Články / Seriály / / 3na3

3na3: Jarda Krátký (Stodola Fest)

3na3: Jarda Krátký (Stodola Fest)

redakce | Články / Seriály / / 3na3 | 02.10.2020

Stodola fest je schovaný v Kamenné galerii v Lačnově u Poličky, orientuje se mimo záběr běžného publika a jeho kapacita čítá zhruba padesát osob. Akce se pyšní domácí atmosférou, mezi umělci a diváky dochází k přirozené interakci, sami organizátoři odkazují k tradici událostí pořádaných ve Skalákově mlýně. Hudebníci se na Stodola fest zpravidla hlásí sami, i když ví, že na honoráře jde pouze vybrané vstupné, plně obsazený už je i následující ročník. O fungování a dalším směřování povyprávěl pořadatel Jarda Krátký.

Kamenná galerie v Lačnově u Poličky – proč pořádáte festival zrovna tam? Co je to za prostor a jaké má ne-výhody? Co skýtá okolní prostředí a není jeden den málo?

V penzionu, u kterého se akce koná, jsem loni pracoval. A protože jsem tam pořádal akce a rozhovory s různými umělci (Jan Žamboch, Ladislav Heryán, ad.), tak jsem se rozhodl svoje působení zde zakončit právě malým festivalem, na který jsem pozval kamarády muzikanty a mnou pozdně objevenou skupinu Kochlea. Akce byla tak dobrá, že jsem se během večera rozhodl udělat pokračování a založit tak, doufám, tradici, která potrvá. Kamenná galerie je bývalá stodola, kterou majitelé přestavěli a zrekonstruovali pro účely pořádání svateb a kultury. Výhodou je, že je bokem civilizace, a pokud se zde něco děje, přijdou jen lidi, které to opravdu zajímá. Nevýhodou je možná malá kapacita, ale já to vnímám jako plus. V okolí se můžeš projít po lese a utřídit si myšlenky nebo si vedle dát výborné jídlo a pivo. Jeden den je tak akorát vzhledem k tomu, jak mohutná tam probíhá družba. Ani nákladově by to nebylo únosné, protože celou akci doplácím sám.

Máte pozoruhodný lajnap – Balet Československého rozhlasu jsem nikdy na žádném festivale neviděl, to jde? Podle jakého klíče jste postavili celou, velmi jednoduchou, ale originální dramaturgii?

Lajnap je dílem náhody, teda částečně. Nicméně název Balet Československého rozhlasu může mást. Jedná se o kapelu zrozenou z undergroundu a v okrajové části hudební kultury docela známou. Její členy zatím asi nikdo nespočítal. Přestože je pro mě 90 % obsahu Full Moonu velká neznámá, a díky tomu jsem spoustu kapel objevil, docela mne těší, že Balet neznáte.

Dramaturgie vzniká dvěma způsoby. První je, že na nějaké akci, fejsbuku nebo netu objevím zajímavou kapelu a napíšu jí nebo je oslovím s nabídkou zahrát na malém festivalu za mizerný honorář a pivo. Můj život se řídí heslem „poslání do prdele je zadarmo“, tak tam často končím. Nicméně občas nějaká formace na takové hraní přistoupí. Druhá možnost je, že se přihlásí sama a já, pokud usoudím, že to dává smysl, rád kývnu. Nebráním se ani začínajícím skupinám a básníkům, jsem otevřen čemukoliv, stačí napsat na můj mejl. Jen bych rád řekl, že nemám horentní honoráře a celá akce je opravdu pro zábavu.


Hlásíte se k akcím, které se pořádají ve Skalákově mlýně, z jakého důvodu, čím souzníte?

Skalákův mlýn je dlouholetá tradice a já bych rád, aby Stodola byla podobná, ať už zaměřením nebo publikem. Pořádám akce od roku 2000 a čím jsem starší, tím víc mě serou lidi, co dojdou na akci stylem „zaplatil jsem a očekávám, že mě budete bavit“. Stojí s pivem, mobil před xichtem. Jako člověka, který taky vystupoval, to beru jako urážku účinkujícího, který se snaží podat výkon a místo lidí vidí zadní stranu jejich telefonu. Naštěstí se daří dělat akce, na které tito jedinci nechodí. Na Stodole lidi sedí nebo postávají a poslouchají, a to je pro mne důležitější, než jestli zaplatili vstupné, a mám pocit, že kapely to mají stejně.

Stihl jsi letos nějaký festival, který tě oslovil? Kam se podívat příští rok, pokud tedy bude nakloněn podobným radovánkám?

Na festivaly v Česku moc nechodím, protože od návštěvy Sónaru v Barceloně roku 2008 jsem dost deformován, co se kvality týče. U nás jen málokterá akce není dělaná pro peníze a pak to tak i vypadá. Na stagi hudební pohrobci hrají na zvuk, který se nedá poslouchat. Ale abych nekřivdil všem, dost se to zlepšuje. Já letos poprvé navštívil festival Boskovice a musím říct, že to bylo milé překvapení, které trochu mlží litry piva a ginu s tonikem. Nicméně si myslím, že na něj pojedu i příští rok, pokud ta banda nahoře rozhodující pomocí kostky z dračího doupěte nevymyslí, jak dál blokovat kulturu, protože z ní na rozdíl od konzumu nejsou žádné peníze a chytré voliče nikdo nechce.

Info

Stodola Fest!
17. 10. 2020
Kamenná Galerie Na Čechách, Lačnov
fb událost

foto © Jana Navaříková Imrichová

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

3 na 3: Pavel Kraus (Konektiv Night)

cyril kosak 06.12.2022

Před pěti lety začal cyklus Konektiv Night, který si vytkl za cíl dávat dohromady umělce žijící v České republice, kteří by měli jen pramalou šanci potkat se v jediném lineupu.

3 na 3: Matěj Černý (Letiště)

redakce 11.08.2021

Tradiční místo drahotušského letiště vymění za vnitřní a venkovní prostory komunitního centra Karnola. Co je dále nového, za čím přijet?

3 na 3: Otakar Veselý (Kamenka Open)

redakce 24.06.2020

Poslední víkend na louce u moravské metropole přinese jak hudební, tak filmový program. A partu veselých djs a vizualistů z kolektivu Equipe Animazione.

3na3: David Pospíšil, Honza Kasal (Šlinc fest)

redakce 09.06.2020

Kde začít open air sezonu, a nadto v Praze? Co takhle v areálu lesního divadla v Řevnicích? Vyměnili jsme si pár slov s organizátory.

3 na 3: Virtual Healing: Covid19 Antidote

redakce 15.05.2020

Před pár dny se pak objevila kompilace Virtual Healing: Covid19 Antidote, kterou dali dohromady Oliver Torr a Matěj Moravec.

3na3: Radek Pavlovič (Aerofilms)

redakce 25.09.2019

Radka Pavloviče můžete znát jako pražského promotéra nebo z kapel Decultivate a Flowers for Whores. Co dělá v civilu?

3na3: Dan Morávek (Shotgun Festival)

redakce 06.09.2019

Spousta z nás aktivně hraje, nebo se pohybuje okolo scény. Hudba je pro nás vždy na prvním místě a dramaturgie nás učí poznávat stále nové lidi a seskupení.

3na3: Michal Ortcykr (Coombal Open Air)

redakce 08.07.2019

Multižánrový festival Coombal Open Air v Lužné u Rakovníka pořádá Michal Ortcykr s přáteli už dvanáct let. Co nám k tomu řekl? Vezměte si s sebou knír...

3na3: Magdaléna Petráková (Luhovaný Vincent)

Jiří Přivřel 20.06.2019

Luhačovice se probudí z lázeňského klimbání a budou oživeny koncerty, divadlem, literaturou, výtvarným uměním a promítáním v letním kině. Zeptali jsme se ředitelky festivalu.

3na3: Jan Bárta (ve Swimu)

redakce 27.05.2019

Honza Bárta se v poslední době motá taky kolem čerstvého pražského klubu Swim, v němž působí částečně jako dramaturg a v němž chystá další party s plnotučným britským lajnapem. Rozhovor.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace