Články / Seriály

Food Moon: Slow Café

Food Moon: Slow Café

redakce | Články / Seriály | 25.05.2021

David Pomahač působil v uskupeních Kieslowski, Bez peří, Houpací koně, Tvrdý/Pomahač či v doprovodné kapele Xaviera Baumaxy a v loňském roce vydal i sólový debut Do tmy je daleko. Znát ho můžete také z vinohradské kavárny Slow Café, v níž se běžně pořádají workshopy i koncerty v sérii Slow Sessions. Davidova žena Karolína v kavárně vymýšlí a vaří rozmanité dobroty a podělila se s námi i o pár receptů. V dnešním menu nabízíme ztracená vejce, fermentovanou ovesnou kaši nebo topinku s pestem. A pokud se vám nechce vařit, vyražte na adresu Francouzská 33, Praha.


Ztracená vejce s jogurtem, lilkovou pastou a sušenými rajčaty

2 vejce
200 g bílého jogurtu
1 lilek
sezamový olej
řepkový olej
citron
10 sušených rajčat na slunci
koriandr
sezam
ocet

Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C, lilek podélně rozkrojíme a dužinu nařežeme do mřížky, několikrát dužinu potřeme olejem, dokud se nevsákne cca 6 polévkových lžic. Osolíme a dáme péct na 30 minut nebo dokud není povrch zlatý.
Mezitím si namočíme sušená rajčata do horké vody a necháme je změknout.
Upečený lilek rozmixujeme na pastu s jedním stroužkem česneku, sezamovým olejem, citronem, solí a pepřem.

Sušená rajčata rozmixujeme s olivovým olejem a citronem.
Dáme si vařit vodu, do které přidáme lžíci octa, když se voda vaří, uděláme v ní vír a do jeho středu opatrně rozklepneme dvě vejce, vaříme, dokud není bílek tuhý, ale žloutek stále měkký, po uvaření vložíme vejce do studené vody, abychom opláchli octovou chuť.

Do hlubokého talíře si dáme bílý jogurt, do něj uvařená vejce, na to lilkovou pastu a pastu ze sušených rajčat. Ozdobíme čerstvým koriandrem a sezamem, osolíme a opepříme.

Zbytek lilkové pasty a té ze sušených rajčat můžeme použít například na těstoviny nebo do rizota.

Fermentovaná ovesná kaše s quinoou a pečenými švestkami

100 g jemných ovesných vloček
50 g červené quinoy
50 ml smetany
500 g švestek (můžou být i mražené)
100 g másla
100 g hnědého cukru
skořice, kardamom, vanilka

Postup:
Ovesné vločky si smícháme 1:1 s vodou a dáme do lednice minimálně do druhého dne, vydrží ale i několik dní.

V kastrůlku necháme rozpustit máslo s cukrem, pak přidáme švestky a vaříme, dokud nejsou švestky rozvařené. Na konci přidáme skořici, kardamom a vanilku.

Quinou propláchneme horkou vodou, abychom se zbavili její nahořklé chuti, a dáme vařit podle návodu.

Ovesné vločky si dáme do kastrůlku, přidáme quinou, smetanu a ohřejeme. Dáme do misky a navrch přidáme švestky. Můžeme ozdobit opraženými ořechy, semínky nebo čerstvými borůvkami.

Topinka s hráškovo-špenátovým pestem, mascarpone a parmazánem

kváskový chleba
200g mraženého hrášku
vanička baby špenátu
hrst opražených slunečnicových a dýňových semínek
olivový olej
citron
sůl, pepř
2 lžíce mascarpone
parmazán

Postup:
Hrášek dáme na pár vteřin do vroucí vody, přecedíme a smícháme s baby špenátem, přidáme opražená semínka, olivový olej, citron, parmezán a rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem.
Opečeme si chleba na másle, potřeme pestem, na to dáme 2 lžíce mascarpone a ještě posypeme parmazánem, osolíme, opepříme a ozdobíme bazalkou.

Info

Slow Café
fb kavárny

foto © Barbora Voříšková, Slow Café

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Vstupní prohlídka: Prismatic (Tomáš Hrubiš & Martin Čech)

redakce 26.07.2024

Z původního konceptu, kdy bubeník jako host doprovázel autora skladeb, se postupně vyvíjí i jejich vzájemná kooperace. Z čeho vyrůstají, kam se dívají?

Top 5: Colours of Ostrava 2024

redakce 22.07.2024

Čtyři dny života v ikonické industriální čtvrti Dolních Vítkovic. Spousta objevů, objetí, slov a hudby.

Kam na rajz se Zdeňkem Neusarem (Beseda)

redakce 22.07.2024

„Beseda je láska na celý život, sám jsem v ní po uši už od roku 1999,“ říká Zdeněk Neusar a přidává pár dalších akcí a míst.

Pořadatelská: Barbora Mrázová (Povaleč)

redakce 17.07.2024

Oslovili jsme grafičku a produkční Barboru Mrázovou, aby nám prozradila organižační tajemství a dala pár tipů, co ještě navštívit.

10+1 = Lang Biank

redakce 11.07.2024

„Ve výběru jsem zmapoval svou cestu hudebním světem, od rockových kapel až po současnou fascinaci elektronikou, jazzem a hudbou z Brazílie,“ dodává k selekci níže.

Pořadatelská: Tomáš Suchánek (Bukolika)

redakce 08.07.2024

Zakladatel komunitního festivalu zve na nejprogresivnější a nejneobjevenější místní i zahraniční hudebníky na poli klubové a elektronické hudby.

Pořadatelská: Tomáš Bálint (Fraj)

redakce 05.07.2024

Manon meurt v Novej Cvernovke - s ich platňou v ruke som pod pódiom opäť zažíval pocit, ktorý mi hudba spôsobuje už len zriedkavo – absolútne zimomriavky.

Pořadatelská: Štěpán Bolf (Creepy Teepee)

redakce 01.07.2024

Velkoryse komentuje austinský festival SXSW, pražské koncerty a místa a sdílí pár tipů, kam na jídlo a pro desky. Rozhovor.

10 + 1 = Ian Davis

redakce 17.06.2024

Davisova tvorba je ovlivněna folklórem, kontrapunktem, kanonickými postupy a náhodou, jak se budete moci brzy přesvědčit na premiéře ambientní opery Ephemeral Pulse, k níž napsal hudbu. Exkluzivně na Ostravských dnech.

Kam na rajz se Simonou Kumpanovou (Boskovice)

redakce 16.06.2024

Píáristka festivalu nám řekla, kam jinam se za lidmi a místy podívat, kde ztratit pojem o čase a jen tak být.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace