Články / Offtopic / / Z nádraží

Opuštěné nádraží: umělci, proroci, Agáta a klimatizace

Opuštěné nádraží: umělci, proroci, Agáta a klimatizace

Zdeněk Malinský | Články / Offtopic / / Z nádraží | 15.08.2015

Konec prázdnin se blíží, co nevidět bude všude akce Hurá do školy. Protože tu teď máme tropy a člověku se nechce ani číst, mám pro vás dnes více videí a ochlazení v klimatizovaných prostorách muzeí a galérií.

V příštím týdnu se můžeme potkat ve Veletržním paláci na výstavě Umělci a proroci. Schiele, Hundertwasser, Kupka, Beuys a další (do 18.10.). Z nabídky GHMP si dovolím upozornit na končící výstavu Jean Delville (do 30.8., Dům U Kamen.zvonu, Starom.nám.) V muzeu hlavní města Prahy mě láká především Těšnovské nádraží / Třicet let od demolice, sto čtyřicet let od otevření (do 31.8.) a Co čas už nevrátí / Praha 60. let na fotografiích Borise Baromykina (do 11.10.).

Na Staroměstské radnici probíhá (do 4.9.) retrospektivní výstava obrazů a kreseb Evy Švankmajerové s názvem 75-10 v Rytířském sále a Křížové chodbě. Představuje reprezentativní průřez její tvorbou od poloviny 60. let 20. století až do roku 2005. Na Kampě, kromě oslavence Večerníčka, zajděte i na Kamila Lhotáka. Společný projekt s Retro Gallery představuje rané olejomalby K.L. - jeho klíčová díla z let 1938-51, z nichž některé nebyly dosud vystaveny.

V Leica Gallery výstava Amy Arbus - On The Street 1980-1990 (do 6.9.), Dům fotografie hostí Osvětimské album (do 20.9.).

V gastro okénku doporučím tři vyzkoušené dejvické kavárny: nový podnik Místo (designově evokující sídlo Evernote v Redwood City, čepují Matušku!), zaběhnuté Café Záhorský (v moderně a až minimalisticky strohém designu) a trošku hipsterský Kafemat (ve stylu některých podniků v Berlíně) s najkrajšou baristkou v Prahe.

Díky Borovan.cz jsem (znovu)objevil německého pianistu Volkera Bertelmanna známého více pod pseudonymem Hauschka. Doporučuji (třeba na Spotify) poslechnout celou jeho diskografii.

Umělecká poradkyně KVIFF Eva Zaoralová představila a pokřtila v K.Varech svou knihu o historii festivalu. Patrick Zandl konečně vydal svého Husákova dědu. Nezaškodí ani nahlédnutí do knihy Emila Kintzla, Jana Fischera - Zmizelá Šumava o osudech pohraničních obcí, které většinou nestojí.

Jan Novák v knižním rozhovoru Život mimo kategorie přináší podrobný životopis Johna Boka, který byl disidentem, bojovníkem za lidská práva, bodyguardem Václava Havla i obsluhou záchodků v rockovém klubu. Pak mám ještě vyhlédnuté dvě knížky - Juraj Herz: Autopsie, (pitva) režiséra a Václav Cílek, Milan S. Korba, Martin Majer: Podzemní Čechy.

Byli jste letos někde na venkovním divadle? I v letošním horkém počasí . Tak snad to není i váš případ. Kdo má i jen trochu rád loutky, nevynechá letošní Skupovu Plzeň. Díky projektu Plzeň-EHMK 2015 bude letos program bohatší. (28.8.-6.9.)

Promítání a jiné kulturní aktivity na Nákladovém nádraží Žižkov snad po loňsku opakovat nemusím, že?

A nyní novinka! Před dvěma roky Apačka během vysílání Latté Night s FullMoonem na Radiu Street Culture uvažovala o zavedení rubrik. Mé tehdejší návrhy využiji a zavádím dvě nepravidelně-pravidelné rubriky.

První je Suicidal song. Frontman Suicidal Tendencies Mike Muir vyprávěl o kamarádovi, kterému se nějaký song tak moc dostal do hlavy, že ho z ní nemohl celý den dostat a tolik ho to iritovalo, že už skoro pomýšlel na sebevraždu. Prostě je to taková skladba, kterou dostanete z hlavy jedině něčím ještě horším. A začínáme hnedka dneska. Pro správný účinek doporučuji aplikovat min. 2 x, nejlépe 3 - 4 x.


Druhou rubrikou bude Horor před půlnocí. Pod stejným názvem to fungovalo počátkem 90. let na chomutovské Agaře. Nečekejte hororové skladby Alice Cooper nebo Slipknot, ale horory umělecké. Dnes mám dokonce dva:

Veronu šlapající zelí:


a Agátu, Agátu, Agátu, Agátu, Agátu:


Máte-li podobné skvosty ve sbírce, nebojte se podělit.

Na závěr přeji hezký zbytek prázdnin a dovolených, rozumné počasí a posílám jízdenku na bezplatnou jízdu vlakem po Praze (platí 26 minut) a poslední dnešní skladbu posílám daleko, do ledového království.


Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Opuštěné nádraží: karafiáty a samet

Zdeněk Malinský 24.08.2019

Geometrie posvátného prostoru, umění a revoluce v Portugalsku a Československu i výstava pro metalisty Art-Brut-All.

Opuštěné nádraží: pozdrav z chátrajícího hotelu

Zdeněk Malinský 21.07.2019

Nejen kulturou živ je člověk. Potravu pro chuťové pohárky, žaludek, oči, uši i duši najdete na 11. ročníku Čajomírfestu.

Opuštěné nádraží: únorově v březnu

Zdeněk Malinský 16.03.2019

Pozdně únorové vydání věnuje přednosta divadlu. Všechna představení viděl, vše se dá doporučit nebo alespoň vzít do úvahy.

Opuštěné nádraží: fotky, mráz a slevy

Zdeněk Malinský 26.01.2019

Gisèle Freund a Timm Rautert v pražském Domě fotografie v Revoluční ulici, novoroční slevvy na kulturu a další doporučení.

Opuštěné nádraží: svátky, uhlí a pára

Zdeněk Malinský 23.12.2018

Jeden rychlý pozdrav z momentálně zachumeleného nádraží. V rozhlasu praská, výstavy, divadlo, občas knihy, film, architektura.

Opuštěné nádraží: novoroční výhledy

Zdeněk Malinský 14.01.2018

Přednosta nerekapituluje, rozhlíží se do budoucna. Výstavy, galerie, Vladimír Renčín, Sedmičky Josefa Lady v Tenčícím domě a spoustu dalších...

Opuštěné nádraží: podzimní last minute

Zdeněk Malinský 21.10.2017

Vydejte se ještě asi 150 m opačným směrem na Betlémské náměstí do Galerie Jaroslava Fragnera na výstavu Zaha Hadid Architects: Unbuilt...

Opuštěné nádraží: srpnové toulky

Zdeněk Malinský 19.08.2017

Na Kampě se určitě zajděte podívat na výstavu dámských bot Manolo Blahnika (znáte ze seriálu Sex ve městě) a na Werichovu vilu v sousedství.

Opuštěné nádraží: březnové a divadelní

Zdeněk Malinský 12.03.2017

Počátek veškeré lásky, Karel Kryl a jeho příběh a písničky zpívané v němčině. Tlustý přednosta testuje divadelní tipy na vlastním těle.

Opuštěné nádraží: veskrze novoroční

Zdeněk Malinský 15.01.2017

Po Novém roce se vždy zvýší frekvence reklam na prostředky na hubnutí, proti kouření a vše kolem sport a fitness. Opuštěné nádraží novoročně.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace