Články / Recenze

Julian Casablancas: láska, smutek, kapitalismus, otcovství

Julian Casablancas: láska, smutek, kapitalismus, otcovství

Tomáš Tkáč | Články / Recenze | 25.11.2014

V březnu letošního roku bylo na YouTube kanálu vydavatelství Cult Records umístěno video s názvem Can I VHS you?. Jednalo se o sneak peek desky nového projektu The Voidz a jeho obsah byl poplatný názvu; jednotlivé záběry se vyznačovaly špatnou kvalitou obrazu a blikající kontrolkou baterky. Punkové bicí, popové syntetizátory, rockové kytary a do mikrofonu ze všech sil kříčící majitel labelu. Majitel labelu? Tak tedy ještě jednou a pořádně: Julian Casablancas and The Voidz.

Posléze byl na začátku září zveřejněn jedenáctiminutový singl Human Sadness, který dobře ilustroval, cože bude kvintesencí nadcházejícího alba. Na začátku Mozartovo Requiem, následně Julianova textová dada smršť, kde vedle autocitací staví myšlenky perského básníka Rúmího, jasná osobní poselství („fuck depression“), vágní kritiku kapitalismu, a především se zde jako určitý leitmotiv neustále vrací téma nešťastného vztahu s otcem. Mnohoznačnost textu je o to komplikovanější rozluštit, že sám Julian tomu nijak nepomáhá; svůj hlas nechává mutovat přes auto-tune, vokodér a další efekty, až se z něj místy stává „jen“ další barva v jeho hudebně-textové koláži.

Celé album pak zní jako jedna šílená párty ve zkušebně, kterou někdo nahrál na VHS kazetu a následně v kocovině cely záznam rozstříhal a znovu náhodně slepil dohromady. Julian zpívá o vzájemně zaručeném zničení, kytary mu sekundují punkovou zuřivostí a bicí automat se nemůže dopočítat první doby. Najednou se vše pomocí rozladěných varhan a všelijakých divnozvuků přelije do toho nejmelancholičtějšího refrénu s beznadějnými a všeříkajícímu výkřiky typu „I don't care anymore“.

Aniž bych si troufl označit kteroukoliv z dvanácti skladeb jako vyloženě špatnou, při opakovaném poslechu se ukáže, že toto kazetové šílenství není natolik nosné, aby udrželo pozornost po celých šedesát dva (!) minut. Ať Julian křičí sebevíc, skladby mají místy tendenci splývat, a ačkoliv se koeficient chytlavosti refrénu s přibývající stopáží zvětšuje, žádná další Human Sadness se už neobjeví. V katarzním finále s názvem Nintendo Blood ještě stihne ocitovat řeckého filozofa Democrita, ale album nakonec vyzní poněkud rozpačitě. Takováto nekontrolovaná exploze nápadu by si určitě zasloužila zásah producenta, na druhou stranu se domnívám, že právě tento maximalistický přístup k formě byl jedním z hlavních cílů. Je potěšující vidět, kolik potenciálu v sobě Casablancas má; drtivou většinu desky napsal sám, ve zbývajících skladbách je uveden jako spoluautor. Po několikaletém tápání s The Strokes tak byl schopen představit jasnou hudebně-textovou vizi, v níž se velmi lehce a přirozeně odpoutal od monotónního punk rocku a dokazuje, jak výborným hudebníkem a textařem je.

Info

Julian Casablancas and The Voidz – Tyranny (Cult Records, 2014)
www.juliancasablancas.com

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Soustředit se na přítomný okamžik (Gouge Away)

Klára Šajtarová 23.07.2024

Mnozí si je automaticky asociují s písní Pixies, pro americkou hardcore-punkovou komunitu nabírají ale tato slova úplně jiný význam.

Pokus o digitalizáciu energie (Khruangbin)

Matej Žofčín 06.07.2024

Ich štúdiové albumy síce nedosiahli u kritikov obrovského obdivu, to sa ale nedá povedať o ich živých vystúpeniach.

Nevšedné metafory (Herbal Dentists)

Jakub Veselý 29.06.2024

Debut Herbal Dentists prináša originálny zvuk a rozmanitosť, hrá sa s pocitmi a buduje temnú atmosféru.

The Smile zas pláčou nad lidským egem

Žofie Křížková 02.06.2024

The Smile se nejmenují po ničem, co by mělo pozitivní konotace. Naopak. Skupina je statementem vůči manipulativním, neupřímným úsměvům kolem nás.

Když bozi zestárnou (Těžké duše)

Martin Zoul 20.05.2024

Klíčovým problémem se jeví být odfláklá konstrukce ústředního hrdiny, jehož duševní obzor shrnuje podtitul O čem sní stárnoucí bílí muži.

Nepřestat křičet! (Doodseskader)

Klára Šajtarová 14.05.2024

Tvorba Doodseskader je jako palimpsest odhalující nové vrstvy s každým dalším poslechem. Tady se překračují hranice žánrů, tady uchvacují zdánlivě neslučitelné elementy.

Prosba o záchranu s příchutí nostalgie (Green Day)

Fí Poláchová 05.05.2024

Na předchozí nahrávce se snažili posluchače pobavit experimentováním s různými žánrovými prvky, kdežto u Saviors se vrátili k punkrockovým kořenům, hutným kytarovým riffům a intenzivním bicím.

Spolupráce, o tom to je (Lyrical Lemonade)

Tereza Bartusková 30.04.2024

Z internetového blogu, zaměřeného na chicagskou hudební scénu, vytvořil jeho zakladatel Cole Bennett během jedné dekády Lyrical Lemonade, jak ho známe dnes.

Superhrdinský noir (Inkognito)

3DDI3 27.04.2024

Zack Overkill je klasický noirový protagonista, který zahání depresi vzpomínkami na staré dobré časy a užíváním silných drog.

Prosvítající naděje ve světě izolující samoty (Malcuth & Facutum)

Viktor Hanačík 17.04.2024

Je to deska designovaná spíš pro klubové soundsystémy a podzemní parkety, ale obstojí i pro introspektivní poslech.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace