Články / Seriály

Žebříčky Full Moonu: objev roku 2023

Žebříčky Full Moonu: objev roku 2023

redakce | Články / Seriály | 10.01.2024

Co nového jsme letos objevili? Tato kategorie je tradičně zaměřena zejména na hledání nových zvuků a fascinujících žánrových kombinací, v letošním roce nás zaujali například Wodehn, Vojtik, rychlý jako raketa Meizyy, Máří, Ida the Young, „znějící tak nadějeplně a smutně zároveň“... A spousta dalších.


Akana
Melar Polat Trio
Strhující vystoupení na Respectu. Zpěvaččiny kurdské kořeny se proplétají s nadžánrovou alternativou s emocionální drásavostí šansonu.

Yalla Miku
V Ženevě umíchaný koktejl hypnotické elektroniky a maghribské i východoafrických tradice.


Matěj Cimbálník
Parannoul
Shoegaze ve své nejlepší formě.

Black Country, New Road
I když se nejedná o nový objev, potom, co se frontman kapely psychicky zhroutil a odešel, je nádherné ji vidět opět na nohou a ve formě.


David Čajčík
Klara Wodehn
Za přístup.

Desire Marea
Za songwriting.

TraTraTrax
Za vizi.


Paulína Janičíková
Alex Pester
Hudba ako mäkká prikrývka blaživej melanchólie.

Clarissa Conelly
Vokálny šamanizmus preplietajúci sa v území mytologického folku.

Dolphin Midwives
Pri tomto vykladať tarot. Štvorica mečov.


Jakub Koumar
Toyota Vangelis
Výklopný světlomety pročísly současnou českou elektronickou hudbu ostrým digitálním paprskem. Peloušek neboli Toyota Vangelis se svými zbastlenými nástroji rozblikává diody, signalizující pocity bezcennosti a marnosti. Dokáže indikovat blížící se emocionální bouře i záchvaty nezvladatelné energie. Ve stylu brzda-plyn řeže zatáčky po vnitřní hraně v nočním pouličním závodě života, ve kterém šlo vždycky víc o to být jeho součástí, než ho vyhrát.

Ralphie Choo
Nejzamotanější desku letos vydal Ralphie Choo. Jeho debut Supernova je zvláštní interpretací digitálního písničkářství, zaglitchovaného popu propleteného reggaetonem, flamenca spojeného s D'n'B. Nepřetržitě se měnící dynamika, nestálá zvuková barevnost, deformované melodie i nakřáplé hlasy. Neustálá cirkulace.

Lucinda Chua
Yian je neuvěřitelně křehké. Ať už Chua pracuje s nájezdy smyčce po strunách violoncella, nejhlubším basovým dronem, vachrlatými výškami hlasu, klavírem nebo syntezátorem, vždy si dokáže najít jejich nejemnější nálady. Yian je útočiště. Místo, kde se vypořádává s minulostí, traumaty i sama se sebou a kde nachází i klid. A kde ho může najít kdokoli.


Kristina Kratochvilová
Mandy, Indiana
Vojtik


Veronika Kubanková
UCC Harlo
Ďalšia lámačka hlasov do zbierky, bude však veľmi vytŕčať.

Santa Muerte
Mexická farebnosť, zopár casual výstrelov, brechot psov, zaklínadlá v indiánskom jazyku, vír života v štyroch skladbách debutového EP Eslabón stále baví.


Timon Láska
Koruth
Hudební projekt Anny Ruth přináší do českého elektronického experimentu jemné emoce v temném provedení - něco, co se tu úplně nenosí. Její vystoupení na Lunchmeatu považuju za jeden z letošních highlightů, stejně tak intimní vystoupení v holešovické Šachtě.


Eroticorn
Pokud něco český scéně chybí, je to hudba pro mimo jazyčné posluchačstvo, ruskojazyčné je tu docela široké a Eroticorn dokáže zaujmout oboje. Pink Gotham je jedinečné album a myslím, že se máme i dále na co těšit.

Bols/Slob


Daniel Lukács
Morghuul
Brněnská omladina vzdávající hold načernalému speed metalu ničí všechno v cestě a zdá se, že na zpomalení nemá pomyšlení. Vše maká, jak má: od stylizace po nasazení na pódiu. Těšíme se na debut.


Jiří V. Matýsek
Jesse Ahrin
To je tak, když úplně první předkapela zanechá hlubší stopu než hlavní body programu.


Richard Michalik
DASA
Zaffer 9
Diles que no me maten
Súčasná nová mexická gitarová vlna toho schováva veľmi veľa. Diles que no me maten je len fragmentom niečoho väčšieho - spoken word, avantgardný rock?, no wave. Oplatí sa preskúmať.


Veronika Miksová
Klara Wodehn & Zzai
Skvělé a nadějné brněnské raperky.

Curk
Nová neděje z Jihlavy, kombo žánrů, vlastní produkce.

Badfocus


Michal Mikuláš
Sereias
Žiadna novinka, ale pre mňa silný objav.


Martina Wes Novotná
Kulturní Šok, ty couro!
Vivere


Michal Pařízek
Tohle není úplně rubrika pro mne, nové věci mě obecně zajímají velmi a těžko se mi vybírá jen pár jmen. Takže namátkou z domácích – Eastworks, Bolka, whyohwhy, Klara Wodehn, Yanntray & Kvítek nebo AC, ze zahraničních třeba Nusantara Beat, Diepkloof United Voice, Tuulikki Bartosik nebo Lenhart Tapes.


Julia Pátá
Amelie Siba
Není to úplně „nový objev", ale cením radikální změnu stylu.

Gertie Adelaido
Za skvělý support na koncertu Xiu Xiu v Underdogsʼ.

Bols/Slob


Filip Peloušek
Berlin Manson
Objevil jsem kluky přesně na začátku roku a celý ho pak s nimi ve sluchátkách strávil. Živák na Besedě mě odsoudil k nehynoucí lásce.


Adéla Polka
Gróa
Rozhořčené Islanďanky, rudé nápisy na kalhotkách, snaha rozbít podium svým vztekem během parného dne, bylo to živelné a dravé. Otázkou vždycky je, jak dlouho to vydrží, každopádně MikuLOVE je vychytali dost možná v pravou chvíli.


Jiří Přivřel
Moin
Omni Selassi
Flying Moon in Space

Všechny tři kapely už nějaký ten rok hrají, ale objevil jsem je až letos. Moin na neratovské Jednotě, Omni Selassi na koncertě pořádaným Hlubinou v olomouckém letním kině a Flying Moon in Space v Soulkostele, kde svoji loňskou desku Zwei také nahráli. Třeba zažít!


Maria Pyatkina
Toyota Vangelis


Jáchym Rainisch
Snow Strippers
EDM z vyprázdněných amerických velkoměst s nostalgií po začátku tisíciletí.

Jim Legxacy
Mixtape HNPM zní jako DJ set z londýnské pouliční párty. Rozmanité samply z grimeu, Hannah Montany nebo ema dohromady vytváří nečekaně ztotožnitelný posluchačský zážitek.

EvilGiane
Univerzální producent, který si zachovává osobitost při práci s energickým rapovým seskupením Surf Gang, ale i s Kendrickem Lamarem.


Klára Řepková
Miya Folick


Pavlína Sedláčková
Kafka
Nostalgicky laděné české screamo s depresivním nádechem, které neomrzí poslouchat.

Kurena Ishikawa
Něžný energický jazz z Japonska vhodný pro odpolední siestu.


David Stoklas
Ida the Young
Jak něco může znít tak nadějeplně a smutně zároveň?


Štěpán Šanda
Vojtik
Není to úplně objev, ale skvělý projekt Radia Wave Stopy.


Jakub Šíma
Mood
Nejen na propršené dny.

Ice Spice
Mladá a nekompromisní.

Meizyy
Málokdy mám takovou radost, když někdo rychle vystřelí. Lidí s podobným přístupem scéna ještě pár unese.


Martin Šmíd
Underscores
Chytlavý, vtipný, místy tragicky smutný. Myslím, že Underscores je skvělým představitelem vlny internetového popu, lepší název proto nemám, kde z půdy ironie roste dojemná upřímnost.


Dušan Šuster
Schwarzprior
Vo svetovom kontexte nič prekvapivé, ale v rámci česko-slovenskej scény unikátny projekt kombinujúci temnejšie odtiene žánrov ako electro, synthwave či acid house. Pre tunajšie publikum nesmierne hodnotná tvorba aj vďaka bizarným, surrealistickým textom na hrane slovnej koláže či persifláže. Takéto formy si poslucháč zrejme najlepšie vychutná práve v rodnom jazyku.


Vojtěch Tkáč
Máří
Hemlocke Springs
Waterbaby


Václav Valtr
Temple Rat
Hráčka na er-chu a obdivuhodná producentka z Čcheng-tu. Její debutové EP na thajském labelu Siamese Twins dává tušit novou hvězdu na asijské scéně.

Info

foto © Jakub Kováč

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Protokol: Alex Stephens (Strawberry Guy)

redakce 26.04.2024

Jahodový kluk se s námi podělil o nejdůležitější alba, hudební guilty pleasures a písně, u kterých pláče jeho srdce. V květnu ho uslyšíte v Praze.

Preview: Dunk!festival

redakce 25.04.2024

Lineup štandardne ponúka velikánov žánru ako This Will Destroy You, sleepmakeswaves, Emma Ruth Rundle, ako i menšie, no nemenej zaujímavé projekty z celého sveta.

Vstupní prohlídka: ||ALA|MEDA||

redakce 24.04.2024

Jejich čerstvá novinka Spectre 02 vyšla minulý týden pod labelem Brutality Garden. Už tento týden ji můžete slyšet naživo na bratislavském Sharpu, o týden později v Praze, v červenci na…

Pořadatelská: Martina Lesner (United Islands of Prague)

redakce 18.04.2024

Položili jsme několik otázek hledačce nových talentů, bookerce a dramaturgyni festivalů.

Kam na rajz s Michalem Berezňákem (Sharpe)

redakce 16.04.2024

Jarní Sharpe, chorvatský INmusic festival, Taylor Swift v Londýně. Na jaké akce nás pozve vášnivý koncertní a festivalový manažer?

Vstupní prohlídka: Marcel Gidote’s Holy Crab

redakce 10.04.2024

Loni se jim toho povedlo hodně: v březnu vydali album Farm Alarm, pak dva singly, první evropskou tour a k tomu vydávají soundtrack k počítačové hře.

Douška vydavatelská: Ancestral Vision (Unizone)

redakce 04.04.2024

Pokud budu mluvit sám za sebe, tak u mě teď panuje zdravá euforie, protože se mi asi po x letech podařilo dotáhnout do konce moje debutové EP, které vyšlo u…

Vstupní prohlídka: Marta De Pascalis

redakce 03.04.2024

Co ji inspiruje, co ji vyruší, na co jí stačí jedna věta? Marta De Pascalis v našem dotazníčku, před pražským koncertem.

Preview: Tallinn Music Week 2024

Michal Pařízek 02.04.2024

V programu najdeme známá jména jako místní hrdinky Vera Vice nebo Kitty Florentine, všudypřítomné Tramhaus, kteří vystoupí na akci Vikendica, nebo řeckého croonera Johnnyho Labella.

Vstupní prohlídka: Marie Kieslowski

redakce 26.03.2024

Marie Kieslowski vydala své debutové sólové album Je všechno dobrý? před dvěma lety, nyní na něj navazuje EP s názvem Je to složitější.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace