Články | Recenze

Apokalyptická atmosféra Gnaw Their Tongues

David Čajčík | recenze 21.03.2018

Genocidal Majesty je deska, která na posluchače nebere naprosto žádné ohledy, ocelově chladná, nepřátelská, účinná zbraň útočící na všechny smysly.

Děs spojený s rozkoší (Sebevrazi)

Libor Staněk | recenze 10.03.2018

Benedetto se vyznačuje velmi specifickým autorským stylem, když mísí banální grotesku s absurdním existencialismem, který může čtenáři připomínat slavné romány Alberta Camuse.

Laskavé blití vůkol (Master’s Hammer)

Tomáš Kaňka | recenze 09.03.2018

Střet minulosti se současností. Příšerné klišé a taky jedna z interpretací, co že se to na nové desce Master’s Hammer vlastně děje.

Space Love, vesmírný bič lásky

mexhouse | recenze 04.03.2018

Space Love si oblékli skafandr Aštara Šerana, protekli jím a rozprskli se do reje volných molekul. Deska loňského roku?

Hořkosladká pýcha Kingdom Come: Deliverance

redakce | recenze 27.02.2018

Přes všechnu chválu má Kingdom Come: Deliverance i své chyby a není jich málo. Bojové animace nahráli profesionální šermíři, nicméně při otvírání dveří...

Hudba jako malovaná (Troposphere)

Richard Kutěj | recenze 24.02.2018

Nenápadné album patří k tomu nejlepšímu, co se v produkci tuzemských labelů loni urodilo. Velké věci bývají skryté.

Alegorie svobody Edgar's Hair

Abbé | recenze 21.02.2018

Proč je ze stonerové psychedelie cítit zármutek Sigur Rós? Co když moře ty zhulené nizozemskýé elfy opravdu volá domů, do Leidenu a Rotterdamu?

Bílé kapky lásky Elsy Aids

Libor Staněk | recenze 17.02.2018

Elsa Aids je monstrum současné české poezie. Básnická obludnost prohnilé duše se nechce vykoupit katarzí.

Happy birthday na rozcestí hodnot (Sofa Surfers)

prof. Neutrino | recenze 13.02.2018

Na novince nazvané 20 opět nalezneme surogát taneční elektroniky a postrockovou energii se stopovými prvky dubu či soulu. Aneb co přivezou Sofa Surfers na Flédu.

Magor a jeho doba aneb vzestup a pád Ivana Martina Jirouse

Jiří Zahradnický | recenze 10.02.2018

Název knihy Magor a jeho doba napovídá, že si toho Marek Švehla naložil opravdu hodně. Možná mohl být o něco méně ambiciózní a napsat „jen“ Život Ivana M. Jirouse...

Black Rebel Motorcycle Club s námořnickou rozvahou

Akana | recenze 06.02.2018

V posledních letech se Black Rebel Motorcycle Club nepříjemné události zrovna nevyhýbají. Nejprve to byla smrt Michaela Beena, mentora a neoficiálního člena spolku...

Bílá velryba, Chabouté vs Melville

Martin Šinkovský | recenze 04.02.2018

Tento komiks nebude hitem mezi středoškoláky, kteří ve zkratce potřebují pojmout obsah díla. Ale pro ostatní?

Chlév, hovno i Bůh (Zdeněk Volf)

Libor Staněk | recenze 26.01.2018

... narazíme tu na I. M. Jirouse, P. Zajíčka, J. E. Friče nebo na bratry Reynkovi. I přesto má Volf spoustu záchytných bodů, ve kterých nachází skrytý řád.

Z rockové hvězdy k hvězdě mrtvé (Smokepurpp)

Daniel Nádler | recenze 19.01.2018

Smokepurpp demonstruje transformaci rockové hvězdy na hvězdu mrtvou. Nehledejme propracované slovní obraty.

Architekti nálad (Wolf Alice)

Shaqualyck | recenze 16.01.2018

Mnoho povyku pro nic? Kdepak. Druhá řadovka den ode dne populárnější formace ze severního Londýna dává na srozuměnou, že tahle kapela to s dobýváním nejvyšších příček myslí vážně.

Slunečné i úderné (Žen)

Jiří Akka Emaq | recenze 07.01.2018

Kytara, basa, klávesy, bicí a zpěv, žádné přílišné formální experimenty či přehnané pózy. Žen jsou zpět.

Náckové, kam se podíváš (Ve stínu říše)

Jiří Vladimír Matýsek | recenze 06.01.2018

Zadání pořadatelů antologie Leoše Kyši a Borise Hokra znělo jasně: Napište povídku, jedno, jaký žánr, hlavně ať jsou tam nácci.

:) (Joker)

3DDI3 | recenze 30.12.2017

Díky obrovskému úspěchu anti-superhrdinského komiksu Lex Luthor: Muž z oceli bylo jen logické, že tvůrčí dvojice dostala do péče i příběh věnovaný Jokerovi.

Dravost vs smíření (Scalp / V.O.H.)

Jiří Vladimír Matýsek | recenze 28.12.2017

Obě strany vinylu dávají smysl, obě mají potenciál rezonovat svým vlastním způsobem, stejně jako zaujmout coby promyšlený celek. Riffy, údery, ataky?

Nekončit tam, kde končí naše řeč (Osamělí běžci)

Libor Staněk | recenze 27.12.2017

I přes citelnou ztrátu Ivana Laučíka patří tato skupina stále k nejprogresivnější větvi současné slovenské poezii.