Články / Sloupky/Blogy

Desky roku 2020 podle Full Moonu: 3. místo

Desky roku 2020 podle Full Moonu: 3. místo

redakce | Články / Sloupky/Blogy | 04.01.2021

Třetí nejlepší deskou roku 2020 je podle našich redaktorů opus Lenky Dusilové s názvem Řeka. Na něm používá říční systém jako metaforu pro svou složitou rodinnou historii. Třetí nejlepší zahraniční nahrávka Shabrang íránsko-nizozemské hudebnice Sevdalizy zase vyzní díky poctivému rozboru toho, jaké to je milovat a nenávidět jako řeka slz.

Domácí

3. Lenka Dusilová – Řeka (Animal Music) 70 bodů
Žena, která nepřestává hledat, říká se často o Lence Dusilové. První fanoušky si získala už na začátku devadesátek a celou další dekádu a půl byla považována za jednu z nejlepších rockových zpěvaček u nás, ať už díky působení ve skupinách Sluníčko, Pusa, po boku Čechomoru nebo díky sólovým kreacím. Její příklon k alternativě začal spoluprací s Eternal Seekers a tudy vedla cesta k oceňované Baromantice, kterou akceptovali posluchači napříč hudebním spektrem. Loňská nahrávka Řeka završuje její sólovou dráhu a komorní hledání jiného zvuku a jiných hudebních struktur, které podnikala během živých vystoupení. Studiový tvar ji pomohli najít velmi odlišné persony současné scény: Petr Ostrouchov a Aid Kid.

„Řeka není vůbec jednoduché dílo, vyžaduje soustředěného posluchače. Jednotlivé songy do sebe vtékají a spojují se jako dílčí prameny nebo třeba jako vlákna, když bych měl zůstat v jazyce jmen skladeb. A dohromady tvoří jeden tvar, jakýsi film, který nelze vnímat po částech, ale pouze jako komplet. Vlastně písnička je tu až někde ve třetím plánu, jakoby na pozadí. Důležitý je celek. Je to hluboká, těžká deska. Člověka nenechá odpočinout, ale energií ho nabije totálně. Na druhou stranu si tu energii, která se na ní skrývá, musí posluchač odpracovat. Nedostane ji zadarmo. A to je dobře.“ (Honza Průša, musicserver.cz)

57 hlasujících vybíralo z 99 alb


Zahraniční

3. Sevdaliza – Shabrang (Twisted Elegance) 31 bodů
Jedno z nejlepších popových alb celého roku. Nizozemská umělkyně Sevdaliza na novince Shabrang kromě výrazného a tradičně jistého zpěvu zaujala také pestrou produkcí, v níž se popová přímočarost propojuje s neo-klasickou instrumentací, elektronikou i triphopovou mlhovinou. Hodinová nahrávka je tematicky rozkročená mezi introspekcí a obecně platnými otázkami, nevyhýbá se problematice náboženství ani geopolitiky, hloubkou a úrovní může připomenout díla FKA twigs nebo Solange, důležité ale je, že Sevdaliza především přichází s unikátním vlastním pohledem. Sejdeme se na konci dubna v Lucerna Music Baru?

„Název alba odkazuje k mýtickému koni perského hrdiny Siyâvashe, jehož jméno Shabrang Behzāda znamená něco jako „plnokrevník barvy noci“. Už to částečně naznačuje nemožnost přímého překladu. Aby bylo možné demonstrovat byť jen hloubku významu fráze shabrang, Sevdaliza pojmenovává tolik odstínů noci, kolik jen dokáže. Výsledkem je dílo maximálně emocionální, které graduje výhradně od temného k temnějšímu prostřednictvím písní plných přirovnání. Písní obývaných ďábly nebo ženami prodávajícími mandarinky, pro které slovo „zlo“ znázorňuje nejen odsouzení, ale skutečný koncept.“ (Colin Lodewick, Pitchfork)

63 hlasujících vybíralo z 222 alb

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #135: Post Vintage

Michal Pařízek 26.07.2024

Všechno dobré, něco výjimečné, vytržení s sebou přinesla Aunty Rayzor a vyloženě roztomilí Irreversible Entanglements. Zejména Camae Ayewa, která se chtěla boxovat.

Preview: Letní filmová škola 2024 (Dielmanová, Fellini, Lynch a další)

Štěpán Nezbeda 18.07.2024

Jelikož nejpohodovější filmová přehlídka letos přinese víc promítacích sálů a projekcí, může se hodit pár tipů na snímky.

Pohoda 2024: Poryvy, tma a naděje

Michal Pařízek 14.07.2024

Tento text nemá být obhajobou ani reportáží, berte ho jako pokus o zprostředkování zážitků z určitého místa v areálu. A pokus mírnit rázná hodnocení a zbrklé analýzy.

Šejkr #134: Kdo je kdo?

Michal Pařízek 12.07.2024

Rozhovor s Libuší Jarcovjákovou pro mě byl jedním ze zásadních zážitků prvního pandemického období, dělali jsme ho někdy na jaře, v době, kdy už začínalo být trochu hezky, ale ulice…

Hadí sykot (z Varů): V hudbě život. A smrt.

Veronika Havlová 07.07.2024

Nicméně od té doby hudební a obzvlášť koncertní snímky ve Varech vyhledávám, obzvlášť pokud se promítají ve Velkém sále.

Hadí sykot (z Varů): Křik perličky a jiné holčičí hysterie

Veronika Havlová 04.07.2024

Scéna, v níž se devět tetiček snaží umlčet dvojici mladých žen tím, že jim ritualizovaným sborovým zpěvem vyjadřují bezmeznou účast a lásku, je zatím jedna z nejmrazivějších, které jsem tu…

Hadí sykot (z Varů): Kdo jsme my?

Veronika Havlová 02.07.2024

Ta samozřejmost, s níž mě zařadil do skupiny “my”, a předpoklad, že přece logicky musím chodit na filmy s LGBTQ+ tematikou, když jsem sama jedno z písmen, mě trochu zarazila.

Hadí sykot (z Varů): Konec světa v hotelu Thermal

Veronika Havlová 30.06.2024

Tehdejší hvězdou byl Robert DeNiro, který při vstupu do sálu při pohledu na shromážděný dav rezignovaně vydechl: “Oh, Jesus…”

Šejkr #133: „What you fear to hear from my mouth?“

Michal Pařízek 28.06.2024

O to smutnější bylo číst text Josefa Chuchmy, který se do určité části domácí kulturní publicistiky opřel neurvale i jalově zároveň.

Preview: MFF Karlovy Vary 2024 (Machoninovi, chodecký film a Escobarův hroch)

Filip Hastík, Veronika Havlová, Štěpán Nezbeda 20.06.2024

Z letošní nabídky vybíráme dvanáct tipů napříč sekcemi, Janžurku mezi nimi nenajdete – ta bude kolem druhé odpolední u Puppu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace