Články / Seriály

Tak daleko, tak blízko: Benedicte Maurseth

Tak daleko, tak blízko: Benedicte Maurseth

redakce | Články / Seriály | 31.10.2023

Benedicte Maurseth je uznávanou součástí norské hudební scény, skladatelkou, interpretkou a hráčkou na hardangerské housle. „Ve svých skladbách a improvizacích se nesnaží konstruovat utopickou minulost: se svým dávným nástrojem promlouvá k naší době skrze sugestivní rytmy, melodickou pružnost a překvapivou harmonii definovanou bohatou rezonancí nástroje i jeho strun,“ lákají na její pražský koncert organizátoři. Na něm představí nejen sólové skladby, ale také několik duetů s etnomuzikologem Sigbjørnem Apelandem, ve světové premiéře pak vlastní kompozici společně s Prague Music Performance Ensemble. Krátký pohled z okna nasáklý atmosférou severských hor i pohled do paměti.

Co vidíš z okna?
Fjord Byfjorden, vzdálený západ Bergenu. Vidím ostrovy a záblesk dalekého širého Severního moře.

Kam na snídani?
Řekla bych, že do hor v rodné Hardangerviddě. Prostě kdekoli ven... Protože pokud to počasí dovolí, tak vysoko v horách je to naprosto úžasné, vzácné.

Oblíbená vycházková trasa?
Hardangervidda. Mnoho stezek vede touhle ohromnou náhorní plošinou, tolik jsem tam toho nachodila…

Kde na kávu?
A zase ven do hor. Pokud si ale chcete dát opravdu dobrou kávu, tak kdekoli v Itálii.

A na večeři?
Tamtéž.

Kam na drink?
Drinky mohou být dobré kdekoli, ale v tuhle chvíli se mi vybavuje jeden na pěkné kubánské pláži, kde jsem byla před několika lety.

Oblíbený klub, kino, divadlo nebo kulturní podnik obecně?
Hm... Nejsem si jistá, jestli mám oblíbené místo takového typu. Možná Det Norske Teatret, divadlo v Oslu. Je to jedno z mých nejoblíbenějších míst. Divadlo hrají pouze ve spisovném jazyce nynorsk (jedna ze dvou oficiálních spisovných variant norštiny, pozn. red.), který používám i já. A hrají skvěle.

Kam se chodíš zašít?
Asi máš na mysli, kde se cítím dobře, naplněně. Je to nuda, ale řekla bych ti, ať si vyrazíš na Hardangerviddu. Nebo na koncert, to by mohlo mít stejný účinek. Taky chodívám do Fosse u Hardangerfjordu, stejný kraj, jiný fjord. Je to tam takové otevřené a velmi klidné. A je tam krásně.

Kdyby ses měla přestěhovat, kde by to bylo?
Možná bych se přestěhovala někam do Hadanjarku k fjordům...

Ideální dopravní prostředek?
Samozřejmě chůze.

Info

Benedicte Maurseth
web

živě: Prague Music Performance
Benedicte Maurseth & Sigbjørn Apeland
9.11.2023 19:30
Divadlo X10, Praha
vstupenky

foto © Elisabeth Emmerhoff

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Vstupní prohlídka: Prismatic (Tomáš Hrubiš & Martin Čech)

redakce 26.07.2024

Z původního konceptu, kdy bubeník jako host doprovázel autora skladeb, se postupně vyvíjí i jejich vzájemná kooperace. Z čeho vyrůstají, kam se dívají?

Top 5: Colours of Ostrava 2024

redakce 22.07.2024

Čtyři dny života v ikonické industriální čtvrti Dolních Vítkovic. Spousta objevů, objetí, slov a hudby.

Kam na rajz se Zdeňkem Neusarem (Beseda)

redakce 22.07.2024

„Beseda je láska na celý život, sám jsem v ní po uši už od roku 1999,“ říká Zdeněk Neusar a přidává pár dalších akcí a míst.

Pořadatelská: Barbora Mrázová (Povaleč)

redakce 17.07.2024

Oslovili jsme grafičku a produkční Barboru Mrázovou, aby nám prozradila organižační tajemství a dala pár tipů, co ještě navštívit.

10+1 = Lang Biank

redakce 11.07.2024

„Ve výběru jsem zmapoval svou cestu hudebním světem, od rockových kapel až po současnou fascinaci elektronikou, jazzem a hudbou z Brazílie,“ dodává k selekci níže.

Pořadatelská: Tomáš Suchánek (Bukolika)

redakce 08.07.2024

Zakladatel komunitního festivalu zve na nejprogresivnější a nejneobjevenější místní i zahraniční hudebníky na poli klubové a elektronické hudby.

Pořadatelská: Tomáš Bálint (Fraj)

redakce 05.07.2024

Manon meurt v Novej Cvernovke - s ich platňou v ruke som pod pódiom opäť zažíval pocit, ktorý mi hudba spôsobuje už len zriedkavo – absolútne zimomriavky.

Pořadatelská: Štěpán Bolf (Creepy Teepee)

redakce 01.07.2024

Velkoryse komentuje austinský festival SXSW, pražské koncerty a místa a sdílí pár tipů, kam na jídlo a pro desky. Rozhovor.

10 + 1 = Ian Davis

redakce 17.06.2024

Davisova tvorba je ovlivněna folklórem, kontrapunktem, kanonickými postupy a náhodou, jak se budete moci brzy přesvědčit na premiéře ambientní opery Ephemeral Pulse, k níž napsal hudbu. Exkluzivně na Ostravských dnech.

Kam na rajz se Simonou Kumpanovou (Boskovice)

redakce 16.06.2024

Píáristka festivalu nám řekla, kam jinam se za lidmi a místy podívat, kde ztratit pojem o čase a jen tak být.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace