Články / Seriály

Food Moon: Slow Café

Food Moon: Slow Café

redakce | Články / Seriály | 25.05.2021

David Pomahač působil v uskupeních Kieslowski, Bez peří, Houpací koně, Tvrdý/Pomahač či v doprovodné kapele Xaviera Baumaxy a v loňském roce vydal i sólový debut Do tmy je daleko. Znát ho můžete také z vinohradské kavárny Slow Café, v níž se běžně pořádají workshopy i koncerty v sérii Slow Sessions. Davidova žena Karolína v kavárně vymýšlí a vaří rozmanité dobroty a podělila se s námi i o pár receptů. V dnešním menu nabízíme ztracená vejce, fermentovanou ovesnou kaši nebo topinku s pestem. A pokud se vám nechce vařit, vyražte na adresu Francouzská 33, Praha.


Ztracená vejce s jogurtem, lilkovou pastou a sušenými rajčaty

2 vejce
200 g bílého jogurtu
1 lilek
sezamový olej
řepkový olej
citron
10 sušených rajčat na slunci
koriandr
sezam
ocet

Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C, lilek podélně rozkrojíme a dužinu nařežeme do mřížky, několikrát dužinu potřeme olejem, dokud se nevsákne cca 6 polévkových lžic. Osolíme a dáme péct na 30 minut nebo dokud není povrch zlatý.
Mezitím si namočíme sušená rajčata do horké vody a necháme je změknout.
Upečený lilek rozmixujeme na pastu s jedním stroužkem česneku, sezamovým olejem, citronem, solí a pepřem.

Sušená rajčata rozmixujeme s olivovým olejem a citronem.
Dáme si vařit vodu, do které přidáme lžíci octa, když se voda vaří, uděláme v ní vír a do jeho středu opatrně rozklepneme dvě vejce, vaříme, dokud není bílek tuhý, ale žloutek stále měkký, po uvaření vložíme vejce do studené vody, abychom opláchli octovou chuť.

Do hlubokého talíře si dáme bílý jogurt, do něj uvařená vejce, na to lilkovou pastu a pastu ze sušených rajčat. Ozdobíme čerstvým koriandrem a sezamem, osolíme a opepříme.

Zbytek lilkové pasty a té ze sušených rajčat můžeme použít například na těstoviny nebo do rizota.

Fermentovaná ovesná kaše s quinoou a pečenými švestkami

100 g jemných ovesných vloček
50 g červené quinoy
50 ml smetany
500 g švestek (můžou být i mražené)
100 g másla
100 g hnědého cukru
skořice, kardamom, vanilka

Postup:
Ovesné vločky si smícháme 1:1 s vodou a dáme do lednice minimálně do druhého dne, vydrží ale i několik dní.

V kastrůlku necháme rozpustit máslo s cukrem, pak přidáme švestky a vaříme, dokud nejsou švestky rozvařené. Na konci přidáme skořici, kardamom a vanilku.

Quinou propláchneme horkou vodou, abychom se zbavili její nahořklé chuti, a dáme vařit podle návodu.

Ovesné vločky si dáme do kastrůlku, přidáme quinou, smetanu a ohřejeme. Dáme do misky a navrch přidáme švestky. Můžeme ozdobit opraženými ořechy, semínky nebo čerstvými borůvkami.

Topinka s hráškovo-špenátovým pestem, mascarpone a parmazánem

kváskový chleba
200g mraženého hrášku
vanička baby špenátu
hrst opražených slunečnicových a dýňových semínek
olivový olej
citron
sůl, pepř
2 lžíce mascarpone
parmazán

Postup:
Hrášek dáme na pár vteřin do vroucí vody, přecedíme a smícháme s baby špenátem, přidáme opražená semínka, olivový olej, citron, parmezán a rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem.
Opečeme si chleba na másle, potřeme pestem, na to dáme 2 lžíce mascarpone a ještě posypeme parmazánem, osolíme, opepříme a ozdobíme bazalkou.

Info

Slow Café
fb kavárny

foto © Barbora Voříšková, Slow Café

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

10 + 1 = Ian Davis

redakce 17.06.2024

Davisova tvorba je ovlivněna folklórem, kontrapunktem, kanonickými postupy a náhodou, jak se budete moci brzy přesvědčit na premiéře ambientní opery Ephemeral Pulse, k níž napsal hudbu. Exkluzivně na Ostravských dnech.

Kam na rajz se Simonou Kumpanovou (Boskovice)

redakce 16.06.2024

Píáristka festivalu nám řekla, kam jinam se za lidmi a místy podívat, kde ztratit pojem o čase a jen tak být.

Kam na rajz s Filipem Vondráškem (Mighty Sounds)

redakce 13.06.2024

„Prázdniny servírují všelijaké výzvy a jednou takovou by mohl být výlet do Neapole na australského rodáka Xaviera Rudda.“ Pár tipů na trip.

Pořadatelská: Adam Godziek (Tauron Nowa Muzyka)

redakce 10.06.2024

Jak dlouho jezdíme do Katovic na Tauron Nowa Muzyka? Minimálně deset let o něm píšeme ve Full Moonu, ale někteří z nás pamatují i jeho začátky. Pár otázek pro šéfa.

Kam na rajz se Soňou Borodáčovou (Terén)

redakce 04.06.2024

V současné době pracuje jako intendatka platformy Terén, která propojuje divadelní oblast s dalšími nedivadelními obory a testuje hranice performativního umění. Kam nás pozve?

Protokol: Haštal Hapka

redakce 29.05.2024

Mimo jiné napsal hudbu k jednoaktové opeře pro jazzové kombo, smyčcové kvarteto a ansámbl sólistů, jejíž premiéru uvede bienále NODO. Na jaké hudbě vyrostl?

Kam na rajz s Michalem Vojcechem (Festival Habrovka)

redakce 27.05.2024

Michal Vojcech z festivalu Habrovka zve na tři letní festivaly a jeden podzimní koncert. Co to bude?

Vstupní prohlídka: Stratopilot

redakce 24.05.2024

Debutové EP odráží zkoumání okolního světa i uchování prchavých pocitů. Totéž jsme sledovali v následujícím dotazníčku.

Pořadatelská: Michael Šimon (Selection)

redakce 23.05.2024

Booker Michael Šimon zve na Beth Ditto a taky doporučuje unikátní vtipnou elektroniku reflektující témata přistěhovalectví, identity a střetu kultur. Co víc?

Protokol: Brother Michael (Psymon Spine)

redakce 16.05.2024

V našem protokolu jsme vyzpovídali klávesistu a producenta Brother Michaela, abychom nahmátli hlubší kořeny kapely.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace