Články / Seriály

Food Moon: Slow Café

Food Moon: Slow Café

redakce | Články / Seriály | 25.05.2021

David Pomahač působil v uskupeních Kieslowski, Bez peří, Houpací koně, Tvrdý/Pomahač či v doprovodné kapele Xaviera Baumaxy a v loňském roce vydal i sólový debut Do tmy je daleko. Znát ho můžete také z vinohradské kavárny Slow Café, v níž se běžně pořádají workshopy i koncerty v sérii Slow Sessions. Davidova žena Karolína v kavárně vymýšlí a vaří rozmanité dobroty a podělila se s námi i o pár receptů. V dnešním menu nabízíme ztracená vejce, fermentovanou ovesnou kaši nebo topinku s pestem. A pokud se vám nechce vařit, vyražte na adresu Francouzská 33, Praha.


Ztracená vejce s jogurtem, lilkovou pastou a sušenými rajčaty

2 vejce
200 g bílého jogurtu
1 lilek
sezamový olej
řepkový olej
citron
10 sušených rajčat na slunci
koriandr
sezam
ocet

Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C, lilek podélně rozkrojíme a dužinu nařežeme do mřížky, několikrát dužinu potřeme olejem, dokud se nevsákne cca 6 polévkových lžic. Osolíme a dáme péct na 30 minut nebo dokud není povrch zlatý.
Mezitím si namočíme sušená rajčata do horké vody a necháme je změknout.
Upečený lilek rozmixujeme na pastu s jedním stroužkem česneku, sezamovým olejem, citronem, solí a pepřem.

Sušená rajčata rozmixujeme s olivovým olejem a citronem.
Dáme si vařit vodu, do které přidáme lžíci octa, když se voda vaří, uděláme v ní vír a do jeho středu opatrně rozklepneme dvě vejce, vaříme, dokud není bílek tuhý, ale žloutek stále měkký, po uvaření vložíme vejce do studené vody, abychom opláchli octovou chuť.

Do hlubokého talíře si dáme bílý jogurt, do něj uvařená vejce, na to lilkovou pastu a pastu ze sušených rajčat. Ozdobíme čerstvým koriandrem a sezamem, osolíme a opepříme.

Zbytek lilkové pasty a té ze sušených rajčat můžeme použít například na těstoviny nebo do rizota.

Fermentovaná ovesná kaše s quinoou a pečenými švestkami

100 g jemných ovesných vloček
50 g červené quinoy
50 ml smetany
500 g švestek (můžou být i mražené)
100 g másla
100 g hnědého cukru
skořice, kardamom, vanilka

Postup:
Ovesné vločky si smícháme 1:1 s vodou a dáme do lednice minimálně do druhého dne, vydrží ale i několik dní.

V kastrůlku necháme rozpustit máslo s cukrem, pak přidáme švestky a vaříme, dokud nejsou švestky rozvařené. Na konci přidáme skořici, kardamom a vanilku.

Quinou propláchneme horkou vodou, abychom se zbavili její nahořklé chuti, a dáme vařit podle návodu.

Ovesné vločky si dáme do kastrůlku, přidáme quinou, smetanu a ohřejeme. Dáme do misky a navrch přidáme švestky. Můžeme ozdobit opraženými ořechy, semínky nebo čerstvými borůvkami.

Topinka s hráškovo-špenátovým pestem, mascarpone a parmazánem

kváskový chleba
200g mraženého hrášku
vanička baby špenátu
hrst opražených slunečnicových a dýňových semínek
olivový olej
citron
sůl, pepř
2 lžíce mascarpone
parmazán

Postup:
Hrášek dáme na pár vteřin do vroucí vody, přecedíme a smícháme s baby špenátem, přidáme opražená semínka, olivový olej, citron, parmezán a rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem.
Opečeme si chleba na másle, potřeme pestem, na to dáme 2 lžíce mascarpone a ještě posypeme parmazánem, osolíme, opepříme a ozdobíme bazalkou.

Info

Slow Café
fb kavárny

foto © Barbora Voříšková, Slow Café

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Preview: Teri Gender Bender

waghiss666 09.06.2023

Jakkoliv se její kapelní a nově i sólová tvorba příjemně poslouchá, poselství kytarových písniček z mexické garážovky nepříjemně štípe.

Pořadatelská: Tomáš Škoda

redakce 08.06.2023

Na široké cestě jste mohli potkat Tomáše Škodu, fotí všechno od ilegálních techno parties až po vážnou hudbu, potkat jste ho mohli i v brněnském Boru, kde byl jako doma.

Šejkr #106: „i'm helpless before the fire…“

Michal Pařízek 02.06.2023

„Existuje něco jako ‚kvalitní hudba‘? Pokud ano, jak je možné ji poznat?“ Tyto a podobně zvídavé otázky padaly při úterní debatě se studenty na pražském gymnáziu Na Zatlance.

Pořadatelská: Adam Martiška (Habrovka)

redakce 29.05.2023

Festival Habrovka svou atmosférou navozuje pocit velkého pikniku a je určen pro malé i velké diváky. Pár otázek, pár odpovědí. A pár kroků ke svatému Františkovi.

Douška vydavatelská: Daniel Kozlík (Analog Freaks)

redakce 26.05.2023

Co vydalo a co chystá slovenské hardcore-punkové vydavatelství Analog Freaks?

Pořadatelská: Broněk Slezák (MišMaš párty)

redakce 24.05.2023

Těšíme se na 28. ročník MišMaš párty, ke které v redakci chováme velké sympatie, a povídáme si o ní s jedním z organizátorů.

Vstupní prohlídka: I Love You Honey Bunny

redakce 22.05.2023

I Love You Honey Bunny se vrátili z evropského turné s novou deskou. Ještě je můžete zastihnout v Praze, Brně i jinde.

10 + 1 = Emilija Đorđević (Koikoi)

redakce 21.05.2023

Koikoi pocházejí z různých prostředí, ale mají společný cíl, totiž dělat hudbu propojující underground a mainstream.

Šejkr #105: Joyride

Michal Pařízek 19.05.2023

„Počkej, moje DJka Karin je Češka, musím vás hned seznámit.“ S Richardem Fosterem si povídáme v tallinnském klubu Uus Laine, kolem nás prochází rapper Bemz...

Pořadatelská: Barbora Šubrtová (#5PROSTOR)

redakce 17.05.2023

Dnes ji můžete snadno vystopovat za programem holešovického Výstaviště, a to nejen za akcí #5PROSTOR, která je zrovna na svém začátku.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace