Články / Rozhovory

ex-presso: Jiří Giesl

ex-presso: Jiří Giesl

redakce | Články / Rozhovory | 30.01.2020

Jirku Giesla budete znát z kapel Dead Popes Company nebo The Finally, taky jste možná registrovali jeho bohulibé podnikatelské záměry. Coby šumperský patriot se nehodlá nikam stěhovat a vedle touhy oživovat historické centrum města činí i praktické kroky. Provozuje rodinnou kavárnu Pikola, k níž aktuálně přidružil vlastní pražírnu, pořádá koncerty, cestuje, aby viděl, pije, aby žil. Pročež byl tím povolaným, kdo má na starost i na svědomí kávu značky Full Moon, kterou si můžete koupit v našem e-shopu. Dobrá chuť, dobrá mysl.

Kolik kafe vypiješ denně?
Přestal jsem to počítat, protože lidi dost šokuje, když řekneš třeba osm, ale v průměru to bude osm až dvanáct šálků. Espresso i filtr. Tím, že si teď sami pražíme, tak toho piju víc, abych kontroloval kvalitu.

Jakou odrůdu kávy máš nejraději?
To asi neumím říct, protože když něco piju déle, tak jsem toho přepitej. Je to jako s hudbou, víme. Ale poslední dobou mě některé odrůdy a jejich způsob zpracování docela překvapily. Takže letos mě hodně baví odrůda Maragogype, která se vyznačuje mimo jiné fakt velkými zrnky.

Jaký způsob přípravy preferuješ?
Filtrovanou kávu rozhodně. Hrozně fajn se popíjí a není tak intenzivní jako espresso. Mám takový pondělní rituál, kdy piju jen filtrované kafe a nezapínám espresso mašinu.. Za den stihnu tři až čtyři velké šálky a většinou pokaždé zkouším jiné kafe z různých pražíren.

Proč bych měl chodit do kaváren, když si zrna můžu umlít a uvařit doma?
Za sociálním kontaktem, skvělým baristou, který je rád, že tě vidí, a zeptá se tě, jak se máš, nebo třeba naopak za kouskem klidu. Utéct do malé kavárny, kde tě nikdo nenajde a nemusíš naopak mluvit s nikým a jen si užíváš kafe a atmosféru místa. Nicméně do kavárny je podle mě super chodit na dobře připravené espresso, které si doma prostě neuděláš, pokud nejsi geek, který dá do vybavení desetitisíce. Doma si můžeš připravit skvělé filtrované kafe s poměrně levným vybavením.

Kde dělají nejlepší kávu?
Nikde. Takové místo neexistuje, protože neexistuje nejlepší káva.

Ve které kavárně ti je nejlépe?
Mám rád podniky, kde je spousta světla a dobře zvolený playlist. Odvíjí se to podle nálady. Pokud jdu sám, mám radši klidnější místa, ale pokud jdu s někým, nevadí mi rušný podnik, kde je hodně lidí, protože i to dělá zajímavou atmosféru. Každopádně mě poslední dobou baví třeba brněnský Friedrich, ale i klasiky jako Industra, pražská Ema, Onesip Coffee, Jazz Fresh Café v Olomouci. Ale ve spoustě kaváren jsem ještě nebyl, že jo… Neměl bych zapomenout na můj oblíbený espresso bar Tima Wendelboea v Oslu. Vlastně nevím proč, ale je super sedět tam venku na lavičce, pít skvělý kafe a koukat do ulice. No a svoji kavárnu mám teda taky fakt rád.

Potřebuje káva mléko a cukr?
Myslím, že ne. Pro mě je kombinace kávy a mléka dodnes nepochopitelná. Paradoxně mám hodně rád mléko, ale v kafi mi vůbec nesedí a je mi z toho špatně. Cukr je miláček spousty lidí. Mají na něm závislost, kterou si mnohdy nechtějí přiznat.

Nejlepší doplněk kávy?
Voda.

Je káva droga? A jestli není, čím je?
Je! Mě se teda extrémně nelíbí označení legální droga, ale vlastně to tak je.

Espresso, nebo filtr?
Ráno espresso, odpoledne filtr.

Info

web kavárny Pikola

foto © sumpersko.net

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Kancelář Kreativní Evropa: Hlavní je konat

Jarmo Diehl 02.12.2021

Proč je v kultuře více žen, ale na vedoucích pozicích přibývá mužů? Nejen na tuto otázku jsme hledali odpovědi před online konferencí Moc žen a kultura.

Simon Reynolds: Zachycovat módu v pohybu

Karel Veselý 30.11.2021

Pokud jde o alternativní hudbu, těžko bychom v posledním čtvrtstoletí našli vlivnějšího publicistu, než je Simon Reynolds. Rozhovor.

Jacob Kirkegaard: Kremace, nebo rozklad, toť otázka

Václav Adam 09.11.2021

Dánský umělec Jacob Kirkegaard uvede dílo Opus Mors, zachycující v detailech zvuky, které člověk už sám běžně neuslyší, jelikož už je mrtvý... Rozhovor.

Vladivojna La Chia: V krizových situacích si nelibuju

Blanka Kůrková 09.10.2021

Zpěvačka, skladatelka, textařka a vystudovaná výtvarnice vydává páté sólové album, které pokřtí v Praze, Brně a Ostravě.

Jan Jílek (AČFK): Kino se taky vrátí

Jarmo Diehl 06.10.2021

Právě dnes má premiéru film Malířka a zloděj v distribuci Asociace českých filmových klubů. Rozhovor o filmových klubech, postcovidové situaci a víře v budoucnost.

Nela Klajbanová (LITR): Nechceme suplovat existující formáty

Jarmo Diehl 24.09.2021

Tradiční olomoucká událost nabízí to nejzajímavější ze světa nezávislé knižní tvorby a zaměřuje se na autorské a umělecké publikace a my se ptáme její šéfky.

Filip Kršiak (Elbe Dock): Ústí (do) Evropy

Viktor Palák 20.09.2021

Přijedou i Buchty, elita jódlování a tvůrci nejlepších domácích dokumentů. Rozhovor s ředitelem Filipem Kršiakem o cestě z velkoměsta do města – a do Evropy.

VickiKristinaBarcelona: Milujeme blešáky

Adéla Polka 17.09.2021

Skupina jako by se svým vzezřením přenášely při vystoupení do trochu jiné doby. Třicátá léta, New York, špinavé pajzly, vajgly a chlast. A Tom Waits.

Peter „Ryby“ Rybár: Pravý underground je charita

Richard Kutěj 07.09.2021

Jak funguje slovenský undergroundový label, kterému se daří držet krok se světem, jak vypadaly devadesátky na dark elektronické scéně? Nejen o tom je tento rozhovor.

Tomm Prochazka (Dirty Old Dogs): Umět nechat odejít to krásné

Jiří Přivřel 31.08.2021

O inspiracích a tvůrčím procesu, který vedl ke vzniku alba, jsme si povídali s frontmanem Tommem Prochazkou.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace