Články / Sloupky/Blogy

Hádanky z Utrechtu #1: Kdo tam byl?

Hádanky z Utrechtu #1: Kdo tam byl?

Michal Pařízek | Články / Sloupky/Blogy | 10.11.2023

Kdo byl uvnitř? Otázka, která trápila první den festivalu Le Guess Who? většinu jeho návštěvníků. Groote Zaal patřil celý úvodní den projektu Anonymous, kterým pořadatelé svou snahu nechat mluvit pouze hudbu, dovedli až na hranu. Group chat české výpravy samozřejmě okamžitě ožil zaručenými tipy, koho že tajemný box, postavený na parketu jednoho z nejhezčích sálů celého komplexu TivoliVredenburg, skrývá, pořád ale nevíme, který z těch tří anonymních slotů patřil Thomu Yorkeovi. A nedozvíme se to.


Po roce znovu v Utrechtu, zase doma. Cesta rychlá a plynulá, což je dobře, protože první rozhovor mě čekal ještě dřív, než začaly koncerty. Se členy libanonské skupiny Sanam se potkáváme v jednom z hotelů, kde jsem během těch let, co do nizozemského města jezdím, bydlel několikrát. Tehdy se jmenoval jinak, ale na tom nezáleží. Vtipkujeme na toto téma, šestice cení jak Full Moony, tak tetování Einstürzende Neubaten. Začínáme parádní deskou Aykathani Malakon, recenzi najdete v říjnovém jubilejním Full Moonu, ale nakonec stejně skončíme tam, kde se očekávalo. Slovo war se mi poznámkách k rozhovoru opakovalo hned několikrát, co také jiného. „Víš, pro nás to není nic nového, žijeme v tom pomalu odjakživa,“ říkají a mě – kupodivu – dochází slova. Nakonec se loučíme celkem vesele, některé věci změnit nemůžeme a večer je čeká první evropský koncert.


Oblíbených míst je za ty roky tolik, že už přijíždím smířen, že stihnu obejít sotva půlku, nicméně Café deRat si s kolegou Terminusem ujít nenecháme. Chuť červeného souru kombinující třešně a čokoládu cítím ještě teď. U posledních dvou stánků z vinyl marketu umístěného pravidelně ve čtvrtek odpoledne na náměstí Vredenburg objevuji milovanou Jukebox Baby od Alana Vegy, přes sílící déšť se projdu kolem kanálu Oudegracht a směju se vlastní nemotornosti při vyhýbání se cyklistům. Na procházky musí zbýt nějaký čas hlavně v příštích dnech, obávám se, že kolo si asi (raději) zase nepůjčím. Koncert Sanam je naprosto hypnotický, zejména Ayouha Al-Taiin Fi Al-Mawt أيها الطاعن في الموت s gradujícím recitativem zpěvačky Sandy Chamoun je strhující, novinka na závěr taky parádní. Před Sanam jsem toho moc nestihl, nebo se nikam nedostal – Le Guess Who? je asi jedinou akcí na světě, kde skotská dudačka vyprodá kostel pro několik set lidí ještě před začátkem –, po nich už soustředění příliš nefungovalo. Ale minimálně African Head Charge stáli určitě za to.


Totožnost vystupujících schovaných uprostřed mohutné plátěné krychle zná podle pořadatelů sotva pět lidí, zveřejňovat se (prý) nebude ani po festivalu. Koncept dokonalý, záviděníhodný a rozčilující. Na posledním ze tří anonymních koncertů nakonec zůstávám skoro půl hodiny, decentní spirituální jazz s jemným vokálem je konejšivý a uklidňující. Mohla by to být Nala Sinephro, píšu do messengeru, ale nakonec se nad tím zastydím. Vždyť je úplně jedno, kdo je uvnitř. Cenit je třeba příběh.

Info

Le Guess Who?
9.–12. 11. 2023
Utrecht, Nizozemí
web festivalu

foto © Tengbeh Kamara

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #135: Post Vintage

Michal Pařízek 26.07.2024

Všechno dobré, něco výjimečné, vytržení s sebou přinesla Aunty Rayzor a vyloženě roztomilí Irreversible Entanglements. Zejména Camae Ayewa, která se chtěla boxovat.

Preview: Letní filmová škola 2024 (Dielmanová, Fellini, Lynch a další)

Štěpán Nezbeda 18.07.2024

Jelikož nejpohodovější filmová přehlídka letos přinese víc promítacích sálů a projekcí, může se hodit pár tipů na snímky.

Pohoda 2024: Poryvy, tma a naděje

Michal Pařízek 14.07.2024

Tento text nemá být obhajobou ani reportáží, berte ho jako pokus o zprostředkování zážitků z určitého místa v areálu. A pokus mírnit rázná hodnocení a zbrklé analýzy.

Šejkr #134: Kdo je kdo?

Michal Pařízek 12.07.2024

Rozhovor s Libuší Jarcovjákovou pro mě byl jedním ze zásadních zážitků prvního pandemického období, dělali jsme ho někdy na jaře, v době, kdy už začínalo být trochu hezky, ale ulice…

Hadí sykot (z Varů): V hudbě život. A smrt.

Veronika Havlová 07.07.2024

Nicméně od té doby hudební a obzvlášť koncertní snímky ve Varech vyhledávám, obzvlášť pokud se promítají ve Velkém sále.

Hadí sykot (z Varů): Křik perličky a jiné holčičí hysterie

Veronika Havlová 04.07.2024

Scéna, v níž se devět tetiček snaží umlčet dvojici mladých žen tím, že jim ritualizovaným sborovým zpěvem vyjadřují bezmeznou účast a lásku, je zatím jedna z nejmrazivějších, které jsem tu…

Hadí sykot (z Varů): Kdo jsme my?

Veronika Havlová 02.07.2024

Ta samozřejmost, s níž mě zařadil do skupiny “my”, a předpoklad, že přece logicky musím chodit na filmy s LGBTQ+ tematikou, když jsem sama jedno z písmen, mě trochu zarazila.

Hadí sykot (z Varů): Konec světa v hotelu Thermal

Veronika Havlová 30.06.2024

Tehdejší hvězdou byl Robert DeNiro, který při vstupu do sálu při pohledu na shromážděný dav rezignovaně vydechl: “Oh, Jesus…”

Šejkr #133: „What you fear to hear from my mouth?“

Michal Pařízek 28.06.2024

O to smutnější bylo číst text Josefa Chuchmy, který se do určité části domácí kulturní publicistiky opřel neurvale i jalově zároveň.

Preview: MFF Karlovy Vary 2024 (Machoninovi, chodecký film a Escobarův hroch)

Filip Hastík, Veronika Havlová, Štěpán Nezbeda 20.06.2024

Z letošní nabídky vybíráme dvanáct tipů napříč sekcemi, Janžurku mezi nimi nenajdete – ta bude kolem druhé odpolední u Puppu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace