Články / Seriály

Food Moon: Slow Café

Food Moon: Slow Café

redakce | Články / Seriály | 25.05.2021

David Pomahač působil v uskupeních Kieslowski, Bez peří, Houpací koně, Tvrdý/Pomahač či v doprovodné kapele Xaviera Baumaxy a v loňském roce vydal i sólový debut Do tmy je daleko. Znát ho můžete také z vinohradské kavárny Slow Café, v níž se běžně pořádají workshopy i koncerty v sérii Slow Sessions. Davidova žena Karolína v kavárně vymýšlí a vaří rozmanité dobroty a podělila se s námi i o pár receptů. V dnešním menu nabízíme ztracená vejce, fermentovanou ovesnou kaši nebo topinku s pestem. A pokud se vám nechce vařit, vyražte na adresu Francouzská 33, Praha.


Ztracená vejce s jogurtem, lilkovou pastou a sušenými rajčaty

2 vejce
200 g bílého jogurtu
1 lilek
sezamový olej
řepkový olej
citron
10 sušených rajčat na slunci
koriandr
sezam
ocet

Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C, lilek podélně rozkrojíme a dužinu nařežeme do mřížky, několikrát dužinu potřeme olejem, dokud se nevsákne cca 6 polévkových lžic. Osolíme a dáme péct na 30 minut nebo dokud není povrch zlatý.
Mezitím si namočíme sušená rajčata do horké vody a necháme je změknout.
Upečený lilek rozmixujeme na pastu s jedním stroužkem česneku, sezamovým olejem, citronem, solí a pepřem.

Sušená rajčata rozmixujeme s olivovým olejem a citronem.
Dáme si vařit vodu, do které přidáme lžíci octa, když se voda vaří, uděláme v ní vír a do jeho středu opatrně rozklepneme dvě vejce, vaříme, dokud není bílek tuhý, ale žloutek stále měkký, po uvaření vložíme vejce do studené vody, abychom opláchli octovou chuť.

Do hlubokého talíře si dáme bílý jogurt, do něj uvařená vejce, na to lilkovou pastu a pastu ze sušených rajčat. Ozdobíme čerstvým koriandrem a sezamem, osolíme a opepříme.

Zbytek lilkové pasty a té ze sušených rajčat můžeme použít například na těstoviny nebo do rizota.

Fermentovaná ovesná kaše s quinoou a pečenými švestkami

100 g jemných ovesných vloček
50 g červené quinoy
50 ml smetany
500 g švestek (můžou být i mražené)
100 g másla
100 g hnědého cukru
skořice, kardamom, vanilka

Postup:
Ovesné vločky si smícháme 1:1 s vodou a dáme do lednice minimálně do druhého dne, vydrží ale i několik dní.

V kastrůlku necháme rozpustit máslo s cukrem, pak přidáme švestky a vaříme, dokud nejsou švestky rozvařené. Na konci přidáme skořici, kardamom a vanilku.

Quinou propláchneme horkou vodou, abychom se zbavili její nahořklé chuti, a dáme vařit podle návodu.

Ovesné vločky si dáme do kastrůlku, přidáme quinou, smetanu a ohřejeme. Dáme do misky a navrch přidáme švestky. Můžeme ozdobit opraženými ořechy, semínky nebo čerstvými borůvkami.

Topinka s hráškovo-špenátovým pestem, mascarpone a parmazánem

kváskový chleba
200g mraženého hrášku
vanička baby špenátu
hrst opražených slunečnicových a dýňových semínek
olivový olej
citron
sůl, pepř
2 lžíce mascarpone
parmazán

Postup:
Hrášek dáme na pár vteřin do vroucí vody, přecedíme a smícháme s baby špenátem, přidáme opražená semínka, olivový olej, citron, parmezán a rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem.
Opečeme si chleba na másle, potřeme pestem, na to dáme 2 lžíce mascarpone a ještě posypeme parmazánem, osolíme, opepříme a ozdobíme bazalkou.

Info

Slow Café
fb kavárny

foto © Barbora Voříšková, Slow Café

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Anketa – festivalová, díl 2.: „Hrajeme s tím, co máme.“

redakce 29.07.2021

Oslovili jsme pořadatele několika festivalů a ptali se na to, jak přípravy probíhají a proč na jejich akce jezdit. Odpovědi jsou stejnou měrou zajímavé jako překvapivé, posuďte sami.

Tak daleko, tak blízko: Pavel Karous

redakce 27.07.2021

Snad se Brňáci poučí od Pražáků, kteří svůj boj o veřejný prostor a architekturu už prohráli, říká Pavel Karous.

Vstupní prohlídka: Anika Nilles (Nevell)

redakce 26.07.2021

Přednáší na uměleckých školách doma, ale i ve Velké Británii nebo Kanadě, média její tvorbu označují jako "progressive pop". Naživo i u nás na Dobršské bráně.

3na3: Jan Tomšů (Zvěřinec)

Jiří Přivřel 23.07.2021

Zlínský kreativní spolek Zvěřinec zve na Slavnost v houští, festival rychlé a pomalé hudby. Co v něm číhá?

Vstupní prohlídka: Cacao Mental

redakce 22.07.2021

Zběsilá směs, unikátní koncerty, psychedelická elektro-cumbia z Milána. Ještě než v Poličce vystoupí, jsme z nich dostali pár unikátních náhledů na tento svět.

Kam na rajz s Bárou Olšanovou

redakce 21.07.2021

Festival Pop Messe se po pandemických bolestech a odkladech konečně dočká prvního ročníku. Členka pořadatelského týmu Bára Olšanová nám dala své tipy na to, kam dál o prázdninách vyrazit!

Vstupní prohlídka: Bibione

redakce 19.07.2021

Debutové album vydáné u Stoned to Death sklízí úspěchy, naživo si je můžete vychutnat třeba hned na prachatickém festivalu Vivat vila.

Tak daleko, tak blízko: Raptor Koch

redakce 18.07.2021

Multiinstrumentlista Stano Sninský zvaný též Raptor Koch hnízdí ve slovenské vesničce Jasenov v oblasti Humenné nedaleko Prešova. Jak odtamtud vidí svět?

Kam na rajz s Luďkem Strašákem

redakce 14.07.2021

Jeden z pořadatelů Folkových prázdnin a vedoucí Městského kulturního střediska Náměšť nad Oslavou Luděk Strašák zve na sympatické akce tohoto léta.

Vstupní prohlídka: Rest in Haste

redakce 13.07.2021

Písničky odráží polarizovaný a roztříštěný svět, co odráží jejich odpovědi na pár základních otázek?

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace