Články / Seriály / / 3na3

3na3: Michal Ortcykr (Coombal Open Air)

3na3: Michal Ortcykr (Coombal Open Air)

redakce | Články / Seriály / / 3na3 | 08.07.2019

Multižánrový festival Coombal Open Air v Lužné u Rakovníka pořádá Michal Ortcykr s přáteli už dvanáct let. Při výběru kapel sází na kvalitu a hledá ty, které „sláva“ teprve čeká. Ty pak míchá s těmi, kteří už prorazit dokázali, a celé to doplňuje tím nejlepším, co nabízí rakovnický region, odkud vzešli například stále úspěšnější shoegazeoví Manon meurt.

Říkáte, že Coombal Open Air si jde svou cestou. Co přesně to znamená, není to klišé?
Není to klišé, protože pokud bychom šli cestou, kterou si žádá dav, tak by na našich dvou podiích hráli Mandrage, Doga, Brutus, Dymytry a Těžkej Pokondr. Přišlo by spousta lidí a my bychom se mohli plácat po zádech, jak jsme to pěkně vymysleli. Jenže to by nás nebavilo.

Dáváme si práci s tím, abychom hledali a do rakovnického regionu, který není moc bohatý a z pohledu zájmu o novou muziku nijak extrémně zvídavý, přiváželi kapely, které tu kvalitu mají. Pro nás není měřítkem, jestli někoho hraje Evropa 2 nebo třeba rádio Blaník. Měřítka kvality máme jinde. Naštěstí jsme si za jedenáct předchozích ročníků vybudovali stabilní skupinu návštěvníků, kteří nám v tomhle věří, a i když třeba přes polovinu kapel neznají, stejně přijdou, protože ví, že my jim nic špatného nenaservírujeme.

Jiní jsme taky v tom, jaké každoročně děláme reklamní video, které má za úkol přilákat návštěvníky Coombalu. Ono je tedy hlavně jiné to video, protože je postavené jinak, než by návštěvník hudebního festivalu čekal. Lidi z marketingu by asi řekli, že tohle nemůže z pohledu reklamy uspět, ale nám to funguje. A ještě jedna věc mě napadá. Soustředíme se na to, aby Coombal byl vyloženě přátelský festival. V malém areálu pod korunami lip člověk nepřebíhá od jednoho pódia ke druhému deset minut, všechno má při ruce, prakticky na nic nečeká v dlouhých frontách, nikdo vás neprudí s extrémními kontrolami, placením pomocí náramků a tak podobně.

Hlavní hvězdou, jestli to tak můžu říct, je německo-britská formace Transmitter, kterou avizujete coby mix Prodigy s Rage Against the Machine. Viděli jste je živě? Jak jste vybírali další položky na lajnapu?
Pokaždé se snažíme mít v lineupu nějakého černého koně, letos to jsou Transmitter. Naživo jsme je neviděli, ale máme doporučení, na které dáme. A když se člověk podívá na videa na YouTube, nějakou představu o úrovni kapely si udělá. Jinak lineup Coombalu vzniká v souvislosti s tím, že máme dvě pódia. To hlavní, Bakalář stage, je víc rozkročené všemi směry, které se na něm od odpoledne do večera střídají. Samozřejmě je to nastavené tak, aby program gradoval a s přibývajícím časem byl co nejdynamičtější. Druhé pódium, CBCnet stage, je hudebně alternativnější a stylově údernější.

Četl jsem, že na Coombal se vyplatí přijít s knírkem.
Knír je značka Coombalu. Vzniklo to na prvním ročníku už v roce 2006, kdy po ulicích ještě nechodili okníření hipsteři a nebyly různé iniciativy spojené s knírem. Tenkrát to byl kníratý hardcore, protože až na výjimky knír byl a vlastně pořád je dost ohavná záležitost. Ale bylo to vtipné, lidi to bavilo, tak se toho držíme. Takže kdo dnes přijde na Coombal s knírem, má naši velkou úctu.

Lužná – co je to za místo? Co se tam dá dělat na druhý den, když má člověk kocovinu? Anebo i když ji nemá?
Lužná je malá vesnice ukrytá v křivoklátských lesích, přitom jen kousek od Prahy na Karlovy Vary, takže během chvíle jste z metropole v nádherné přírodě. Kromě jednoho z největších vlakových muzeí v Česku a fakt pěkného muzea amerických automobilových veteránů tu ale na nic dalšího nenarazíte. To hlavní, co se tam jednou za rok děje, je zkrátka Coombal.

Info

Coombal Open Air
13. 7. 2019 12:00
Lužná u Rakovníka
fb událost

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

3 na 3: Michal Schmidt (Folkové prázdniny)

Mariia Smirnova 14.07.2024

O pokoleních, pospolitosti i přípravách festivalu v krátkém rozhovoru s uměleckým ředitelem Michalem Schmidtem.

3 na 3: Matěj Černý, Markéta Čočková, Daniel Možnar (Let)

Mariia Smirnova 03.07.2024

Hranický festival zkracuje název, rozšiřuje prostory a přichází s nedělním závěrečným ravem. Více o konceptu bienále, novinkách a létání v rozhovoru s organizačním týmem.

3 na 3: Dušan Svíba (Colour Meeting)

Mariia Smirnova 25.06.2024

„Polovinu programu tvoří zahraniční umělci, kteří u nás mají českou premiéru. Je to festival pro ty, kteří rádi objevují,“ říká šéf Colour Meetingu.

3 na 3: Jan Barnet + Petr Horák (Rosnička)

redakce 22.06.2024

Tři desítky zástupců progresivní elektronické scény, bohatý denní doprovodný program, aktivity pro děti. To vše v přátelské atmosféře a malebné krajině. Plavky s sebou!

3 na 3: Pavel Kraus (Konektiv Night)

cyril kosak 06.12.2022

Před pěti lety začal cyklus Konektiv Night, který si vytkl za cíl dávat dohromady umělce žijící v České republice, kteří by měli jen pramalou šanci potkat se v jediném lineupu.

3 na 3: Matěj Černý (Letiště)

redakce 11.08.2021

Tradiční místo drahotušského letiště vymění za vnitřní a venkovní prostory komunitního centra Karnola. Co je dále nového, za čím přijet?

3na3: Jarda Krátký (Stodola Fest)

redakce 02.10.2020

Čím jsem starší, tím víc mě serou lidi, co dojdou na akci stylem „zaplatil jsem a očekávám, že mě budete bavit," říká pořadatel Stodola festu.

3 na 3: Otakar Veselý (Kamenka Open)

redakce 24.06.2020

Poslední víkend na louce u moravské metropole přinese jak hudební, tak filmový program. A partu veselých djs a vizualistů z kolektivu Equipe Animazione.

3na3: David Pospíšil, Honza Kasal (Šlinc fest)

redakce 09.06.2020

Kde začít open air sezonu, a nadto v Praze? Co takhle v areálu lesního divadla v Řevnicích? Vyměnili jsme si pár slov s organizátory.

3 na 3: Virtual Healing: Covid19 Antidote

redakce 15.05.2020

Před pár dny se pak objevila kompilace Virtual Healing: Covid19 Antidote, kterou dali dohromady Oliver Torr a Matěj Moravec.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace