Články | Recenze

Zelená kniha rozhodne nie je pre zelenáčov

Bibiána Hajdanyová | recenze 26.03.2019

Režisér Peter Farrelly dostal možnosť ukázať, že uletené a nenáročné komédie nie sú jeho vrcholnými dielami.

Koncertního fotografa nemá nikdo rád (Fotografie, které hrají)

Jiří Vladimír Matýsek | recenze 23.03.2019

Fotografie, které hrají jsou v domácím prostředí jednou z těch publikací, které mohou prorážet nové cesty a objevovat skrytá teritoria.

Tak odjíždí poslední kovboj (Steve Gunn)

Jiří Akka Emaq | recenze 20.03.2019

Bluesmani, rockeři, pankáči i hráči jazzu a country před dvaceti lety přehlédli ceduli slepá ulice, a nyní stojí bezradně na konci cesty. Steve Gunn ví.

Radim Hladík - Má hra

redakce | recenze 14.03.2019

Z hudby, kterou Radim Hladík složil pro film a divadlo, zatím vyšlo jen máloco.

Ukolébavky pro zlobivé děti (Night Lovell)

Daniel Nádler | recenze 13.03.2019

Night Lovell metaforicky vykresluje stav své depresivní mysli, v níž byl lapen během snahy o vytvoření nového díla. Co vykouzlí naživo?

Příběh jako kulisa obrazů - Yomeddine

Jakub Kurnas | recenze 24.02.2019

Yomeddine se dá chápat jako podobenství o přijetí sebe sama i jako road movie popisující hledání v nejširším slova smyslu.

Smutné zprávy pro vyznavače čisté rasy (Karin Bojsová)

prof. Neutrino | recenze 16.02.2019

Smutná zpráva pro ty, kdo by stále chtěli věřit na nadřazené „čisté“ rasy? Inspirativní kniha Bojsové potvrzuje názor moderní archeogenetiky.

Po(d)vědomé cesty (Cesty na Severozápad Jana Hrubého)

Jiří Vladimír Matýsek | recenze 05.02.2019

Kolej Yesterday nebo Etc...2 by bez Jana Hrubého byly o mnoho jiné desky. Jsou to nejen jeho housle, ale i aranžérský dotyk, co se na nich podepsalo.

Hildě víc sluší komiksové prostředí

Martin Šinkovský | recenze 02.02.2019

Pokud však odhlédneme od komiksu, může být tato kniha dobrým startem pro děti, které ještě neumí číst.

Vzpomínka na Zemi má ambici předvídat budoucnost

prof. Neutrino | recenze 26.01.2019

Nejzásadnější dílo současné sci-fi literatury, ověnčené mnohými literárními cenami, nenapsal kupodivu žádný Američan, ale čínský autor Liou Cch'-sin.

Energie čerstvě rozcvičeného boxera (Lightning Bolt)

Viktor Palák | recenze 23.01.2019

Až zase někdy narazíte na zprávu o oživnuvším nebožtíkovi, ověřte si, zda není v článku zmínka o nedalekém koncertě Lightning Bolt...

Bílá stížnost Merty & Viklického

Jiří Vladimír Matýsek | recenze 23.01.2019

Podobně působí i Bílá stížnost, záznam ojedinělého koncertu, na němž se potkal folkař a jazzman, Vladimír Merta a Emil Viklický...

Svébytná estetika zablokovaného hrdla (Dmitrievna)

Vadim Petrov | recenze 31.12.2018

Z původní touhy tančit vytepala internetovou personu, která se čím dál častěji manifestuje v českých i berlínských klubech v podobě techno divošky z východu.

Mohutná anakonda na cestě za kořistí (Samhain)

Richard Kutěj | recenze 29.12.2018

Slovenští experimentátoři Samhain na novince Blind Devotion pokračují v originální cestě hypnotických a propracovaných kompozic.

Sen o vojínu Bourchierovi (Mick Harvey & Christopher Richard Barker)

Jiří Akka Emaq | recenze 28.12.2018

Představuji si to asi takto. Útulná irská hospůdka blízko náměstí, na kterém se tyčí dva monumenty...

Miles Kane na cestě za svým zvukem

Nikola Polzerová | recenze 27.12.2018

Coup de Grace je francouzský termín označující ránu z milosti a taky zakončovací chvat ve wrestlingu. Miles Kane si jej vybral si je vybral proč?

S jointem v koutku huby (Cypress Hill)

prof. Neutrino | recenze 26.12.2018

Od posledního, politicky laděného alba Rise Up uběhlo osm let a téměř nikdo už nečekal, že se kanabinoidoví věrozvěsti ještě někdy vrátí.

Z pozice žánrové elity? (Shxcxchcxsh)

Tomáš Kaňka | recenze 25.12.2018

Hudba, vizuál, tajemství. Shxcxchcxsh má vše, co podobný dystopický kult potřebuje. Dvě zahalené postavy v mlze, tři výborné desky, shluky písmen.

Pořád dokola (Dean Wareham vs. Cheval Sombre)

Jakub Peřina | recenze 24.12.2018

Je to obrovské klišé, psát o ideálních deskách do pošmourného počasí, ale tahle k tomu vybízí jako málokterá jiná (snad kromě novinek Marianne Faithfull a Eda Harcourta).

Oddělen od neklidu (Pavel Kolmačka a Život lidí, zvířat, rostlin, včel)

Libor Staněk | recenze 23.12.2018

I letošní Kolmačkova sbírka Život lidí, zvířat, rostlin, včel pokračuje v linii vycházející z civilně přírodní lyriky, kterou autor prokládá společenskokritickým podtónem.