Články / Rozhovory

ex-presso: Jiří Giesl

ex-presso: Jiří Giesl

redakce | Články / Rozhovory | 30.01.2020

Jirku Giesla budete znát z kapel Dead Popes Company nebo The Finally, taky jste možná registrovali jeho bohulibé podnikatelské záměry. Coby šumperský patriot se nehodlá nikam stěhovat a vedle touhy oživovat historické centrum města činí i praktické kroky. Provozuje rodinnou kavárnu Pikola, k níž aktuálně přidružil vlastní pražírnu, pořádá koncerty, cestuje, aby viděl, pije, aby žil. Pročež byl tím povolaným, kdo má na starost i na svědomí kávu značky Full Moon, kterou si můžete koupit v našem e-shopu. Dobrá chuť, dobrá mysl.

Kolik kafe vypiješ denně?
Přestal jsem to počítat, protože lidi dost šokuje, když řekneš třeba osm, ale v průměru to bude osm až dvanáct šálků. Espresso i filtr. Tím, že si teď sami pražíme, tak toho piju víc, abych kontroloval kvalitu.

Jakou odrůdu kávy máš nejraději?
To asi neumím říct, protože když něco piju déle, tak jsem toho přepitej. Je to jako s hudbou, víme. Ale poslední dobou mě některé odrůdy a jejich způsob zpracování docela překvapily. Takže letos mě hodně baví odrůda Maragogype, která se vyznačuje mimo jiné fakt velkými zrnky.

Jaký způsob přípravy preferuješ?
Filtrovanou kávu rozhodně. Hrozně fajn se popíjí a není tak intenzivní jako espresso. Mám takový pondělní rituál, kdy piju jen filtrované kafe a nezapínám espresso mašinu.. Za den stihnu tři až čtyři velké šálky a většinou pokaždé zkouším jiné kafe z různých pražíren.

Proč bych měl chodit do kaváren, když si zrna můžu umlít a uvařit doma?
Za sociálním kontaktem, skvělým baristou, který je rád, že tě vidí, a zeptá se tě, jak se máš, nebo třeba naopak za kouskem klidu. Utéct do malé kavárny, kde tě nikdo nenajde a nemusíš naopak mluvit s nikým a jen si užíváš kafe a atmosféru místa. Nicméně do kavárny je podle mě super chodit na dobře připravené espresso, které si doma prostě neuděláš, pokud nejsi geek, který dá do vybavení desetitisíce. Doma si můžeš připravit skvělé filtrované kafe s poměrně levným vybavením.

Kde dělají nejlepší kávu?
Nikde. Takové místo neexistuje, protože neexistuje nejlepší káva.

Ve které kavárně ti je nejlépe?
Mám rád podniky, kde je spousta světla a dobře zvolený playlist. Odvíjí se to podle nálady. Pokud jdu sám, mám radši klidnější místa, ale pokud jdu s někým, nevadí mi rušný podnik, kde je hodně lidí, protože i to dělá zajímavou atmosféru. Každopádně mě poslední dobou baví třeba brněnský Friedrich, ale i klasiky jako Industra, pražská Ema, Onesip Coffee, Jazz Fresh Café v Olomouci. Ale ve spoustě kaváren jsem ještě nebyl, že jo… Neměl bych zapomenout na můj oblíbený espresso bar Tima Wendelboea v Oslu. Vlastně nevím proč, ale je super sedět tam venku na lavičce, pít skvělý kafe a koukat do ulice. No a svoji kavárnu mám teda taky fakt rád.

Potřebuje káva mléko a cukr?
Myslím, že ne. Pro mě je kombinace kávy a mléka dodnes nepochopitelná. Paradoxně mám hodně rád mléko, ale v kafi mi vůbec nesedí a je mi z toho špatně. Cukr je miláček spousty lidí. Mají na něm závislost, kterou si mnohdy nechtějí přiznat.

Nejlepší doplněk kávy?
Voda.

Je káva droga? A jestli není, čím je?
Je! Mě se teda extrémně nelíbí označení legální droga, ale vlastně to tak je.

Espresso, nebo filtr?
Ráno espresso, odpoledne filtr.

Info

web kavárny Pikola

foto © sumpersko.net

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Ivan Hronec (Edison Filmhub): Hodnota projektu je len v jeho realizácii

Jarmo Diehl 02.06.2020

Pokud jste návštěvník klubových kin, galerií, koncertů s hlubším zájmem o kinematografii, měli byste znát Edisona. Rozhovor s jeho ředitelem o tom, co čeká film.

Vstupní prohlídka: Favorite Obsession

redakce 01.06.2020

Vintageový zvuk dekád minulého století i reverbový fetiš a taky osobitý vokál, to jsou poznávací znaky skupiny. Favorite Obsession. Dále?

Martin Mazanec, Nela Klajbanová (PAF): Pro nás je pořád východiskem „pohyblivý obraz“

redakce 29.05.2020

Před pár dny PAF ohlásil nové aktivity, což byl důvod, podívat se zblízka na jeho nejen zimní aktivity.

Martin Reiner: Brno je literárním centrem a vždycky bude

Adéla Polka 28.05.2020

Povídali jsme si o chystaném křtu knihy, kterou vydalo Druhé město ve spolupráci s Hostem, jenže sedět s literátem u oběda znamená dozvědět se mnohem víc...

David Macháček: ... aniž bych se přetvařoval

Jiří Přivřel 27.05.2020

Novinář David Macháček už sedmým rokem vyfotí alespoň jednu fotografii denně a ještě ten den ji spolu s dvojverším zveřejní na Facebooku. A dělá toho víc. Rozhovor.

Michal Kočan (Underdogs'): Chci donutit lidi přemýšlet

Jarmo Diehl, su, ScreamJay 26.05.2020

Víte, že Underdogs' zdaleka není jen klub? Je to komunita i promotérský kolektiv, který organizuje Fluff Fest. S Michalem Kočanem o plánech do budoucna i vzniku jedinečného kolektivu.

Vstupní prohlídka: Raptor Koch

redakce 25.05.2020

Hudební škatulky pro něj nejsou hluboké ani dost vysunuté, freakpopovou písničku rádiového charakteru střídá lo-fi ambient. Je to blázen, nebo ne?

Douška vydavatelská: XION

redakce 21.05.2020

XION se pokouší překlenout žánrové škatulky, chce představovat zajímavou hudbu z různých koutů vesmíru, hudbu jako eklektické místo s vášní a entuziasmem.

Alexandr Smutný (#zazivouhudbu): Vytváříme kulatý stůl pro všechny

Michal Pařízek 20.05.2020

K výzvě Za živou hudbu se přihlásilo téměř 3 000 lidí, vyšly desítky různých článků a objevilo se také několik disputací. Co si o ní myslet celkově? Rozhovor.

Vstupní prohlídka: Liem

redakce 20.05.2020

Vladimír Jaške je na klubové scéně známý především jako energický kytarista s neopakovatelným rukopisem, z projektů Munroe nebo 2Cold.