Články / Reporty

Umělá krev, pot a slzy rozkoše: Freak Show Brno

Umělá krev, pot a slzy rozkoše: Freak Show Brno

Minka Dočkalová | Články / Reporty | 03.04.2022

Poslední březnový pátek hostila brněnská Melodka akci, která pro tento typ prostoru není obvyklá – do klubu zavítali příznivci výstředního a stali se součástí Freak Show, slibující relativně bohatý zahraniční i tuzemský program. Avizován byl minimálně dresscode „all black“, většina účastníků si ale s kostýmy vyhrála a šlo tak o bohatou přehlídku excentrických oděvů a doplňků, síťovanými punčochami počínaje, komplexnějšími latexovými modely konče. Organizaci měla na svědomí tvůrčí skupina obscurefreaks.cz, která něco podobného nepořádala poprvé a pravděpodobně ani naposledy.

Program byl sestaven s citem, postupně gradoval a elegantně se vyhnul pachuti nevkusu. Večerem provázela zkušená performerka Lucy BladeRain, sladěná do fialových barev odkazujících na vizuál akce. O půl deváté představil schopnost pracovat s provazy rigger George Rope s modelkou Alexinropes, kteří prostřednictvím shibari art performance vyladili publikum do lehce excitované nálady. Rigger s plynovou maskou na obličeji velmi hravě interagoval s modelkou a celé to působilo živě a spontánně. Navázala exhibice burlesky Dark Ophelie, která se nazývá upíří královnou, a ve svém projevu na vampirismus přímo odkazuje, když rituálně upíjí z poháru naplněného karmínově rudou tekutinou představující krev. Expresivní tanec, který vedl k částečnému obnažení modelky, vyvolal v publiku nadšený potlesk.

Členka týmu obscurefreaks.cz, riggerka Aoki Gahara, přistoupila ke kompozici svého čísla nekonformně. Už nástup na stage byl originální: dva muži nahoře bez, s masivní bambusovou tyčí položenou na ramenech, vynesli performerku na podium – držela se rukama a nohama a celá scéna působila rituálně. Aoki měla kolem těla rafinovaně navázané provazy, pomocí nichž pak rozehrála taneční shibari show. Vrcholem bylo její přivázání se na bambusovou tyč tak, že levitovala nad zemí, a zatímco se otáčela na závěsném bodu, předváděla publiku další choreografii. Celé to působilo uvolněně, mělo to až lehkost improvizace, ale současně bylo patrné, že riggerka ví, co dělá, a jednotlivé kroky jsou předem naplánované.

Posledním nehudebním bodem programu byl striptýz goth/fetish modelky LilitheAlice, která si na stage přivedla druhou ženu, se kterou v průběhu programu interagovala, sváděla ji a celé vystoupení tak minimálně zpočátku působilo ne jako explicitní obnažování, ale jako hra, která se odehrává v soukromí, doma, s určitou míry intimity a soukromí.

Po čtyřech výrazně vizuálních číslech následovala hudební část, kdy si přihlížející, dosud spíše v pasivní roli, mohli vybít nastřádané napětí a emoce prostřednictvím tance. Rakouská představitelka rap-ravové scény Jo Hysteria přinesla do sálu všem srozumitelné, nekomplikované rytmy a společně se svým DJem na vlně pulsujících beatů vyprovokovali publikum k živelné interakci. Ein, zwei, polizei, drei wier, grenadier, fünf, sechs alte hex´, sieben, acht, gute nacht! Dobrou noc však popřát nestačilo, neboť program sliboval ještě slovenského queer umělce, který si říká Slaytiiina, za doprovodu Emy Lacové a Mad Maxe. A kdo ani potom neměl dost, mohl se dosytit na afterparty s DJs.

Prostor Melodky nepatří mezi největší. Z vlastní zkušenosti vím, že pokud tu hraje dobrá kapela, není k hnutí. Freak Show zaujala relativně velké publikum, což svědčí o dobrém promu i kvalitní organizaci. V sále bylo našlapáno, a jelikož, nepočítám-li DJ´s, byl program minimálně z poloviny spíše vertikální než horizontální (tanec i shibari se z části odehrávalo na zemi či pod podiem), bylo těžké vybojovat důstojné místo. Někteří z návštěvníků tak zůstali v barové části klubu nebo přihlíželi provozu dobře vybaveného BDSM koutku s profi dominami v zadním prostoru sálu. Chvílemi se zdálo, že v prvních řadách stojí více jedinců s objektivy než těch bez, a v křížové palbě bylo skoro nemožné pořídit snímek, na němž se nenachází jiný fotograf. Vědět to, nejspíš bych aparát nechala doma. Méně fotografů, vyšší podium a snad i větší prostor či omezení kapacity jsou faktory, které by příštímu ročníku jistě prospěly.

Na Freak Show navazoval o den později event s názvem Freak Night, který nabídl individuálnější program: organizátoři přichystali čtyři tematické workshopy, které se věnovaly akupresurním bodům, liquid latexu, spankingu i oblíbenému shibari. Součástí komornější události byla možnost zdravotní prohlídky (www.rozkosbezrizika.cz).

Info

Freak Show Brno
25. 3. 2022 Melodka, Brno

foto © Minka Dočkalová

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Fantasy v kulisách hororu (Jeden kmen + Ďyvina + Budeč)

Kryštof Kočtář 21.05.2024

Drnčivé legato niněry, bezpočet fléten sytících sál tančivým pískáním, ale také všemožné samply a moderní elektronika. V nové Melodce.

Vibrující kosti (Bell Witch)

Marek Hadrbolec 20.05.2024

Ticho nikdy není tak hlasité, jako když Jesse Shreibmann zkříží paličky nad hlavou před dalším úderem do bicích.

Jak v Motownu nezestárnout (Danny Brown)

Michal Smrčina 19.05.2024

Show je vizuálně strohá, blikačky, nic moc navíc, Brown má specifické charisma a pozornost poutá sám o sobě.

Punkom slobode na stope (Chorobopop)

Jakub Veselý 06.05.2024

Počas koncertu Ctib prezentoval myšlienku o skutočnej definícii punku, polemiku o o význame životného štýlu, ktorý nedefinuje len tvrdá hudba.

Skrýt se v tygřím obleku (Raein)

Marek Hadrbolec 02.05.2024

Raein se před Kabinetem Múz pomyslně svlékají donaha a dávají se všanc. Lidi se nedočkavě chytají cizích slov a známých melodií.

Nothing Works (Declan McKenna)

Eva Karpilovská 29.04.2024

Britský písničkář Declan McKenna se po dvou letech vrátil do Prahy, s rozrostlou kapelou zahrál tentokrát v prostorném holešovickém klubu SaSaZu.

Rezignace v nejlepším smyslu slova (Still House Plants)

Alžběta Sadílková 28.04.2024

Koncert Still House Plants se odehrál jen pár dní poté, co si jejich nejnovější deska na serveru Pitchfork vysloužila označení Nejlepší nová hudba.

Panorama války nad městem (Mayssa Jallad)

Filip Peloušek 28.04.2024

Příběh vyprávěný mezi písněmi je temnější a temnější. Oči mi jen těkají mezi drobnou zpěvačkou naprosto ponořenou do hudby a panoramatem města za ní.

Zpěv odkvétajících slunečnic (White Ward)

Marek Hadrbolec 25.04.2024

Nový prostor brněnské Melodky obehnaný bílými kachličkami má navíc osobitou, mírně surrealistickou atmosféru.

Vpít se do ocelové hory (Deena Abdelwahed)

Michaela Šedinová 23.04.2024

Je sobota večer, ale sál kina Přítomnost je jako vždycky tak trochu v bezčasí. Loňská deska Jbal Rrsas tuniské producentky Deeny Abdelwahed je taky mezi časy a světy.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace