noel Gallagher‘s High Flying Birds – The Man Who Built the Moon (Who Built the Moon?, Sour Mash Records, 2018)
Ani jeden z frackovitých bratří Gallagherových už asi nikdy svůj stín nepřekročí. Noel mi ale byl svým hudebním přístupem vždy sympatičtější. Pravděpodobně je to vkusnými kolaboracemi s Chemical Brothers a menší mediální arogancí. Tady nám servíruje další očekávané menu. Lehké retro s psychedelickým zvukem Madchesteru funguje jako příjemný výlet časem zpět k zakonzervovanému duchu 90. let, vystavenému v muzeu voskových figurín. Vše sledováno z bezpečné vzdálenosti nového století.

Fever Ray – To the Moon and Back (Plunge, Rabid, 2017)
Ani se nechce věřit, že debut Fever Ray vyšel bezmála před deseti lety. Karin Elisabeth Dreier tu ubírá ze severských inspirací, ředí temnou atmosféru a syntetické podklady transponuje o pár oktáv níž. Tím se více blíží svému hibernujícímu projektu The Knife. Další Heartbeats (známá z coveru José Gonzalese) nebo What Else Is There (spolupráce s Röyksopp) zatím ale nepřichází.

Goldfrapp – Moon in Your Mouth (Silver Eye, Mute, 2017)
A hned tu máme další severské ozvěny. Pět let dělí Alison od předchozí desky, z hájemství poloakustických balad se zde vrací zpět k elektroničtějšímu zvuku. Ač jsou skladby charakteristicky táhlé, novinka lehce pokulhává za hloubkovými ponory mořských velrybích sentinelů z debutu Felt Mountain nebo za decentně dekadentní intimitou Tales of Us.

Steve von Till – Night of the Moon (A Life Unto Itself, Neurot Recordings, 2015)
Tuto desku jsem dlouho točil v autě při cestách do zkušebny i na jiná prapodivná místa. Nikdy jsem ale neotočil obal desky a nepodíval se na tracklist, abych zjistil, že jedna z písní je o měsíci. U podobných nahrávek člověk vlastně ani moc neočekává vypsané názvy písní. Ale jsou tam a je to nádhera. Meditativní mantra s krásně delayovanou kytarou.

Puscifer – Holiday on the Moon (New Tales to Tell: A Tribute to Love and Rockets, Justice Records, 2009)
Jak již název desky prozrazuje, píseň je cover britské skupiny Love and Rockets a projekt Maynarda Jamese Keenana (Tool, A Perfect Circle) se tu zjevuje v komorně potemnělé atmosféře. Ta se zlomí až s druhou polovinou skladby. Celému albu pak vévodí společnost vynikajících hudebníků jako Black Francis aka Frank Black z Pixies, The Dandy Warhols, The Flaming Lips nebo A Place to Bury Strangers.

Tindersticks – Waiting for the Moon (Waiting for the Moon, 2003)
Tento song mi dlouho unikal v zákrutech času a nekonečných ohybech mnohorealit. Pluje ve vodách podobných nálad jako jejich další balada No More Affairs, či její francouzská verze Plus de Liaisons. Krásný fadeoutový epilog dnešního dílu s barytonem Stuarta Staplese podložený varhánky a tklivými housličkami o čekání noci vstříc.

Info

Znáte-li další písně osvětlené bledým luny svitem, pište na info@xplaylist.cz.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #135: Post Vintage

Michal Pařízek 26.07.2024

Všechno dobré, něco výjimečné, vytržení s sebou přinesla Aunty Rayzor a vyloženě roztomilí Irreversible Entanglements. Zejména Camae Ayewa, která se chtěla boxovat.

Preview: Letní filmová škola 2024 (Dielmanová, Fellini, Lynch a další)

Štěpán Nezbeda 18.07.2024

Jelikož nejpohodovější filmová přehlídka letos přinese víc promítacích sálů a projekcí, může se hodit pár tipů na snímky.

Pohoda 2024: Poryvy, tma a naděje

Michal Pařízek 14.07.2024

Tento text nemá být obhajobou ani reportáží, berte ho jako pokus o zprostředkování zážitků z určitého místa v areálu. A pokus mírnit rázná hodnocení a zbrklé analýzy.

Šejkr #134: Kdo je kdo?

Michal Pařízek 12.07.2024

Rozhovor s Libuší Jarcovjákovou pro mě byl jedním ze zásadních zážitků prvního pandemického období, dělali jsme ho někdy na jaře, v době, kdy už začínalo být trochu hezky, ale ulice…

Hadí sykot (z Varů): V hudbě život. A smrt.

Veronika Havlová 07.07.2024

Nicméně od té doby hudební a obzvlášť koncertní snímky ve Varech vyhledávám, obzvlášť pokud se promítají ve Velkém sále.

Hadí sykot (z Varů): Křik perličky a jiné holčičí hysterie

Veronika Havlová 04.07.2024

Scéna, v níž se devět tetiček snaží umlčet dvojici mladých žen tím, že jim ritualizovaným sborovým zpěvem vyjadřují bezmeznou účast a lásku, je zatím jedna z nejmrazivějších, které jsem tu…

Hadí sykot (z Varů): Kdo jsme my?

Veronika Havlová 02.07.2024

Ta samozřejmost, s níž mě zařadil do skupiny “my”, a předpoklad, že přece logicky musím chodit na filmy s LGBTQ+ tematikou, když jsem sama jedno z písmen, mě trochu zarazila.

Hadí sykot (z Varů): Konec světa v hotelu Thermal

Veronika Havlová 30.06.2024

Tehdejší hvězdou byl Robert DeNiro, který při vstupu do sálu při pohledu na shromážděný dav rezignovaně vydechl: “Oh, Jesus…”

Šejkr #133: „What you fear to hear from my mouth?“

Michal Pařízek 28.06.2024

O to smutnější bylo číst text Josefa Chuchmy, který se do určité části domácí kulturní publicistiky opřel neurvale i jalově zároveň.

Preview: MFF Karlovy Vary 2024 (Machoninovi, chodecký film a Escobarův hroch)

Filip Hastík, Veronika Havlová, Štěpán Nezbeda 20.06.2024

Z letošní nabídky vybíráme dvanáct tipů napříč sekcemi, Janžurku mezi nimi nenajdete – ta bude kolem druhé odpolední u Puppu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace