Články / Recenze

Becca Stevens nabádá k tanci

Becca Stevens nabádá k tanci

Karolina Veselá | Články / Recenze | 23.05.2020

Zmijovec titánský, nebo také áronová hůl, je jedna z největších květin světa, které trvá neuvěřitelných sedm až deset let, než poprvé vykvete. „Na zmijovci mě fascinuje, jak těžce a dlouze pracuje na tom, aby vykvetl a jak krásný tento výsledek je,“ říká zpěvačka, skladatelka a kytaristka Becca Stevens. Tento zázrak přírody přirovnává k náročnému procesu, který vyvrcholil novým albem s příznačným názvem Wonderbloom.

Od posledního alba Regina (2017) udělala sice Stevens malý krok zpět, ale dva další kupředu. Wonderbloom se vrací k ležérnější formě písní plných tanečních rytmů a silných groovů protkaných funkem, popem a R&B. Dle zpěvaččiných slov má deska nabádat k tanci a pozvednout náladu v dobrých i horších časech. Načasování tedy nemohlo být lepší.

Oním velkým krokem vpřed byla spolupráce Stevens s více než čtyřiceti hudebníky včetně Coryho Wonga (Vulfpeck), Jacoba Colliera, Michaela Leaguea (Snarky Puppy) a dalších zvučných jmen. Do té doby byla zvyklá tvořit více méně samostatně, své skladby sama psala i aranžovala. Rozhodla se ale, že to tentokrát změní a kdykoli bude mít potřebu uzavřít se do sebe a vše samostatně promyslet, udělá přesný opak a celý tvůrčí proces bude s ostatními hudebníky sdílet. To vše dovolilo Stevens nabrat nové odstíny barev a ještě více zpestřit svůj repertoár.

Wonderbloom je soubor čtrnácti různorodých skladeb obsahující, jak už je u Stevens zvykem, neméně dobré texty se silnými příběhy. V první zveřejněné skladbě Good Stuff zpívá o tom, čím vším si v průběhu své kariéry prošla a čím si zároveň prochází většina žen v hudebním průmyslu. Silně energická popová píseň je podpořena gospelovou harmonii skládající se z šedesáti čtyř vrstev vokálů zpěváka Michaela Mayo, spoluautorem je ale basák a zakladatel Kneebody Kaveh Rastegar.

Píseň True Minds je zhudebněním jednoho ze Shakespearových sonetů, které se objevily již v předchozí tvorbě. Tato skladba se jako jediná nenahrávala v Americe, ale v Paříži, kde hudebnice strávila pět dní zavřená na bytě s francouzskou harfistkou Laurou Perrudin, kterou Stevens přirovnává k šílené vědátorské víle. Její neotřelé využití pedálových efektů doplňují běžné předměty, jako například grilovací jehla propletená mezi strunami harfy.

Největší kontrast přichází až na samém konci. Heather’s Letters to Her Mother napsala Becca Stevens na popud svého dlouholetého hudebního kolegy Davida Crosbyho. Formou dopisu vypráví příběh Heather Heyer, která se stala obětí automobilového útoku v Charlottesville. Šest minut trvající skladba se nezdá dlouhá, útočí na city a donutí se zastavit. Avšak nezanechá po sobě plačtivý opar, který by mohl odradit od toho, pustit si desku opět od začátku.

report z vystoupení Beccy v Jazz Docku zde

Info

Becca Stevens – Wonderbloom (GroundUP, 2020)
web interpretky

foto © David Goddard

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Soustředit se na přítomný okamžik (Gouge Away)

Klára Šajtarová 23.07.2024

Mnozí si je automaticky asociují s písní Pixies, pro americkou hardcore-punkovou komunitu nabírají ale tato slova úplně jiný význam.

Pokus o digitalizáciu energie (Khruangbin)

Matej Žofčín 06.07.2024

Ich štúdiové albumy síce nedosiahli u kritikov obrovského obdivu, to sa ale nedá povedať o ich živých vystúpeniach.

Nevšedné metafory (Herbal Dentists)

Jakub Veselý 29.06.2024

Debut Herbal Dentists prináša originálny zvuk a rozmanitosť, hrá sa s pocitmi a buduje temnú atmosféru.

The Smile zas pláčou nad lidským egem

Žofie Křížková 02.06.2024

The Smile se nejmenují po ničem, co by mělo pozitivní konotace. Naopak. Skupina je statementem vůči manipulativním, neupřímným úsměvům kolem nás.

Když bozi zestárnou (Těžké duše)

Martin Zoul 20.05.2024

Klíčovým problémem se jeví být odfláklá konstrukce ústředního hrdiny, jehož duševní obzor shrnuje podtitul O čem sní stárnoucí bílí muži.

Nepřestat křičet! (Doodseskader)

Klára Šajtarová 14.05.2024

Tvorba Doodseskader je jako palimpsest odhalující nové vrstvy s každým dalším poslechem. Tady se překračují hranice žánrů, tady uchvacují zdánlivě neslučitelné elementy.

Prosba o záchranu s příchutí nostalgie (Green Day)

Fí Poláchová 05.05.2024

Na předchozí nahrávce se snažili posluchače pobavit experimentováním s různými žánrovými prvky, kdežto u Saviors se vrátili k punkrockovým kořenům, hutným kytarovým riffům a intenzivním bicím.

Spolupráce, o tom to je (Lyrical Lemonade)

Tereza Bartusková 30.04.2024

Z internetového blogu, zaměřeného na chicagskou hudební scénu, vytvořil jeho zakladatel Cole Bennett během jedné dekády Lyrical Lemonade, jak ho známe dnes.

Superhrdinský noir (Inkognito)

3DDI3 27.04.2024

Zack Overkill je klasický noirový protagonista, který zahání depresi vzpomínkami na staré dobré časy a užíváním silných drog.

Prosvítající naděje ve světě izolující samoty (Malcuth & Facutum)

Viktor Hanačík 17.04.2024

Je to deska designovaná spíš pro klubové soundsystémy a podzemní parkety, ale obstojí i pro introspektivní poslech.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace