Články / Seriály

Preview: Rewire 2024

Preview: Rewire 2024

Zuzana Malá | Články / Seriály | 24.03.2024

Holandský festival experimentální hudby a umění Rewire má pro letošek tučnou soupisku v kategorii legend i ikon součásné avantgardy. Krom zřejmých lákadel se chystají i interdisciplinární vystoupení, světové premiéry a unikátní projekty. Rewire proběhne v Haagu od 4. do 7. dubna, doporučujeme.


Astrid Sonne
Inspirace postmoderní a minimalistickou hudbou, zpívání ve sboru a hraní v jazzové kapele - vlivů Astrid Sonne je mnoho a všechny jsou v její hudbě přítomné. Dánská skladatelka a hráčka na violu se zabývá širokým spektrem experimentálních zvuků a nebojí se vydat na pouť téměř do všech zákoutí současné hudby. Barokní postupy, ambientní zvuky i improvizace v hladkém spojení.


Annea Lockwood: Piano Burning
„Postavte klavír (ne křídlo) do otevřeného prostoru se zavřeným víkem. Rozlijte trochu zápalné kapaliny na papír a položte ho dovnitř, poblíž pedálů. Zapalte ho. Hrajte, co se vám zlíbí, tak dlouho, jak to jen půjde.“ Ikonické dílo Piano Burning se zvuky praskání dřeva i klavírního drátu mělo původně sloužit jako nahrávka ohně k tanečnímu vystoupení. Nakonec je součástí díla Piano Transplants (1969-1982), ve kterých skladatelka s více než padesátiletou kariérou přenáší klavír z koncertního sálu někam, kde by mohl být utopen ve vodě, zarostlý rostlinami nebo třeba, jako v případě Piano Burning, zapálen.


Amor Muere
Experimentální dívčí hudební kolektiv z Mexiko City tvoří čtveřice Gibrana Cervantes, Concepción Huerta, Camille Mandoki a... Mabe Fratti. Divoká karta vystoupí na Rewire s orchestrálními ambientně-popovými kompozicemi pro hlas, violoncello, elektroniku, magnetofonový pás a housle. Očekáváme burácející smyčcové nástroje, jejichž crescendo směřuje k nebesům, křupavé ambientní textury i kakofonické momenty.


Blacks' Myths
Dvojice z Washingtonu si libuje v cosmic jazzu i v punku. Jejich inovativní zvuk spojuje avantgardní intenzitu, poetickou lyriku a odbočky do noisu. A přestože v jejich hudbě lze vystopovat punkové prvky a občas se ozve blast beat či zkreslená kytara, základem zůstává precizní jazz, obohacený o trochu experimentování a cestování po méně vyšlapaných cestičkách.


Brìghde Chaimbeul
V návaznosti na staletou lidovou tradici vytahuje skotská dudačka Brìghde Chaimbeul nástroj z prastarého prostředí někam, kde působí naprosto současným dojmem. A poprávu si získává jméno jednoho z nejzajímavějších talentů ostrovní scény. Na festivalu vystoupí také v sestavě s choreografkami a tanečnicemi Maëvou Berthelot a Temitope Ajose v performativním projektu Where the Veil Is Thin.


Caz Egelie & Jesse Strikwerda: A Staged Slumber
Humor, filozofie šašků i bizarní kostýmy se snoubí v dílech tvůrčí dvojice Caz Egelie a Jesse Strikwerda, jejichž společná praxe je založena na sdílené touze po nových světech. Již dříve si sestavili pokřivený svět středověkých karikatur, které se zdobily řetězy z čajových ubrousků a místo do mlýnů chodili na běžící pásy. Jejich výstava A Staged Slumber (Inscenovaný spánek) má být souborem spících postav, čekajících na okamžik probuzení.

Niecy Blues
V loňském roce byla jedním z hlavních lákadel festivalu Kelela, letos se vyznavači R&B mohou těšit na čerstvý objev americké scény Niecy Blues. Na sklonku roku vydala skvělý debut, ve kterém se gospelové melodie rozplývají ve vokálních improvizacích. Její zvukový vesmír je plný jemných ukolébavek, popu i prvotřídní melodičnosti. Hypnotizující hlas Niecy Blues pomalu prochází krásnými melodiemi do skrytých zákoutí mysli a ducha, aniž by se bál toho, co může najít.


Neon Dance, Jóhann Jóhannsson & Yair Elazar Glotman, Tilda Swinton: Last and First Men
Lidská rasa budoucnosti se ocitá na pokraji vyhynutí. Na světě zbyly téměř jen osamělé a surrealistické monumenty, které vysílají své poselství do divočiny. V průběhu dvou tisíc milionů let tito poslední lidé navazují kontakt s námi, prvními lidmi, a vyprávějí nám svůj příběh o svých schopnostech, možnostech a také o své odlišnosti. Poslední lidé nám nejen nabízejí svou pomoc, ale také nás o ni žádají. Film Last and First Men uzavřel inspirativní kariéru islandského skladatele Jóhanna Jóhannssona. Na pozadí 16 mm černobílého filmu s vyprávěním Tildy Swinton a originální hudbou se má odehrát taneční představení s choreografií Adrienne Hart.

Info

Rewire
4.–⁠7. 4. 2024 Haag, Nizozemí
web festivalu

foto © Geoff Adams

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Protokol: Alex Stephens (Strawberry Guy)

redakce 26.04.2024

Jahodový kluk se s námi podělil o nejdůležitější alba, hudební guilty pleasures a písně, u kterých pláče jeho srdce. V květnu ho uslyšíte v Praze.

Preview: Dunk!festival

redakce 25.04.2024

Lineup štandardne ponúka velikánov žánru ako This Will Destroy You, sleepmakeswaves, Emma Ruth Rundle, ako i menšie, no nemenej zaujímavé projekty z celého sveta.

Vstupní prohlídka: ||ALA|MEDA||

redakce 24.04.2024

Jejich čerstvá novinka Spectre 02 vyšla minulý týden pod labelem Brutality Garden. Už tento týden ji můžete slyšet naživo na bratislavském Sharpu, o týden později v Praze, v červenci na…

Pořadatelská: Martina Lesner (United Islands of Prague)

redakce 18.04.2024

Položili jsme několik otázek hledačce nových talentů, bookerce a dramaturgyni festivalů.

Kam na rajz s Michalem Berezňákem (Sharpe)

redakce 16.04.2024

Jarní Sharpe, chorvatský INmusic festival, Taylor Swift v Londýně. Na jaké akce nás pozve vášnivý koncertní a festivalový manažer?

Vstupní prohlídka: Marcel Gidote’s Holy Crab

redakce 10.04.2024

Loni se jim toho povedlo hodně: v březnu vydali album Farm Alarm, pak dva singly, první evropskou tour a k tomu vydávají soundtrack k počítačové hře.

Douška vydavatelská: Ancestral Vision (Unizone)

redakce 04.04.2024

Pokud budu mluvit sám za sebe, tak u mě teď panuje zdravá euforie, protože se mi asi po x letech podařilo dotáhnout do konce moje debutové EP, které vyšlo u…

Vstupní prohlídka: Marta De Pascalis

redakce 03.04.2024

Co ji inspiruje, co ji vyruší, na co jí stačí jedna věta? Marta De Pascalis v našem dotazníčku, před pražským koncertem.

Preview: Tallinn Music Week 2024

Michal Pařízek 02.04.2024

V programu najdeme známá jména jako místní hrdinky Vera Vice nebo Kitty Florentine, všudypřítomné Tramhaus, kteří vystoupí na akci Vikendica, nebo řeckého croonera Johnnyho Labella.

Vstupní prohlídka: Marie Kieslowski

redakce 26.03.2024

Marie Kieslowski vydala své debutové sólové album Je všechno dobrý? před dvěma lety, nyní na něj navazuje EP s názvem Je to složitější.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace