Články / Sloupky/Blogy

Žibafýř švrňblón

Žibafýř švrňblón

Samčo brat dážďoviek | Články / Sloupky/Blogy | 05.06.2022

Ve Full Moonu #133 vyšel obsáhlý rozhovor se sloveským svérázem, který si říká Samčo, brat dážďoviek, rozhovor, o kterém si všichni editoři magazínu řekli, že je mimořádně povedený. Doporučujeme ke čtení, stejně jako k poslechu hudbu z jeho četné diskografie. A nádavkem přinášíme ještě Samčovu aktuální povídku Žibafýř švrňblón, již vytáhl ze svého závratného klobouku a která nastiňuje jeho poetiku.



Pamätáš si, ako si bol ešte malé dieťa, videl si okolo seba svet dospelých a chcel si byť jeho súčasťou. Tvoj život ti prišiel fádny, lego, čľapkanie sa v mláke, no počkaj zajac v TV, šikana od spolužiakov, šikana spolužiakov, a zatiaľ si zdola s úžasom sledoval ten svet dospelých. každý deň vstanú, idú pracovať do kancelárie a riešia tam administratívu alebo kódujú v C#, potom sa vrátia domov a nič nevládzu, aj ty si to chcel zažiť, prišlo ti to vzrušujúce a slobodné

málokto ti ale povie, aká je to záludná pasca a cestou spadneš do viacerých nástrah, ktoré si v mladom veku nemohol predpokladať, pretože dospelí ľudia nepripravujú deti na život v reálnom svete, ale úporne sa ho snažia utajiť. "Už si dosť veľký, poďme sa porozprávať o vážnych veciach," začnú rodičia iniciačný rituál, a potom ti prezradia, že ty si prišiel na svet tak, že ťa doniesol bocian, a pustia ti disneyovku, kde si princ nájde princeznú, zoberú sa a život sa skončí. Evolučne úspešná stratégia prežitia ľudského rodu je tá, že informácie o rozmnožovaní ľudí sa majú učiniť čo najviac nedostupnými, aby sa zvýšil počet nechcených tehotenstiev, takže tvoja nevedomosť je v mene vyššieho dobra. Ale ty o tom v tejto chvíli nevieš a celú pubertu márne hľadáš bociana, aby si mal kde uzemniť nazhromažďujúcu sa sexuálnu energiu. Nevyjde ti to, každý bocian vždy uletí.

Ideš na vysokú školu v domnení, že sa tam naučíš. A naučíš sa tam uzemniť túto nazhromažďujúcu sa energiu konzumáciou alkoholických nápojov.
Život prináša výzvy, na ktoré si nečakal, ale až potom to príde. Zrazu ti rupne telo a prestane fungovať. Chrbtica sa zlomí na dve polovičky, z krku sa stane betónová skruž, z nôh obschnuté konáre stromu a zo žalúdka revival skupiny Desmod, ale tej pravej.
Síce každé ráno stojíš dve hodiny v zápche a dochádzaš do kancelárie v centre mesta písať matematické vzorce v Exceli, ako si po tom už od detstva vždy túžil, ale nemôžeš si to užiť naplno, pretože každý jeden krok, ktorý urobí tvoje telo, vedie k rozsypaniu tvojej fyzickej schránky na jednotlivé súčiastky. Tvoj mozog sa tomuto stavu prispôsobí, rezignuje na aktivitu a stane sa z neho medúza, ktorá dokola hovorí "nevládzem". Vzniknuté prázdno v duši chceš zaplniť jedlom, ale stav tvojho organizmu implikuje diétu, pri ktorej sa môžeš stravovať iba čerstvo natrhaným hráškom, avokádom a zeleninovou oblohou bez hlavného jedla.

si zbombardovaný ako Mariupoľ, a keď dostaneš voľno, nevieš vstať z postele a náhodne si klikáš na všetky videá, ktoré ti ponúka youtube, už si videl týpka čo dokáže chodiť rukami po žeravých uhlíkoch a párik, ktorý sa živí žonglovaním živých mačiatok v tuneli Branisko. Rozmýšľaš, že si potiahol svoj život zlým smerom, a či si nemal radšej svoj každodenný život zasvätiť chodeniu rukami po žeravých uhlíkoch, mal by si dobré mozole a vyznal by si sa v nuansách jednotlivých uhlíkov. Vieš, že nie je neskoro, ale tvoj mozog je medúza, a nechce sa mu nájsť vôľu k takejto razantnej životnej zmene.
Pri živote ťa drží predstava, že máš dvadsaťjeden dní dovolenky ročne. Tešíš sa, ako odcestuješ do Českého Krumlova, vypiješ si tam točené české pívo a zavesíš si odtiaľ fotky na sociálnu sieť.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #135: Post Vintage

Michal Pařízek 26.07.2024

Všechno dobré, něco výjimečné, vytržení s sebou přinesla Aunty Rayzor a vyloženě roztomilí Irreversible Entanglements. Zejména Camae Ayewa, která se chtěla boxovat.

Preview: Letní filmová škola 2024 (Dielmanová, Fellini, Lynch a další)

Štěpán Nezbeda 18.07.2024

Jelikož nejpohodovější filmová přehlídka letos přinese víc promítacích sálů a projekcí, může se hodit pár tipů na snímky.

Pohoda 2024: Poryvy, tma a naděje

Michal Pařízek 14.07.2024

Tento text nemá být obhajobou ani reportáží, berte ho jako pokus o zprostředkování zážitků z určitého místa v areálu. A pokus mírnit rázná hodnocení a zbrklé analýzy.

Šejkr #134: Kdo je kdo?

Michal Pařízek 12.07.2024

Rozhovor s Libuší Jarcovjákovou pro mě byl jedním ze zásadních zážitků prvního pandemického období, dělali jsme ho někdy na jaře, v době, kdy už začínalo být trochu hezky, ale ulice…

Hadí sykot (z Varů): V hudbě život. A smrt.

Veronika Havlová 07.07.2024

Nicméně od té doby hudební a obzvlášť koncertní snímky ve Varech vyhledávám, obzvlášť pokud se promítají ve Velkém sále.

Hadí sykot (z Varů): Křik perličky a jiné holčičí hysterie

Veronika Havlová 04.07.2024

Scéna, v níž se devět tetiček snaží umlčet dvojici mladých žen tím, že jim ritualizovaným sborovým zpěvem vyjadřují bezmeznou účast a lásku, je zatím jedna z nejmrazivějších, které jsem tu…

Hadí sykot (z Varů): Kdo jsme my?

Veronika Havlová 02.07.2024

Ta samozřejmost, s níž mě zařadil do skupiny “my”, a předpoklad, že přece logicky musím chodit na filmy s LGBTQ+ tematikou, když jsem sama jedno z písmen, mě trochu zarazila.

Hadí sykot (z Varů): Konec světa v hotelu Thermal

Veronika Havlová 30.06.2024

Tehdejší hvězdou byl Robert DeNiro, který při vstupu do sálu při pohledu na shromážděný dav rezignovaně vydechl: “Oh, Jesus…”

Šejkr #133: „What you fear to hear from my mouth?“

Michal Pařízek 28.06.2024

O to smutnější bylo číst text Josefa Chuchmy, který se do určité části domácí kulturní publicistiky opřel neurvale i jalově zároveň.

Preview: MFF Karlovy Vary 2024 (Machoninovi, chodecký film a Escobarův hroch)

Filip Hastík, Veronika Havlová, Štěpán Nezbeda 20.06.2024

Z letošní nabídky vybíráme dvanáct tipů napříč sekcemi, Janžurku mezi nimi nenajdete – ta bude kolem druhé odpolední u Puppu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace