Články / Reporty

Láska, pot a sníh (Hear Me!)

Láska, pot a sníh (Hear Me!)

Jiří Přivřel | Články / Reporty | 05.12.2023

Poslyš! V přízemí vyhrává dechovka k rozhovorům při cigáru, v patře SF Mini láska a dým. Všecko stejně důležité. Jedenáctý ročník festivalu improvizované a jiné hudby kurátorovaný kolektivem HLUBINA zahájí Grünt, dvojice Adam Křížovenský a Nataly Středová. V Olomouci zůstanou až do konce festivalu, za jehož letošním vizuálem stojí. Krátkým openingem hned dávají vědět, o čem to radikální naslouchání v podtitulu akce má být. Sinks pod dohledem Tomáše Hlubiny a Karla Korobushky pokřtí novou desku born into this only to get through this, kterou tady na jaře nahráli. Metalovou performancí první večer zavírá Petr Válek, Ondřej Merta a Jára Tarnovski. Poslech v rampě. Stíháme poslední tramvaj, což se další dny nepodaří.


Vyslyš! Scházíme se v Bajkazylu u samoobslužného ponku s krabičkami a na performance Maxe Wainwrighta. Pro tuto část lineupu nejlepší volba místa, poté přesun na SF Mini. Nabitý program dostává skluz, ale odtud se spěchat nechce. Tělesná performance Utero Hymn od Ivy Svoboda působí nejen na sluchové smysly. Synťáková čarodějka Hélène Blondel a noisový kurz italštiny Genpaff. A při Bunkerer vytíráme těly podlahu. Krev, pot a železobeton. "Většinou když hraju, tak mám zavřené oči, ale když jsem je na chvíli otevřela, viděla jsem ty orgie přede mnou," povídá mi Vojta Líba alias Bunkerer druhý den. Na některé večery se nezapomíná.


Slyš! Když sněží, zní prý všechno jinak. I ticho je možné slyšet. Na obou olomouckých náměstích probíhá adventní mumraj, který k takovému naslouchání nedává příležitost. Schováme se do black boxu Divadla na cucky. Přivítání, objetí, sčítání modřin a radostí. Někteří jsou v divadle od rána na workshopu s Maxem Wainwrightem, výroba vlastního obvodu, stíhám až kolektivní performance, která je jeho výstupem. Mikuláš Mrva smyčkuje basklarinet Garetha Davise do kvadrofonního zvuku. Při niněře a zpěvu Line Gate zase uléháme na podlahu. Tentokrát ale objímající zvukové krajiny skýtají klid a bezpečí, nechce se z nich vystoupit.

Kryštofa Pátru s Jakubem Švejnarem už zase na SF Mini prosedím v povzdálí, strčit hlavu do sálu se neodvážím. Všichni z něj ale vycházejí s blaženými úsměvy. Pedra A. Ramíreze jsem si zamiloval už od jeho včerejšího příjezdu z Kolumbie přes Kolín nad Rýnem do Bajkazylu a určitě jsem nebyl sám. Vlastně mě až mrzí, že se v Olomouci nezdrží déle, odpolední společné kávě v týdnu bych se určitě nebránil. Takhle mi Pedro stihne jen pochválit olomoucký orloj a přiznat, že poprvé v životě vidí sníh. Soustředěný poslech, jedinou tančící osobu při jeho setu tipuju správně na Dalin Waldo. Ta nás vzápětí odzbrojí svým bezprostředním vystoupením na synťáky a svérázným (dánským?) humorem. Před půlnocí mě zachrání teplá polévka z backstage. Že by docházely síly? Na kittylindu jich ještě najdeme víc než dost. Cestou přes celé město nad ránem naslouchám tichu.

Info

Hear Me!
30. 11. - 2. 12. 2023 Olomouc

foto © Jiří Přivřel

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Zpěv odkvétajících slunečnic (White Ward)

Marek Hadrbolec 25.04.2024

Nový prostor brněnské Melodky obehnaný bílými kachličkami má navíc osobitou, mírně surrealistickou atmosféru.

Vpít se do ocelové hory (Deena Abdelwahed)

Michaela Šedinová 23.04.2024

Je sobota večer, ale sál kina Přítomnost je jako vždycky tak trochu v bezčasí. Loňská deska Jbal Rrsas tuniské producentky Deeny Abdelwahed je taky mezi časy a světy.

„Keď sa niečo páči všetkým…” (Berlin Manson)

Marek Hadrbolec, Veronika Vagačová 21.04.2024

Slovenští bojovníci za sociálně spravedlivou společnost a postpunk smíchaný s rapem vzali během malé české tour útokem nejprve vyprodanou Prahu a druhý den Brno.

Mezi hukotem velkoměsta a ptačím zpěvem (Shida Shahabi, BITOI)

Alžběta Sadílková 21.04.2024

My promlouváme k prostoru, prostor promlouvá k nám. Součástí oslav 40. narozenin Atria Žižkov byl i víkendový dvojkoncert pod taktovkou Heartnoize promotion.

Ve zvukové krajině labyrintu Faunu (Faun festival)

Veronika Miksová, Kryštof Kočtář 16.04.2024

Na koncerty chodíme v Brně často, ale sklepní scénu Husy na provázku nebo Komorní sál JAMU jsem ještě nikdy neviděl tolik přeplněné jako během Faunu...

Poslední nádech (Bendik Giske)

Julia Pátá 15.04.2024

Početné publikum pražské Archy+, ve které se letos usadil promotérský kolektiv Heartnoize, kvapem obsazuje místa ve velkém sále multifunkčního prostoru...

Hřejivý folk chladne a tmavne (Tábor + Cardo & Decumanus)

Kryštof Kočtář 13.04.2024

Když jim roku 2020 vyšlo album Liebe, psal mi kamarád nadšeně: „Ty vole, čeští Natural Snow Buildings!“ Přestože jsem s jeho zjednodušením nesouhlasil, radost jsem sdílel.

Let s gripenom, nohami pevne na zemi (Dukla)

Jakub Veselý 12.04.2024

Na pripravené gitary a klávesy dopadla tma, ktorú po chvíli rozrazilo intenzívne biele svetlo prechádzajúce do stroboskopického prerušovania rozplynutého do hustej hmly.

Od tance ke smyslovému přetížení (Jednota v noci)

Dominik Polívka 08.04.2024

Večírek pod taktovku Jednoty s dystopickými kulisami štvanického Fuchsu a ještě dystopičtější produkcí vystupujících.

Laciné kostýmy, vytříbené kytary (Devil Master)

Marek Hadrbolec 08.04.2024

Paroháče vystřelují do vzduchu a nad nimi se šklebí obličeje s corpsepaintem a falešnou krví. Na pódiu povlávají černé pláště a volány rudé košile.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace