Zprávy / Úplňkové

Full Moon Coffee tentokrát z Nikaraguy

Full Moon Coffee tentokrát z Nikaraguy

redakce | Zprávy / Úplňkové | 11.11.2020

Je libo kávu? Spolu se značkou Full Moon Coffee se vracíme po roce opět na americký kontinent, tentokrát do země, která nabízí karibskou pohodu stejně jako neúprosnost vysokých hor. Nikaragua je jednou z nejchudších zemí Latinské Ameriky, ale ve zpracování kávy patří mezi špičku. Káva Montezumba pochází z regionu Mozonte, ležícího v horách okolo 1 500 metrů nad mořem u hranic s Hondurasem. Odrůda Red Catuai je zpracována promytou metodou a patří mezi sladší kávy se šťavnatým tělem a výraznými tóny manga, limety a pražených mandlí. ¡Venceremos!


Cafetos de Segovia je rodinný podnik řízený sestrami Marthou a Anou Albir, nacházející se v Ocotal, hlavním městě oblasti Mozonte. Martha a Ana patří k rodině, která se produkcí kávy zabývá dlouhé dekády, ale během nikaragujské revoluce na sklonku sedmdesátých let byla nucena zemi opustit a strávit několik let v azylu ve Spojených státech. Po návratu byl rodině vrácen pouze dům, více než 100 manzan kávové farmy propadlo režimu a trvalo dlouhá léta, než se rodině Albir podařilo produkci kávy obnovit. Cafetos de Segovia stojí přímo uprostřed několika kávových zón, což je ideální pro místní producenty, kteří sem mohou dopravit kávu ve stejný den, kdy ji sklidí a zpracují. Více než osmdesát procent kávy z této oblasti je zpracováváno tradiční promytou metodou, sušení kávy obvykle začíná na speciálních terasách, ve stínu po dobu pěti až šesti dnů a poté na přímém slunci. Všechny terasy jsou pokryty černou sítí, takže káva není přímo na podlaze. V letošním roce byl v Cafetos de Segovia postaven nový skleník. Místo, kde dělají většinu experimentálních šarží a delikátnějších odrůd.

Edice Full Moon Coffee vznikla ve spolupráci s Jiřím Gieslem (dříve Dead Popes Company nebo The Finally), který stojí za populární šumperskou kavárnou a pražírnou Pikola. Výběr kávy pro značku magazínu je v jeho rukou, selekce závisí nejen na nesporné kvalitě, ale také podléhá sezóně, ve které se káva nabízí. V zimních měsících to budou plnější, lehce zemitější odrůdy, které pak na jaře a v létě vystřídají ovocnější s lehčím tělem. „Pití kávy má ve Full Moonu dlouholetou tradici, zakladatelka magazínu byla obrovskou milovnicí tohoto nápoje a je zcela jisté, že bez jeho blahodárných účinků by mnoho čísel nikdy nevzniklo,“ říká Michal Pařízek, šéfredaktor Full Moonu.

KUPUJTE ZDE!

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Magazín Full Moon oslaví jedenácté narozeniny!

redakce 07.10.2021

Narozeninová oslava proběhne za účasti křehké slowcoreové dvojice Kalle, výjimečné fúze taneční elektroniky, jazzu a trip hopu v podání Autumnist ze Slovenska a sugestivního lomozu bělehradských Repetitor.

Ukrutní Uniform přiváží momenty naděje

redakce 30.09.2021

Nekompromisně ukrutná formace Uniform se po dlouhých čtyřech letech vrací do Prahy.

Full Moon #126: Přepisování pravidel

redakce 23.09.2021

Stihnout pět cen Grammy a píseň k filmu s Jamesem Bondem ještě před dvacítkou, to tady ještě nebylo. Billie Eilish je hlavní hvězdou říjnového Full Moonu.

Full Moon Forum konečně křtí

redakce 14.09.2021

Po delší koncertní odmlce můžeme konečně pokřtít desky, které jsme pod hlavičkou Full Moon Forum vydali.

Full Moon #125 na Spotify

redakce 12.09.2021

Zářijový Full Moon věnovaný nejen ruské hudební scéně představujeme v playlistu, jak jinak.

Mooncloud #61: Dead Janitor

redakce 31.08.2021

Kde bere inspiraci slovenský producent Dead Janitor pro svou polyrytmickou elektroniku?

Full Moon #125: Pod ruskou vlajkou

redakce 25.08.2021

Aktuální ruská hudební scéna je mimořádně pestrá, rozsáhlá a autentická. Zářijový Full Moon pod ruskou vlajkou.

Mooncloud #62: Rest in Haste

redakce 01.08.2021

O životě a díle jsme si povídali ve Vstupní prohlídce, je čas se podívat i na jejich hudební radosti.

Letní kolekce Full Moonu

redakce 22.07.2021

Doplňujeme měsíční nabídku. Sekta dokonalé hudby? Obviously we're not golfers!

Full Moon Coffee: Květinové tóny z Peru

redakce 15.07.2021

Káva Caturra z farmy Davida Garcii Diaze se vyznačuje krémovým tělem a intenzivní chutí s výraznými tóny kokosu, banánu a bílé čokolády.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace