Články / Seriály

Preview: Rewire 2023

Preview: Rewire 2023

Zuzana Malá | Články / Seriály | 22.03.2023

Jedním z hlavních lákadel holandského festivalu Rewire je vystoupení Fever Ray, kterým jsme věnovali i titulní stranu březnového Full Moonu. Nabídka je ale široká a těšit se lze i na světové premiéry a vystoupení překračující leckterou myslitelnou hranici. Rewire proběhne v Haagu od 6. do 9. dubna, vřele doporučujeme.

ALTO ARC
Na papíře to zní minimálně nepravděpodobně, naživo dává ale produkce Alto Arc naprostý smysl. Superskupinu totiž tvoří frontman Deafheaven George Clarke, hyperpopový producent Danny L Harle, Trayer Tryon z Hundred Waters a maskérka Isamaya Ffrench a společnou inspiraci nachází napříč operou, metalem a dekonstruovanou elektronikou. Debutové album Alto hraničí s groteskou, éterický vokál Ffrench střídá pokřivené chrčení Clarkea a podtrhuje jej Harle/Tryonova produkce. Děsivá krása Alto Arc zažije na Rewire premiéru.


ELVIN BRANDHI
Nebojácná experimentátorka Elvin Brandhi představí nový materiál ve společném vystoupení s egyptskou producentkou Nadah El Shazly. Poznávacím znamením improvizátorky a hudebnice se staly abnormální beaty z terénních nahrávek, pásků, vinylů, nástrojů a hlasu. Během živých vystoupení je pak zvuk i její hlas deformován v reálném čase.


GRAND RIVER
Tvorba Grand River je ovlivněná minimalistickými skladateli i ambientní hudbou a zahrnuje širokou škálu současných kompozičních a produkčních technik. Její třetí album All Above, které vyšlo v únoru u Editions Mego, navíc pracuje s celou škálou nástrojů - včetně hlasů, smyčců, varhan, kytar a syntezátorů -, soustředěných kolem klavíru. Během festivalu představí složitou instrumentaci aktuálního alba jako zbrusu novou živou show se světelným designem Marca Ciceriho a s pianistou Andertem Tysmou.


HATIS NOIT
Původem japonská hudebnice došla v šestnácti letech během treku do Buddhova rodiště v Nepálu k tomu, že zpěv je jejím posláním. Setkání s tamní mniškou, která sama zpívala buddhistické zpěvy, ji dojalo tak intenzivně, že si uvědomila niternou sílu lidského hlasu: prvotního a instinktivního nástroje, který nás spojuje se samotnou podstatou lidstva, přírody a vesmíru. Dnes se vokální umělkyně inspiruje širokou škálou vlivů, od klasické japonské hudby gagaku, operních stylů, bulharského a gregoriánského zpěvu až po avantgardní vokalistky, jako jsou Meredith Monk a Holly Herndon.


KELELA
Máte rádi dobrodružný pop? Kelela se vždy hodila jak na klubové akce, tak na intimní domácí poslech a její úspěšné letošní album Raven to jen potvrzuje. V duelu k Desce měsíce v magazínu Full Moon to Karel Veselý uvádí jasně: „Černá queer kultura, v níž se zrodila moderní taneční hudba, si na Raven jde vzít zpět svůj výsadní prostor. Klub jako safespace pro lidi, kteří mají pocit, že nikam jinam nepatří.“ Hudba chytlavá, angažovaná a chytrá, vzácný průsečík. Kelelino živé vystoupení bude bezpochyby emocionálně nabitým zážitkem.


LUCINDA CHUA
Londýnská umělkyně absolvovala jako zkušená violoncellistka turné v živé kapele Stars of The Lid a s FKA twigs a poté vydala dvě EP Antidotes 1 a 2 jako zpěvačka, producentka a skladatelka. Debutové album Yian vychází co nevidět u 4AD a má být meditací o identitě, lásce, smutku a osobním růstu. V hluboce introspektivních písních se mísí smyčce, jemné klávesy a intimní vokály.


RACHIKA NAYAR
Brooklynská skladatelka si bere všeobjímající zážitek z rituálního tance a noří se s kytarou do mlhavých ambientních krajin. Její opěvované loňské album Heaven Come Crashing nachází způsoby, jak obsáhnout vzrušení skladištního raveu s napumpovanými amen breaky a dunivými elektronickými breakdowny. Je to hudba, která naživo, v oblaku kouře, umožňuje naprosté ponoření.


SARAHSSON
Vystoupení Sarahsson mají něco do sebe. Spojením klasické hudby s metalem, experimentální elektronikou a hardcorem vytváří bristolská skladatelka, producentka, performerka a DJka osobitý zvukový svět, v němž se zabývá tématy jako queer, identita, historie a sounáležitost. Svůj jedinečný přístup prokázala i na debutovém albu The Horgenaith, na kterém snoubí svůj cit pro melodii s dramatickým vyprávěním. Intenzivní a bezprostřední je i živé provedení, niterný zážitek, který odmítá kategorizaci a který je třeba zažít.


UPSAMMY & JONATHAN CASTRO
Nizozemská DJka a producentka Thessa Torsing, známá jako upsammy, vytváří zasněné, abstraktní taneční skladby, které plynule přecházejí mezi styly jako electro, techno a IDM. Umělkyně z Amsterdamu se objevila koncem roku 2010 a získala si uznání za své odvážné DJské sety, které se pohybují v širokém rozmezí BPM a klouzavé, prostorové produkce inspirované přírodou a science fiction. Po několika EP vydala v roce 2020 debut Zoom. Na festivale doplní její světovou premiéru audiovizuální show Germ in a Population of Building grafický designér a multidisciplinární umělec Jonathan Castro Alejos.


Info

Rewire
6.–⁠9. 4. 2023 Haag, Nizozemí
web festivalu

foto © Justin French

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Pořadatelská: Martina Lesner (United Islands of Prague)

redakce 18.04.2024

Položili jsme několik otázek hledačce nových talentů, bookerce a dramaturgyni festivalů.

Kam na rajz s Michalem Berezňákem (Sharpe)

redakce 16.04.2024

Jarní Sharpe, chorvatský INmusic festival, Taylor Swift v Londýně. Na jaké akce nás pozve vášnivý koncertní a festivalový manažer?

Vstupní prohlídka: Marcel Gidote’s Holy Crab

redakce 10.04.2024

Loni se jim toho povedlo hodně: v březnu vydali album Farm Alarm, pak dva singly, první evropskou tour a k tomu vydávají soundtrack k počítačové hře.

Douška vydavatelská: Ancestral Vision (Unizone)

redakce 04.04.2024

Pokud budu mluvit sám za sebe, tak u mě teď panuje zdravá euforie, protože se mi asi po x letech podařilo dotáhnout do konce moje debutové EP, které vyšlo u…

Vstupní prohlídka: Marta De Pascalis

redakce 03.04.2024

Co ji inspiruje, co ji vyruší, na co jí stačí jedna věta? Marta De Pascalis v našem dotazníčku, před pražským koncertem.

Preview: Tallinn Music Week 2024

Michal Pařízek 02.04.2024

V programu najdeme známá jména jako místní hrdinky Vera Vice nebo Kitty Florentine, všudypřítomné Tramhaus, kteří vystoupí na akci Vikendica, nebo řeckého croonera Johnnyho Labella.

Vstupní prohlídka: Marie Kieslowski

redakce 26.03.2024

Marie Kieslowski vydala své debutové sólové album Je všechno dobrý? před dvěma lety, nyní na něj navazuje EP s názvem Je to složitější.

Preview: Rewire 2024

Zuzana Malá 24.03.2024

Holandský festival experimentální hudby a umění má pro letošek tučnou soupisku v kategorii legend i ikon součásné avantgardy.

Pořadatelská: Dominik Prok (Nová Cvernovka)

redakce 21.03.2024

"Podlaha bude ružovo-glittrová zaliatá epoxidom, jeden zo stejdžov bude práve na wc v štýle boiler room a zahrá napríklad DJ Záchod (Matwe), I Hate Berlin Manson DJs alebo..." Pár tipů.

Pořadatelská: Matěj Samec (MeetFactory)

redakce 10.03.2024

„Obzvlášť zvu na Dech - ten zvolte v případě, že máte chuť se s námi ponořit do naprosté tmy a naladit se na vnitřní drama jednoho člověka," říká dívadelní dramaturg…

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace