Články / Reporty

Fleck & Washburn: Banjo na všechny způsoby

Fleck & Washburn: Banjo na všechny způsoby

Anna Mašátová | Články / Reporty | 10.11.2015

Zná to každé manželství, kde jsou jeden z páru, či nedejbože oba, hudebníci. Muzika spolehlivě narušuje snahy o pravidelný režim, koncerty jsou důležitější než úklid, teplé večeře a školní úkoly, dovolená padne na nahrávání alba, zkrátka společně stráveného času u rodinného krbu bývá poskrovnu.

Sedmapadesátiletý Béla Anton Leoš Fleck vyřešil dilema jednoduše. Aby mohl trávit se svou ženou, Abigail Washburn, více času, rozhodl se dát na čas vale kumpánům z Flecktones nebo Chicku Coreovi, a s Abby, jak paní Fleckovou-Washburnovou mazlivě tituluje, a dvouletým synem Junem vyjeli do světa. Letos dokonce s novou nahrávkou minimalistického názvu Banjo banjo.

Fleckovi se daří, na co sáhne, což má potvrzeno patnácti cenami Grammy, o počtu nominacích a jiných trofejích nemluvě. Také ženu si uměl vybrat záviděníhodně. Krásná, talentovaná, výborná tanečnice, zpěvačka a hudebnice, která má navíc natolik pohodové rodiče, že si je vzala na probíhající tour jako chůvy pro synka. Ostatně často se vtipkuje, že z Juna nevyroste nic jiného než bůh banja. S takovým genetickým základem se to dá předpokládat.

Fleck je sice oslavován coby inovativní muzikant vystupující s muzikanty napříč hudebním spektrem, s Washburn však přivezli do Prahy spíše starosvětský bluegrassový set zahrnující kousky z obou společných alb, tradicionály z Apalačského pohoří, krvavé balady, sacred harp i instrumentálky z dalších Fleckových projektů.

Pozornost na sebe více než oprávněně strhávala Abigail. Vtipná, usměvavá, vyšvihla píseň v čínštině, předváděla skvostný hlasový fond, až naskakovala husí kůže, ke konci stepovala a natřásala sukněmi tak, že se prvním řadám rosila čela. Jindy chválila manžela i prozrazovala zákulisí jejich domácnosti nebo představovala Fleckovy nejnovější počiny – třeba práci na banjovém koncertu.

I když v sále převažovali banjisté, a, po pravdě, je div, že nebylo při Fleckově proslulosti vyprodáno, malý exkurz do rozdílu mezi stylem hraní Abby (clawhammer style) a Bély (scruggs style) byl poučný a zábavný, společně sál Akropole rozezpívali Divine Bell i rozesmáli předělávkou osmdesátkového hitu Final Countdown.

Jestli jim to klape stejně harmonicky i mimo pódium, nelze jim než závidět. Ti dva byli pro sebe snad stvořeni a svou radost z hraní umí dokonale přenést na publikum. Ještě jednu osobu však nesmíme opomenout - nemenší podíl na výborném koncertu měl i Fleckův zvukař, se kterým se prý Béla kodrcá na cestách už pětatřicet let.

Info

Béla Fleck & Abigail Washburn (usa)
7.11.2015, Palác Akropolis, Praha
Foto (c) David Webr

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Zastavit čas i způsobit amok (The Smile)

Tomáš Jančík 15.06.2024

Necelé dva roky po debutu A Light for Attracting Attention vydala skupina okolo Thoma Yorka druhou desku, politicko-kritickou i osobní, a v podobný čas se The Smile vrátili do Fora…

Nadšení i prostoje (Troye Sivan)

Zdeněk Němec 11.06.2024

Halu opouští spokojený dav vybavený ochutnávkovými pytlíky Pom-Bär, přelézá nebo podlézá zábradlí u chodníku.

Porážkám navzdory (High on Fire)

Marek Hadrbolec 05.06.2024

První z koncertů v Kabinetu Múz se mění v generální zkoušku a test krizového managementu americké trojice, technika totiž jinak precizní kapele škodí, kde jenom může.

Vídeňská magma v jícnu DOXu (Klangforum Wien I.)

Helena Konvalinová 03.06.2024

Pro první večer programu Prague Offspring, který je věnovaný soudobé hudbě, zvolilo Pražské jaro elegantní sál DOX+.

Ztracené zvuky (claire rousay)

Julia Pátá 27.05.2024

Moje pozornost se přesune na jméno Elliotta Smithe. Místy je překrývá bledě modrý fender, který jemnými arpeggii a ojedinělými akordy objímá ambientní podkres.

Pečlivě organizovaný chaos (RuinsZu)

Kryštof Kočtář 26.05.2024

„Na cos to sakra přišel? Už zvukovka mi málem urvala hlavu!“ vítal mě před koncertem RuinsZu v Paláci Akropolis známý. Tedy alespoň myslím.

Fantasy v kulisách hororu (Jeden kmen + Ďyvina + Budeč)

Kryštof Kočtář 21.05.2024

Drnčivé legato niněry, bezpočet fléten sytících sál tančivým pískáním, ale také všemožné samply a moderní elektronika. V nové Melodce.

Vibrující kosti (Bell Witch)

Marek Hadrbolec 20.05.2024

Ticho nikdy není tak hlasité, jako když Jesse Shreibmann zkříží paličky nad hlavou před dalším úderem do bicích.

Jak v Motownu nezestárnout (Danny Brown)

Michal Smrčina 19.05.2024

Show je vizuálně strohá, blikačky, nic moc navíc, Brown má specifické charisma a pozornost poutá sám o sobě.

Punkom slobode na stope (Chorobopop)

Jakub Veselý 06.05.2024

Počas koncertu Ctib prezentoval myšlienku o skutočnej definícii punku, polemiku o o význame životného štýlu, ktorý nedefinuje len tvrdá hudba.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace