Články / Seriály

Radio FMz: Brzy se stmívá

Radio FMz: Brzy se stmívá

su, Kateřina Cumin, Aneta Martínková | Články / Seriály | 24.11.2021

Čerstvé tracky, které redakce vybrala z posledního týdne, si užijete spíš v peřině než na tanečním parketu. Tentokrát ceníme varhany manželů Havlových, kontemplativní drone Keeley Forsyth, křivý pop Jockstrap i novinku slovenského producenta, který si říká NaiKavols.

Irena & Vojtech Havlovi - Intervals of Waiting
Manželé Havlovi nezahálí! Letos v březnu vydali kouzelnou desku Melodies in the Sand a třetím rokem také pracují na hudbě k filmům režiséra Václava Kadrnky, kterou se v únoru chystají vydat na desce. Zatímco Kadrnkův snímek Zpráva o záchraně mrtvého půjde do kin v březnu, za hudbu k jeho předchozímu filmu Křižáček (2017) již Havlovi získali Českého lva. „Připravovali jsme několik variant. Skládali jsme na piano, hráli na gongy, indonéský gamelan i tibetské mísy. Postupem času jsme to ale celé zjednodušili a použili jen violy da gamba, varhany a chorály,“ popisují Havlovi proces nahrávání. První singl Intervals of Waiting jistě ocení nejen fanoušci Kali Malone a Anny von Hausswolff.



Jockstrap - 50/50
Londýnská dvojka Georgia Ellery a Taylor Skye se potkala na tamní Guildhall School of Music & Drama v roce 2016. Rok nato založila kapelu, o dva roky později vydala první EP a další rok nato je podepsal slovutný Warp. Jejich experimentální pop je sice na jednu stranu retro, na druhou je tak divný, že tančit se na něj dá jen hodně nakřivo. Pro fanoušky Black Box Recorder nebo Broadcast? Deformované analogové synťáky, zkreslené zvuky, nášlapné rytmy. Nový singl do hry vrhá i postrave a posouvá level hravosti. Chtělo by to desku!


Keeley Forsyth - Bring Me Water
Anglická hudebnice a herečka Keeley Forsyth loni nadchla milovníky kontemplativního zírání z okna svým minimalistickým a dechberoucícm debutem Debris. Singlem Bring Me Water minulý týden oznámila druhé album. Skvělé načasování, brzo se stmívá, na hyperpop už není nálada a atmosféra ve společnosti nic s bpm nad 90 nesnese. Čas na harmonium, dronivé syntezátory a temný hlas. „Dones vodu, dej mi světlo,“ zpívá Forsyth a dodává, že druhá deska začíná tam, kde první skončila. Tedy na prahu nového života, který začal po bolestivém rozvodu.



NaiKavols - Nowlessness
Projekt slovenského zpěváka, producenta a skladatele Kristiána Mikulovského si zakládá na velkém hlasovém rozsahu a éterickém zvuku, v jeho výrazu je cosi sakrálního. Nová skladba Nowlessness byla součástí nedávné videoinstalace výtvarníka Ľuboše Kotlára, který zkoumal „nepřítomnost přítomného“. NaiKavols má rád rozmáchlé koncepty a tady proklamuje splynutí lidského a technologického vědomí, „osvobozuje bytost od časové omezenosti a závislosti lidského přežití na materiálu“. Abychom to stáhli zpátky k zemi: vokální férie uzemňuje disktrétní, neprvoplánový beat, mohli by ocenit třeba fanoušci Bulp.


Info

foto © Holly Whitaker

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Vstupní prohlídka: Prismatic (Tomáš Hrubiš & Martin Čech)

redakce 26.07.2024

Z původního konceptu, kdy bubeník jako host doprovázel autora skladeb, se postupně vyvíjí i jejich vzájemná kooperace. Z čeho vyrůstají, kam se dívají?

Top 5: Colours of Ostrava 2024

redakce 22.07.2024

Čtyři dny života v ikonické industriální čtvrti Dolních Vítkovic. Spousta objevů, objetí, slov a hudby.

Kam na rajz se Zdeňkem Neusarem (Beseda)

redakce 22.07.2024

„Beseda je láska na celý život, sám jsem v ní po uši už od roku 1999,“ říká Zdeněk Neusar a přidává pár dalších akcí a míst.

Pořadatelská: Barbora Mrázová (Povaleč)

redakce 17.07.2024

Oslovili jsme grafičku a produkční Barboru Mrázovou, aby nám prozradila organižační tajemství a dala pár tipů, co ještě navštívit.

10+1 = Lang Biank

redakce 11.07.2024

„Ve výběru jsem zmapoval svou cestu hudebním světem, od rockových kapel až po současnou fascinaci elektronikou, jazzem a hudbou z Brazílie,“ dodává k selekci níže.

Pořadatelská: Tomáš Suchánek (Bukolika)

redakce 08.07.2024

Zakladatel komunitního festivalu zve na nejprogresivnější a nejneobjevenější místní i zahraniční hudebníky na poli klubové a elektronické hudby.

Pořadatelská: Tomáš Bálint (Fraj)

redakce 05.07.2024

Manon meurt v Novej Cvernovke - s ich platňou v ruke som pod pódiom opäť zažíval pocit, ktorý mi hudba spôsobuje už len zriedkavo – absolútne zimomriavky.

Pořadatelská: Štěpán Bolf (Creepy Teepee)

redakce 01.07.2024

Velkoryse komentuje austinský festival SXSW, pražské koncerty a místa a sdílí pár tipů, kam na jídlo a pro desky. Rozhovor.

10 + 1 = Ian Davis

redakce 17.06.2024

Davisova tvorba je ovlivněna folklórem, kontrapunktem, kanonickými postupy a náhodou, jak se budete moci brzy přesvědčit na premiéře ambientní opery Ephemeral Pulse, k níž napsal hudbu. Exkluzivně na Ostravských dnech.

Kam na rajz se Simonou Kumpanovou (Boskovice)

redakce 16.06.2024

Píáristka festivalu nám řekla, kam jinam se za lidmi a místy podívat, kde ztratit pojem o čase a jen tak být.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace