Články / Reporty

24 hodín (Pohoda on the Ground)

24 hodín (Pohoda on the Ground)

Richard Michalik | Články / Reporty | 11.07.2021

Cestu do Trenčína máme naplánovanú na omnoho skôr. Odchádzame vlakom smer trenčianske letisko hneď ráno, na bránach festivalu musíme byť čo najskôr. Nestratiť zbytočne žiadnu hodinu. Nezáleží na tom, že program začína až o pätnástej. Pre tento rok je to celé inak. V areáli Pohody sme oprávnení stráviť len jeden deň a ten chcú všetci využiť naplno. Nevadí nám ani 37 stupňov a takmer žiadny tieň poskytujúci úkryt. Hlavné je, že sme na Pohode. Minulý pandemický rok niečo nemožné. Tentokrát možné len na 24 hodín.

Všetko je teraz omnoho cennejšie. Nesťažuje sa na prílišné horúčavy, ani na páliace slnko. Všetci vnútorné oslavujú, že sa môžu nachádzať tam, kde sa nachádzať môžu. Málokoho vôbec zaujíma line-up, sú tu iné možnosti doteraz ďaleko vzdialené. Pre niekoho vôbec prvý festival od začiatku pandémie. Nikto to konkrétne nevysloví, ale všetci ďakujeme za to, že Pohoda pre tento rok vymenila prívlastok z In the Air na On the Ground. Sme vďační za to, že nemusíme na betónovú plochu letiska pozerať cez monitory, ale môžeme žlté pásy lietadlovej dráhy sledovať zblízka. Dokonca sa dotknúť. Práve tam sa odohráva väčšina festivalu On the Ground. Plocha pristávacej dráhy bola miestom, kde sa rozprestierali tri kruhové stage. Ten najväčší patrí Pohode, ostatné dva kurátorujú vybrané slovenské kluby. Každý deň iný. V môj deň to je bratislavský klub Fuga s metalovo, trapovo, experimentálnym line-upom a kultúrne centrum Diera do sveta, ktoré prinieslo i zahraničných umelcov a silné ženské performerky Pepper Levain a Soho Rezanejad.

Program striedal výber Pohody s programom kurátorovaným. Ten sa odohrával, niekedy naškodu, súčasne, čím vznikali situácie už dobre známej festivalovej schízy. „Našťastie“ krátky, ale úderný set Pepper Levain umožnil nazrieť aj do Fugy na set Evil Medvěd, premiestňujúcej sa pavúkoidnými pohybmi ponad jej elektronikou. Viac koncertného adrenalínu v jednej hodine ako za posledný rok. S pestrým výberom Pohody fungovali experimentálne výlety do vedľajších klubov akosi prirodzene. Na hlavnom stagei sa vystriedali frenetický kórejsko-britský Wooze, psychadelický Altin Gün so svojou vlastnou verziou anatolského rocku a v nočných hodinách priniesli po zrušených britských kapelách dávku britskosti postpunkový Dry Cleaning, na ktorých nadviazali gruzínsky Murman Tsulaze. Napriek farebnému a medzinárodne pestrému výberu mi po skončení rezonovali v hlave hlavne tie slovenské vystúpenia. Pohoda je dlhoročne miestom, kde možnosť predstaviť sa dostáva veľká časť slovenskej scény. Nestačí ale pokryť úplne všetko a to je problém, ktorý sa svojim spôsobom vyriešil kurátorstvom rozličných klubov. Fuga, Diera do sveta a T3 so svojou električkou opäť rozšírili záber festivalu na území Slovenska. Možnosť predstaviť sa dostali i tí doteraz menej videní.

fotogalerie z festivalu ke zhlédnutí tady

Highlighty boli experimentálneho rázu. Evil Medvěd - prepracovaný sound, glitchoidné beaty, deštruktívne elektronické plochy a nezabudnuteľné, perfektne znejúce drony. Na rovnakom stagei sa neskôr predstavil vo svojej premiére i projekt Srnka. Pri rozhovore s Mirom Tóthom pred koncertom mi bolo povedané, že to bude fyzické. A naozaj bolo. Baryton saxofón, drsná elektronika, baryton gitara a absurdné texty v podaní Michaely Paštékovej. Viac takýchto projektov na Slovensku! Áno. Štvrtok kurátorovaný Fugou a Dierou do sveta bol hudobne experimentálnejší, ale spoločne s atmosférickejším hlavným stageom fungoval dobre. Potešil poobedný koncert skupiny Shht, ktorí kreatívne, akoby to bola samozrejmosť, pretvorili absenciu speváka na niečo veľmi jedinečné. Priestor zaspievať si s kapelou dostali diváci v prvých radách a fungovalo to prekvapivo prirodzene. Bolo príjemné vidieť tak úzky kontakt medzi performerom a divákom.

Pohoda to opäť vyhrala. A nielen tým, že sa uskutočnila. Umožnila vytvoriť malú oázu uprostred pandémie. S lineupom skupín, ktoré by si mnohí len ťažko vedeli predstaviť na trenčianskom letisku už počas tohtoročného leta. Pri oznámení konceptu Pohoda on the Ground sa nadšenie neobišlo bez pochybností. A oni tam nejaké tie problémy v procese i nastali. Napriek všetkému nám umožnili prísť. Umelcom predstaviť svoje staré i nové projekty a všetkým ostatným ukázať, že sa to dá. Niekedy 24 hodín stačí.

Info

Pohoda on the Ground
8. 7. 2021 letiště, Trenčín

foto © Pavol Karell

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Ve zvukové krajině labyrintu Faunu (Faun festival)

Veronika Miksová, Kryštof Kočtář 16.04.2024

Na koncerty chodíme v Brně často, ale sklepní scénu Husy na provázku nebo Komorní sál JAMU jsem ještě nikdy neviděl tolik přeplněné jako během Faunu...

Poslední nádech (Bendik Giske)

Julia Pátá 15.04.2024

Početné publikum pražské Archy+, ve které se letos usadil promotérský kolektiv Heartnoize, kvapem obsazuje místa ve velkém sále multifunkčního prostoru...

Hřejivý folk chladne a tmavne (Tábor + Cardo & Decumanus)

Kryštof Kočtář 13.04.2024

Když jim roku 2020 vyšlo album Liebe, psal mi kamarád nadšeně: „Ty vole, čeští Natural Snow Buildings!“ Přestože jsem s jeho zjednodušením nesouhlasil, radost jsem sdílel.

Let s gripenom, nohami pevne na zemi (Dukla)

Jakub Veselý 12.04.2024

Na pripravené gitary a klávesy dopadla tma, ktorú po chvíli rozrazilo intenzívne biele svetlo prechádzajúce do stroboskopického prerušovania rozplynutého do hustej hmly.

Od tance ke smyslovému přetížení (Jednota v noci)

Dominik Polívka 08.04.2024

Večírek pod taktovku Jednoty s dystopickými kulisami štvanického Fuchsu a ještě dystopičtější produkcí vystupujících.

Laciné kostýmy, vytříbené kytary (Devil Master)

Marek Hadrbolec 08.04.2024

Paroháče vystřelují do vzduchu a nad nimi se šklebí obličeje s corpsepaintem a falešnou krví. Na pódiu povlávají černé pláště a volány rudé košile.

Strejc is not děd! (Hentai Corporation)

Kryštof Kočtář 02.04.2024

Tentokrát v pozici „strejc edž“, jak bylo nazváno jejich aktuální turné, tedy jako kapela, co nepije.

Paprsky v mlze (Bohren & der Club of Gore)

Kryštof Kočtář 31.03.2024

Zkraje byla zdrojem světla drobná baterka, s níž si Morten Gass hledal cestu k nástrojům, tedy bicí soupravě, klávesám a kytaře.

Dvě světla na konci deště (Kaleida + Viah)

Tomáš Jančík 28.03.2024

I tak, nebo právě proto vyzařuje Kaleida stále přitažlivější hřejivý komfort, ze kterého se těžko odchází.

Swag a dechberoucí sexappeal (Annet X & NobodyListen)

waghiss666 24.03.2024

Moc krásnějších ženských jsem na pódiu neviděl, a to opakovaně. A Annet X to o sobě ví, nestydí se za svůdnost a ladně tančí na hraně s podbízivostí.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace