Články / Seriály

Food Moon: Slow Café

Food Moon: Slow Café

redakce | Články / Seriály | 25.05.2021

David Pomahač působil v uskupeních Kieslowski, Bez peří, Houpací koně, Tvrdý/Pomahač či v doprovodné kapele Xaviera Baumaxy a v loňském roce vydal i sólový debut Do tmy je daleko. Znát ho můžete také z vinohradské kavárny Slow Café, v níž se běžně pořádají workshopy i koncerty v sérii Slow Sessions. Davidova žena Karolína v kavárně vymýšlí a vaří rozmanité dobroty a podělila se s námi i o pár receptů. V dnešním menu nabízíme ztracená vejce, fermentovanou ovesnou kaši nebo topinku s pestem. A pokud se vám nechce vařit, vyražte na adresu Francouzská 33, Praha.


Ztracená vejce s jogurtem, lilkovou pastou a sušenými rajčaty

2 vejce
200 g bílého jogurtu
1 lilek
sezamový olej
řepkový olej
citron
10 sušených rajčat na slunci
koriandr
sezam
ocet

Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C, lilek podélně rozkrojíme a dužinu nařežeme do mřížky, několikrát dužinu potřeme olejem, dokud se nevsákne cca 6 polévkových lžic. Osolíme a dáme péct na 30 minut nebo dokud není povrch zlatý.
Mezitím si namočíme sušená rajčata do horké vody a necháme je změknout.
Upečený lilek rozmixujeme na pastu s jedním stroužkem česneku, sezamovým olejem, citronem, solí a pepřem.

Sušená rajčata rozmixujeme s olivovým olejem a citronem.
Dáme si vařit vodu, do které přidáme lžíci octa, když se voda vaří, uděláme v ní vír a do jeho středu opatrně rozklepneme dvě vejce, vaříme, dokud není bílek tuhý, ale žloutek stále měkký, po uvaření vložíme vejce do studené vody, abychom opláchli octovou chuť.

Do hlubokého talíře si dáme bílý jogurt, do něj uvařená vejce, na to lilkovou pastu a pastu ze sušených rajčat. Ozdobíme čerstvým koriandrem a sezamem, osolíme a opepříme.

Zbytek lilkové pasty a té ze sušených rajčat můžeme použít například na těstoviny nebo do rizota.

Fermentovaná ovesná kaše s quinoou a pečenými švestkami

100 g jemných ovesných vloček
50 g červené quinoy
50 ml smetany
500 g švestek (můžou být i mražené)
100 g másla
100 g hnědého cukru
skořice, kardamom, vanilka

Postup:
Ovesné vločky si smícháme 1:1 s vodou a dáme do lednice minimálně do druhého dne, vydrží ale i několik dní.

V kastrůlku necháme rozpustit máslo s cukrem, pak přidáme švestky a vaříme, dokud nejsou švestky rozvařené. Na konci přidáme skořici, kardamom a vanilku.

Quinou propláchneme horkou vodou, abychom se zbavili její nahořklé chuti, a dáme vařit podle návodu.

Ovesné vločky si dáme do kastrůlku, přidáme quinou, smetanu a ohřejeme. Dáme do misky a navrch přidáme švestky. Můžeme ozdobit opraženými ořechy, semínky nebo čerstvými borůvkami.

Topinka s hráškovo-špenátovým pestem, mascarpone a parmazánem

kváskový chleba
200g mraženého hrášku
vanička baby špenátu
hrst opražených slunečnicových a dýňových semínek
olivový olej
citron
sůl, pepř
2 lžíce mascarpone
parmazán

Postup:
Hrášek dáme na pár vteřin do vroucí vody, přecedíme a smícháme s baby špenátem, přidáme opražená semínka, olivový olej, citron, parmezán a rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem.
Opečeme si chleba na másle, potřeme pestem, na to dáme 2 lžíce mascarpone a ještě posypeme parmazánem, osolíme, opepříme a ozdobíme bazalkou.

Info

Slow Café
fb kavárny

foto © Barbora Voříšková, Slow Café

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Radio FMz: Duhu do žil a rave do dveří

Kateřina Cumin, Aneta Martínková, Maria Pyatkina, su 01.12.2021

Je libo všežravé experimentátory Boris a Richards Dawsona, ambasadorku ženského sebevědomí Sevdalizu nebo jen trochu dobré nálady z Moskvy?

Vstupní prohlídka: Hello Incognito

redakce 29.11.2021

Nahrávka Greenhorn, kterou tvoří sedm skladeb, staví především na silném písničkářském projevu, rozmanitá je ale i zvukově. Kdo je Hello Incognito?

Radio FMz: Brzy se stmívá

su, Kateřina Cumin, Aneta Martínková 24.11.2021

Brzo se stmívá, na hyperpop už není nálada a atmosféra ve společnosti nic s bpm nad 90 nesnese.

Vstupní prohlídka: Frankie & The Deadbeats

redakce 22.11.2021

Členové kapel jako Prague Conspiracy, Unholy Preachers nebo Inventa Storca. Krize středního věku, punk, country a folk. A co dále?

Radio FMz: Alva Noto, Coucou Chloe i nová Mitski

Kateřina Cumin, Maria Pyatkina, su 17.11.2021

Co nového za poslední týden? Bangery, hledání samotných hranic lidského vnímání i hořící lesy. Horsegirl!

Radio FMz: Charli XCX, Arca, Fvlcrvm a další bangery

Kateřina Cumin, Aneta Martínková, Maria Pyatkina, su 10.11.2021

Redakce tentokrát zamířila do elektronického záhonku. Arca, Charli XCX, Fvlcrvm, Annet X, Hudson Mohawke. Neber to!

Pořadatelská: Renata Goryszewská (Underdogs’)

redakce 08.11.2021

Renata Goryszewská je součástí party, která provozuje klub Underdogs’. Kam se chystá, kam bychom se měli chystat my a kde v létě nebyli?

Radio FMz: Yaeji, Black Country, New Road a další šlágry

Kateřina Cumin, Aneta Martínková, Maria Pyatkina, su 03.11.2021

Novinky z posledního týdne? Pravidelné elektronické okénko tentokrát doporučuje zlomené beaty producenta Ploye, nezapomínáme ale ani na přítulnější skladby.

10 + 1 = Max James (The Underground Youth)

redakce 31.10.2021

Kytaristu The Underground Youth jsme požádali o desítku nejoblíbenějších skladeb a vedle očekávaných hitů se nám dostalo i poněkud nečekaných libůstek.

Pořadatelská: Jitka Miková

redakce 29.10.2021

Jitka Miková se podílí na organizaci festivalů Struny podzimu, JazzFestBrno anebo Pop Messe, všude tam ji taky můžete potkat.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace