Články / Seriály / / 3na3

3na3: Jan Kačena (HaDivadlo)

3na3: Jan Kačena (HaDivadlo)

ScreamJay | Články / Seriály / / 3na3 | 19.11.2018

Jan Kačena režíroval ještě před dokončením studia na JAMU, za sebou má zahraniční stáž v Edinburgu, i několik vlastních dramatických textů. Od roku 2008 působil po celé republice, od Divadla rozmanitostí v Mostu přes pražské Divadlo Na zábradlí a MeetFactory, Horácké divadlo v Jihlavě až po brněnskou Redutu. Říká se o něm, že je to „specifická osobnost nezávislé české divadelní scény“, která si vybírá temná témata, dramatizuje nebo píše obsahově těžce proniknutelné texty. Na konci září mělo v brněnském HaDivadle premiéru představení Čevengur podle románu zapomenutého klenotu ruské meziválečné literatury Andreje Platonova, a režie i adaptace se ujal právě Jan Kačena. Bláznivý pohled na uskutečňování Velké říjnový revoluce? Šílenější Švejk? Kačena? Na pár věcí jsme se ho zeptali…

Ve své anotaci HaDivadlo uvádí hru Čevengur jako šílenější verzi Švejka. Jak byste ji a její příběh přiblížil divákovi? O čem je Čevengur?

Čevengur je road movie skrze revoluci v rozpuku, je to cesta do utopického místa pod sluncem, kde je potřeba se vypořádat jak s Kristem, tak s Leninem, aby mohl vzniknout ten komunismus, kde nemusíš nic dělat, protože sluníčko to zařídí za tebe. Je to cesta apokalyptická, ovšem slovo apokalypsa je nutno vnímat ve smyslu zjevení.

Čevengur není zdaleka jedinou inscenací, jediným projektem, na kterém se podílíte. Proč jste si vybral právě román Andreje Platonova?

Protože mě Platonov svou tvorbou fascinuje už dvacet let, podobně jako filmy Alexeje Germana, ve kterých vidím Platonovův filmový protějšek. To však ještě nemusí byt důvod k dramatizaci. Spíše to byla touha se Platonovovu kosmu přiblížit i s vědomím, že tento boj nebude nikdy vítězný.

Publicista Vladimír Hulec o vás napsal, že si vybíráte vesměs temná témata, dramatizujete či sám vytváříte obsahově těžce proniknutelné texty. Vnímáte to i v kontextu této inscenace?

Platonov je především lidský. Jedno z jeho krycích jmen bylo Čelověkov, syn člověka. Je to temné, nebo ne... je to těžce proniknutelné, nebo ne... ?

Info

Andrej Platonova – Čevengur (režie: Jan Kačena, premiéra 25. září 2018)
HaDivadlo, Brno
web představení

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

3 na 3: Michal Schmidt (Folkové prázdniny)

Mariia Smirnova 14.07.2024

O pokoleních, pospolitosti i přípravách festivalu v krátkém rozhovoru s uměleckým ředitelem Michalem Schmidtem.

3 na 3: Matěj Černý, Markéta Čočková, Daniel Možnar (Let)

Mariia Smirnova 03.07.2024

Hranický festival zkracuje název, rozšiřuje prostory a přichází s nedělním závěrečným ravem. Více o konceptu bienále, novinkách a létání v rozhovoru s organizačním týmem.

3 na 3: Dušan Svíba (Colour Meeting)

Mariia Smirnova 25.06.2024

„Polovinu programu tvoří zahraniční umělci, kteří u nás mají českou premiéru. Je to festival pro ty, kteří rádi objevují,“ říká šéf Colour Meetingu.

3 na 3: Jan Barnet + Petr Horák (Rosnička)

redakce 22.06.2024

Tři desítky zástupců progresivní elektronické scény, bohatý denní doprovodný program, aktivity pro děti. To vše v přátelské atmosféře a malebné krajině. Plavky s sebou!

3 na 3: Pavel Kraus (Konektiv Night)

cyril kosak 06.12.2022

Před pěti lety začal cyklus Konektiv Night, který si vytkl za cíl dávat dohromady umělce žijící v České republice, kteří by měli jen pramalou šanci potkat se v jediném lineupu.

3 na 3: Matěj Černý (Letiště)

redakce 11.08.2021

Tradiční místo drahotušského letiště vymění za vnitřní a venkovní prostory komunitního centra Karnola. Co je dále nového, za čím přijet?

3na3: Jarda Krátký (Stodola Fest)

redakce 02.10.2020

Čím jsem starší, tím víc mě serou lidi, co dojdou na akci stylem „zaplatil jsem a očekávám, že mě budete bavit," říká pořadatel Stodola festu.

3 na 3: Otakar Veselý (Kamenka Open)

redakce 24.06.2020

Poslední víkend na louce u moravské metropole přinese jak hudební, tak filmový program. A partu veselých djs a vizualistů z kolektivu Equipe Animazione.

3na3: David Pospíšil, Honza Kasal (Šlinc fest)

redakce 09.06.2020

Kde začít open air sezonu, a nadto v Praze? Co takhle v areálu lesního divadla v Řevnicích? Vyměnili jsme si pár slov s organizátory.

3 na 3: Virtual Healing: Covid19 Antidote

redakce 15.05.2020

Před pár dny se pak objevila kompilace Virtual Healing: Covid19 Antidote, kterou dali dohromady Oliver Torr a Matěj Moravec.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace