Články / Seriály

Radio FMz: Yaeji, Black Country, New Road a další šlágry

Radio FMz: Yaeji, Black Country, New Road a další šlágry

Kateřina Cumin, Aneta Martínková, Maria Pyatkina, su | Články / Seriály | 03.11.2021

Novinky z posledního týdne? Pravidelné elektronické okénko tentokrát doporučuje zlomené beaty producenta Ploye, nezapomínáme ale ani na přítulnější skladby. S novým materiálem se hlásí indierocková kytaristka Snail Mail i korejská producentka Yaeji. A taky oplakáváme Black Country, New Road!

Black Country, New Road – Bread Song
Britská skvadra Black Country, New Road k nám nedorazí již potřetí. V loňském srpnu měli navštívit Bike_Jesus, letos Besedu a za pár dní i Underdogs'. Malou útěchou může být alespoň nový track Bread Song, který možná připomene Track X z jejich debutu, je ale daleko křehčí. Při jeho tvorbě se inspirovali u skladatele Stevea Reicha a jeho kompozice Music for 18 Musicians, ve které jsou takty definovány jen délkou dechu klarinetisty. „Chtěl jsem to zkusit s celou kapelou, nedívali jsme se na sebe, moc jsme nepřemýšleli, jsen jsme se snažili hrát bez vnímání času. A spolu,“ doplňuje kytarista Isaac Wood. Veselá parta se smutnými tracky vydá u Ninja Tune druhou desku zkraje února.


Ploy – Rayhana
Britský producent Sam Smith alias Ploy je na scéně sotva pár let, ale svoje publikum si získal hned prvním dvanáctipalcem před pěti lety. Debut z roku 2020, signovaný u L.I.E.S. Records, ocenila žánrová média, třeba The Vinyl Factory jej zařadil mezi padesát nejlepších alb toho járu, protože „Unlit Signals je výstižnou připomínkou světotvorné síly techna“. Jak to Ploy dělá? Odpověď nově přináší singl Rayhana, který vyjde na stejnojmenném EP a tentokrát už na vlastním labelu příznačně nazvaném Deaf Test: „Jsem odmala hluchý na jedno ucho.“ Ti, kteří slyší na obě, jistě ocení osobitý mix zlomených beatů, zlověstných ploch a industriálního techna.



Snail Mail – Madonna
Hvězda holčičího kytarového revivalu Snail Mail zanedlouho vydá své druhé album Valentine, titulní track a druhý singl Ben Franklin už jsou venku. Teď se ještě hudebnice, vlastním jménem Lindsey Jordan, ohlásila se skladbou Madonna. Ten je, jak už název napovídá, plný náboženských výrazů a obrazů a popisuje bolestivý rozchod Snail Mail s jejím protějškem. Co se stalo? Jordan si na terapii uvědomila, že si z něj udělala svatý obrázek a místo aby žila se skutečným člověkem, svou lásku postavila na pouhých představách o jeho osobnosti. No to už se nám všem asi někdy stalo, příjemné to není, písnička je to každopádně pěkná. Snail Mail se od kytarového minimalismu přesunula k barvitější produkci, slyšíme tu i nenápadný synťák, vrstevnaté bicí a skladatelskou kreativitu. Těšíme se na desku!


Yaeji & Oh Hyuk – 29
Kathy Yaeji Lee, korejskou producentku a zpěvačku usazenou v Brooklynu, postihl kreativní blok. Něco podobného zrovna zažíval i frontman korejské indierockové kapely Hyukoh, Oh Hyuk. Když se tito dva sešli v soulském studiu, opadlo to z nich. Vyklidněné houseové beaty Yaeji se propojily s kytarovým písničkářstvím Hyuka a daly vzniknout několika skladbám, z nichž dvě hudebníci před týdnem vypustili do světa. Píseň 29 se soustředěně rozjíždí zasmyčkovaným riffem, aby se pak přetavila v chillovou tancovačku s tropickou příchutí. Druhá Year to Year je zpívaná primárně v korejštině a zasněně si libuje v jemných nostalgických beatech. Obě skladby skvěle fungují jako neškodné stimulanty v nastupující zimě nebo právě při kreativních blocích. Dávkování není stanovené.


Info

foto © PAKBAE

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Vstupní prohlídka: Marie Kieslowski

redakce 26.03.2024

Marie Kieslowski vydala své debutové sólové album Je všechno dobrý? před dvěma lety, nyní na něj navazuje EP s názvem Je to složitější.

Preview: Rewire 2024

Zuzana Malá 24.03.2024

Holandský festival experimentální hudby a umění má pro letošek tučnou soupisku v kategorii legend i ikon součásné avantgardy.

Pořadatelská: Dominik Prok (Nová Cvernovka)

redakce 21.03.2024

"Podlaha bude ružovo-glittrová zaliatá epoxidom, jeden zo stejdžov bude práve na wc v štýle boiler room a zahrá napríklad DJ Záchod (Matwe), I Hate Berlin Manson DJs alebo..." Pár tipů.

Pořadatelská: Matěj Samec (MeetFactory)

redakce 10.03.2024

„Obzvlášť zvu na Dech - ten zvolte v případě, že máte chuť se s námi ponořit do naprosté tmy a naladit se na vnitřní drama jednoho člověka," říká dívadelní dramaturg…

10 + 1 = Nikolaj Svaneborg

redakce 07.03.2024

Jejich hudba je radostným spojením krásných melodií, jemného minimalismu, chytlavých groovů, jemných vibrací elektroniky a severské atmosféry, to vše podepřené čirou radostí ze společného hraní.

Vstupní prohlídka: Herbal Dentists

redakce 04.03.2024

Nahrávka "plná temnejch i zasněnejch míst, zajímavejch dialogů kytar, syntezátorů a specifického zpěvu"? Tip Moimira Papalescua, tip i náš.

Tak daleko, tak blízko: Eydís Evensen

redakce 29.02.2024

Krátký pohled s klavíristkou z Islandu před jejím pražským koncertem v Paláci Akropolis.

Ment 2024: To nejlepší

redakce 26.02.2024

Lublaňský festival završil první dekádu existence vskutku spektakulárně, čtyři dny hudby, přednášek a dalších setkání přinesly plno emocí, zážitků a příběhů.

10+1 = Will Samson

redakce 20.02.2024

Jemný ambient Willa Samsona doplní dvojici Loscil & Lawrence English na zahajovacím večeru jedenáctého ročníku přehlídky Spectaculare.

Preview: Ment 2024

redakce 15.02.2024

Tradiční preview dala dohromady čtveřice redaktorů, která nás tam bude zastupovat, obsáhlejší report čekejte v jednom z následujících čísel magazínu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace