Články | Recenze

Dojmy ze světa plného absurdit (Flat Worms)

Eva Karpilovská | recenze 19.01.2024

Flat Worms na albu Witness Marks v krátkých a úderných písních skvěle pracují s doplňujícími se nástroji a efekty.

Babie leto viac než pavučiny (Dušan Vlk)

Veronika Vagačová | recenze 16.01.2024

V porovnaní s predchádzajúcimi albumami vidno posun, Babie leto v podzemí je mierne serióznejšie, vyspelejšie.

Život v strachu (Chimamanda Ngozi Adichie)

Mária Karľaková | recenze 28.12.2023

Adichie poznáme ako bojovníčku za práva žien skrz knihy Feminizmus je pro každého a Milá Ijeawele aneb Feministický manifest v patnácti doporučeních.

Silné texty a melodický chaos (Labasheeda)

Markéta Kovaříková | recenze 21.12.2023

Stejně jako láska, která je ústředním motivem některých písní, může i album působit chaoticky, občas depresivně, dokáže vyvolat smutek, ale zároveň zalít pocitem štěstí.

Velký žal malé duše (S večerem přichází tíseň)

Barbora Klempířová | recenze 19.12.2023

Nizozemská autorka Marieke Lucas Rijneveld získala v roce 2020 Mezinárodní Man Bookerovu cenu za své z části autobiografické dílo S večerem přichází tíseň.

Pouta částic na konci komplikovaného vesmíru (boygenius)

Pavlína Sedláčková | recenze 18.12.2023

Za využití jemných vokálních melodií a fyzikálních metafor se trio obrací zpět k příběhům o nejistotě, hledání identity a zlomené důvěře...

Ze skleněnky plné nostalgie (The Underground Youth)

Veronika Tichá | recenze 14.12.2023

O tom, jak nostalgie na jedné straně může zároveň ubližovat a na té druhé představovat příjemné a potřebné zavzpomínání, abychom věděli, jak jít dál.

Cíťa jako super síla (Cíťa)

Adéla Polka | recenze 11.12.2023

Pozoruhodným poznatkem pak je, že v přírodě přežijí snadněji tvorové introvertní, kteří dobře promýšlí svou strategii přežití a množí se mnohem pomaleji a výjimečněji.

Od smutného chlapce ruce pryč (Stein27)

Tereza Bartusková | recenze 10.12.2023

Vztahy jsou pojaty jednou povrchněji, jindy jdou více do hloubky, když za maskou zrazeného kluka vidíme bolest... President of Sexico.

Čo mu život prinesie... (Meizyy)

Dušan Šuster | recenze 29.11.2023

Nielenže sype bary v pozoruhodne vysokej kadencii, navyše sa dokáže prispôsobiť rôznym beatom, vo vhodnej chvíli pozmeniť rytmiku a šikovne akcentovať rýmy.

Velmi těžké blues (Gravelroad)

Jiří V. Matýsek | recenze 14.11.2023

Postupem času se Gravelroad podařilo vytvořit svébytné pojetí těžkotonážního blues. Na Duty to Warn již nastolené dále prohlubují a přidávají nové prvky.

Jedinečný skladateľ Slauson Malone 1

Richard Michalik | recenze 13.11.2023

Jasper Marsalis aka Slauson Malone 1 si okolo svojej osoby za krátky čas dokázal vytvoriť malý kult nasledovateľov a to i napriek tomu...

Němá tajemství (Tomáše Mašína)

Shaqualyck | recenze 14.09.2023

Zejména díky hereckým výkonům a výborně napsaným dialogům se dlouho daří vyprávět výsostně lidský příběh o ztrátě falešných iluzí.

Ženská perspektiva tvůrčího ega (Euforie)

Barbora Klempířová | recenze 27.08.2023

Fiktivní životopis provází protichůdné pocity Plathové z toxického manželství, které nedokáže opustit.

Na čom záleží (Berlin Manson)

Maxim Mičúch | recenze 18.08.2023

Nikto nie je v bezpečí – ostatné kapely, ľudia vlastniaci iPhony, samotný Berlin Manson. Máme však dôvod niečo zmeniť?

Smířit se s nezměnitelným (Amber Arcades)

Veronika Jastrzembská | recenze 16.08.2023

První skladba Diamond Road nekompromisně poutá pozornost, když náladou připomíná kosmickou verzi Mazzy Star...

Čtrnáct těžkých kamenů ze dna (Jany Vébrové)

Magdalena Fendrychová | recenze 10.08.2023

O písničkářce se v hudebních kruzích mluví jako o nástupkyni Radůzy a takové přízvisko nutně přináší velká očekávání.

Bitva o kostičky (Tetris)

Andrea Kubová | recenze 30.07.2023

Příběh o skládání kostiček odehrávající se v období studené války, který je založen na skutečné události, započal v 80. letech minulého století v Sovětském svazu.

Chtít stokilovej chain (P/\ST)

Jaroslav Myšák | recenze 26.07.2023

Kde je domácí rapová scéna ve svých sděleních jalová, tam před čtyřmi lety pražské alt rapové duo P/\ST kontrovalo debutem Expedice do vnitrobloku. Kam se posunulo?

Dvě tváře temnoty (Nāv & Lūt)

Jiří V. Matýsek | recenze 02.07.2023

Jihočeské formace Nāv a Lūt spojuje nejen geografická blízkost, přátelství a tři písmena v názvu. Pojítkem je i svojské pojetí toho, jak přistupují ke svým žánrům.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace