redakce | Články / Seriály | 25.05.2021
David Pomahač působil v uskupeních Kieslowski, Bez peří, Houpací koně, Tvrdý/Pomahač či v doprovodné kapele Xaviera Baumaxy a v loňském roce vydal i sólový debut Do tmy je daleko. Znát ho můžete také z vinohradské kavárny Slow Café, v níž se běžně pořádají workshopy i koncerty v sérii Slow Sessions. Davidova žena Karolína v kavárně vymýšlí a vaří rozmanité dobroty a podělila se s námi i o pár receptů. V dnešním menu nabízíme ztracená vejce, fermentovanou ovesnou kaši nebo topinku s pestem. A pokud se vám nechce vařit, vyražte na adresu Francouzská 33, Praha.
Ztracená vejce s jogurtem, lilkovou pastou a sušenými rajčaty
2 vejce
200 g bílého jogurtu
1 lilek
sezamový olej
řepkový olej
citron
10 sušených rajčat na slunci
koriandr
sezam
ocet
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C, lilek podélně rozkrojíme a dužinu nařežeme do mřížky, několikrát dužinu potřeme olejem, dokud se nevsákne cca 6 polévkových lžic. Osolíme a dáme péct na 30 minut nebo dokud není povrch zlatý.
Mezitím si namočíme sušená rajčata do horké vody a necháme je změknout.
Upečený lilek rozmixujeme na pastu s jedním stroužkem česneku, sezamovým olejem, citronem, solí a pepřem.
Sušená rajčata rozmixujeme s olivovým olejem a citronem.
Dáme si vařit vodu, do které přidáme lžíci octa, když se voda vaří, uděláme v ní vír a do jeho středu opatrně rozklepneme dvě vejce, vaříme, dokud není bílek tuhý, ale žloutek stále měkký, po uvaření vložíme vejce do studené vody, abychom opláchli octovou chuť.
Do hlubokého talíře si dáme bílý jogurt, do něj uvařená vejce, na to lilkovou pastu a pastu ze sušených rajčat. Ozdobíme čerstvým koriandrem a sezamem, osolíme a opepříme.
Zbytek lilkové pasty a té ze sušených rajčat můžeme použít například na těstoviny nebo do rizota.
Fermentovaná ovesná kaše s quinoou a pečenými švestkami
100 g jemných ovesných vloček
50 g červené quinoy
50 ml smetany
500 g švestek (můžou být i mražené)
100 g másla
100 g hnědého cukru
skořice, kardamom, vanilka
Postup:
Ovesné vločky si smícháme 1:1 s vodou a dáme do lednice minimálně do druhého dne, vydrží ale i několik dní.
V kastrůlku necháme rozpustit máslo s cukrem, pak přidáme švestky a vaříme, dokud nejsou švestky rozvařené. Na konci přidáme skořici, kardamom a vanilku.
Quinou propláchneme horkou vodou, abychom se zbavili její nahořklé chuti, a dáme vařit podle návodu.
Ovesné vločky si dáme do kastrůlku, přidáme quinou, smetanu a ohřejeme. Dáme do misky a navrch přidáme švestky. Můžeme ozdobit opraženými ořechy, semínky nebo čerstvými borůvkami.
Topinka s hráškovo-špenátovým pestem, mascarpone a parmazánem
kváskový chleba
200g mraženého hrášku
vanička baby špenátu
hrst opražených slunečnicových a dýňových semínek
olivový olej
citron
sůl, pepř
2 lžíce mascarpone
parmazán
Postup:
Hrášek dáme na pár vteřin do vroucí vody, přecedíme a smícháme s baby špenátem, přidáme opražená semínka, olivový olej, citron, parmezán a rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem.
Opečeme si chleba na másle, potřeme pestem, na to dáme 2 lžíce mascarpone a ještě posypeme parmazánem, osolíme, opepříme a ozdobíme bazalkou.
waghiss666 09.06.2023
Jakkoliv se její kapelní a nově i sólová tvorba příjemně poslouchá, poselství kytarových písniček z mexické garážovky nepříjemně štípe.
redakce 08.06.2023
Na široké cestě jste mohli potkat Tomáše Škodu, fotí všechno od ilegálních techno parties až po vážnou hudbu, potkat jste ho mohli i v brněnském Boru, kde byl jako doma.
Michal Pařízek 02.06.2023
„Existuje něco jako ‚kvalitní hudba‘? Pokud ano, jak je možné ji poznat?“ Tyto a podobně zvídavé otázky padaly při úterní debatě se studenty na pražském gymnáziu Na Zatlance.
redakce 29.05.2023
Festival Habrovka svou atmosférou navozuje pocit velkého pikniku a je určen pro malé i velké diváky. Pár otázek, pár odpovědí. A pár kroků ke svatému Františkovi.
redakce 26.05.2023
Co vydalo a co chystá slovenské hardcore-punkové vydavatelství Analog Freaks?
redakce 24.05.2023
Těšíme se na 28. ročník MišMaš párty, ke které v redakci chováme velké sympatie, a povídáme si o ní s jedním z organizátorů.
redakce 22.05.2023
I Love You Honey Bunny se vrátili z evropského turné s novou deskou. Ještě je můžete zastihnout v Praze, Brně i jinde.
redakce 21.05.2023
Koikoi pocházejí z různých prostředí, ale mají společný cíl, totiž dělat hudbu propojující underground a mainstream.
Michal Pařízek 19.05.2023
„Počkej, moje DJka Karin je Češka, musím vás hned seznámit.“ S Richardem Fosterem si povídáme v tallinnském klubu Uus Laine, kolem nás prochází rapper Bemz...
redakce 17.05.2023
Dnes ji můžete snadno vystopovat za programem holešovického Výstaviště, a to nejen za akcí #5PROSTOR, která je zrovna na svém začátku.