Články / Seriály

Pořadatelská: Kateřina Jurkovičová

Pořadatelská: Kateřina Jurkovičová

redakce | Články / Seriály | 18.01.2024

Chodíte rádi do Paláce Akropolis? Na sérii Pulz, na jazzové koncerty v baru, na festivaly a cykly Spectaculare, Beans a další koncerty? Za produkcí všech zmíněných stojí Kateřina Jurkovičová, aktuálně uvádějící novou dramaturgickou řadu woodoo. „Jde o špinavou alternativu, která nenechá nikoho klimbat, rozproudí krev a opotí Akropoli,“ říká. Kam dále nás pozve?


Co chystáte další dny a týdny?
Ráda bych uvedla novou hudební sérii s názvem woodoo. Představuje žánry od postpunku přes garage rock, noise, shoegaze, elektroniku a třeba i doom metal až po experimentální "prostě woodoo" rap. Jde o špinavou alternativu, která u nás trochu chyběla, a proto jsme se rozhodli ji vytvořit přímo podhoubí celé hudební série, kde může nabídnout dostatek prostoru a příležitostí. Hned od začátku mi v hlavě běhalo několik jmen, které mají jasný průnik s interiérem Františka Skály a svojí temnou hravostí dokáží divákům zprostředkovat zcela originální a intenzivní zážitek. První pilotní série nabízí plno nových i již dobře známých tváří:

21. 01. 2024 XCES liveset + Black Dot (si/hr)

2. 03. 2024 Lucy Kruger & the Lost Boys (za/de) + Cold Venus Revisited + Dominik Prok
Druhého března otevřou velký sál pražští Cold Venus Revisited pro výjimečně talentovanou umělkyni Lucy Kruger. Po intenzivním a bezprostředním zážitku berlínské kapely večer završí s nadějí Dominik Prok, zpěvák z 52 Hertz Whale a dramaturg Nové Cvernovky. Se svým sólovým projektem navíc vystoupí v Praze vůbec poprvé.

5. 04. 2024 XCES full band + xDZVØNx (pl) + Body of Pain + Frau Zwei
Objev minulého roku Xces se tentokrát představí v plnotučné verzi kapelového formátu s debutem It’s Happening jako konceptuálním celkem, podpořeným světelnou show, vizuály a vlastním špičkovým zvukovým inženýrstvím. Večer otevře známé acid trap duo z polské Vratislavi. Zatímco na velkém sálu zůstanete spíš v šoku a transu z intenzity obou projektů, na malé scéně večer završíme spíše tanečními rytmy temného elektro/techna s apatickým vokálem. Dost nabitý program.

30. 04. 2024 Kalaallit Nunaat (nl) + Libor Staněk II. & Krstní Otcovia + Lonely Shredder and the Heavy Smokers
Jarní část zakončí na pálení čarodějnic nezadržitelné rotterdamském noisové trio Kalaallit Nunaat. Přijedou zřejmě s novým materiálem a také novým jménem kapely. Před nimi stihne vystoupit zcela speciální krautrockový set básníka Libora Staňka II. a kapely Krstní Otcovia. Jak to bude znít, nikdo neví, ale to není podstatný, protože to bude sakra dobrý. Celou tuhle skvadru přijedou podpořit plzeňští Lonely Shredder and the Heavy Smokers.


Jaký koncert tě v poslední době nadchnul?
Pardon.
Psychotic Monks – Ment – nejlepší koncert celého festivalu, původně jsem na nich chtěla postavit celou řadu, ale znáte to...
Xces – pamatuju si, jak jsem měla trochu zkaženou náladu, protože jsem měla
FOMO, že nejsem v Košicích na nej festivalovým line-upu, ale na vašem Moody Moon Noize v Chomutově. Nicméně se to rychle napravilo. Vašek Klíma mi říkal, hele běž na Xces, to uvidíš. Měl pravdu, a tak jsem pilotní řadu postavila na nich. Přijďte.
V0NT – husí kůže z Bike Jesus, kde předskakovali BM a Shallov, kluky bych si moc přála pozvat k nám, jen nám to zatím nevyšlo.
Shame – viděla jsem je letos dokonce dvakrát, pražská show byla všechno.
Libor Staněk II. + REK – jela jsem očíhnout k Jakubovi Zbořilovi do Budovy č. 6 ve Veselí nad Moravou slovenskou kapelu Krstní Otcovia, který jsem si chtěla booknout, a odvezla jsem si k tomu i Libora.

Frau Zwei – zavírala se Světadílna v Budějkách, skvělý místo vymazlené skvělými lidmi. Mávající koncert dokázal překvapit a já si odchytla tohle ještě zpocený a hezky rozehřátý techno uskupení a pozvala je jako poslední bookovanou kapelu letošní řady.
Lankum – na pláži v Itálii irský písničky. Ironická láska, která mě snad nikdy neopustí.
eastworks – slyšela jsem o novém projektu už pár měsíců, ale v rozpoložení „padám na hubu a jsem ráda, že konečně sedím na betonu ve Studiu Hrdinů“ pohladilo opravdu na duši.
Bass Drum of Death – legendy. Na tenhle koncert v Café V lese jsem čekala půl dětského života. Bylo to takový, jaký jsem si to vysnila, a mám k tomu navrch šlehačku v podobě vtipné historky o merch triku. To zas jindy.

Když se podíváš na koncerty jiných promotérů, koho bys šel podpořit, koho je nutné vidět a slyšet?

24. 02. 2024 Whyohwhy + Orient + Ida the Young – GOOD BOYO booking
26. 03. 2024 Donny Benét – Lucerna Music Bar presents
2. 04. 2024 Whispering Sons – D Smack U Promotion
19. 04. 2024 Godspeed You! Black Emperor – MeetFactory ve spolupráci se Silver Rocket a Scrape Sound Inc.
17. 06. 2024 Ty Segall – Fource Entertainment

Jaký máš vztah k sociálním sítím?
Grr. Trochu bojuju se závislostí na Instagramu. Občas se ponořím raději do cizích životů, mám z toho úzkosti, a navíc tím prokrastinuju. Ale zas není všechno černobílý a popravdě se tam nechávám hodně inspirovat. Spoustu příležitostí je právě tam, chtě nechtě.

Kam nejraději chodíš na jídlo?
Bon Fresh Ramen & Soba
Sushi Sushi u kostela sv. Ludmily
k Antoníčkovi na smážo
absint s horkým jablkem na AVU

Info

foto © se souhlasem Kateřiny Jurkovičové

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Vstupní prohlídka: Prismatic (Tomáš Hrubiš & Martin Čech)

redakce 26.07.2024

Z původního konceptu, kdy bubeník jako host doprovázel autora skladeb, se postupně vyvíjí i jejich vzájemná kooperace. Z čeho vyrůstají, kam se dívají?

Top 5: Colours of Ostrava 2024

redakce 22.07.2024

Čtyři dny života v ikonické industriální čtvrti Dolních Vítkovic. Spousta objevů, objetí, slov a hudby.

Kam na rajz se Zdeňkem Neusarem (Beseda)

redakce 22.07.2024

„Beseda je láska na celý život, sám jsem v ní po uši už od roku 1999,“ říká Zdeněk Neusar a přidává pár dalších akcí a míst.

Pořadatelská: Barbora Mrázová (Povaleč)

redakce 17.07.2024

Oslovili jsme grafičku a produkční Barboru Mrázovou, aby nám prozradila organižační tajemství a dala pár tipů, co ještě navštívit.

10+1 = Lang Biank

redakce 11.07.2024

„Ve výběru jsem zmapoval svou cestu hudebním světem, od rockových kapel až po současnou fascinaci elektronikou, jazzem a hudbou z Brazílie,“ dodává k selekci níže.

Pořadatelská: Tomáš Suchánek (Bukolika)

redakce 08.07.2024

Zakladatel komunitního festivalu zve na nejprogresivnější a nejneobjevenější místní i zahraniční hudebníky na poli klubové a elektronické hudby.

Pořadatelská: Tomáš Bálint (Fraj)

redakce 05.07.2024

Manon meurt v Novej Cvernovke - s ich platňou v ruke som pod pódiom opäť zažíval pocit, ktorý mi hudba spôsobuje už len zriedkavo – absolútne zimomriavky.

Pořadatelská: Štěpán Bolf (Creepy Teepee)

redakce 01.07.2024

Velkoryse komentuje austinský festival SXSW, pražské koncerty a místa a sdílí pár tipů, kam na jídlo a pro desky. Rozhovor.

10 + 1 = Ian Davis

redakce 17.06.2024

Davisova tvorba je ovlivněna folklórem, kontrapunktem, kanonickými postupy a náhodou, jak se budete moci brzy přesvědčit na premiéře ambientní opery Ephemeral Pulse, k níž napsal hudbu. Exkluzivně na Ostravských dnech.

Kam na rajz se Simonou Kumpanovou (Boskovice)

redakce 16.06.2024

Píáristka festivalu nám řekla, kam jinam se za lidmi a místy podívat, kde ztratit pojem o čase a jen tak být.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace