Články / Seriály

Food Moon: Tři ocásci

Food Moon: Tři ocásci

redakce | Články / Seriály | 28.10.2020

Tři Ocásci je kolektiv a sociální družstvo, které v Brně provozuje řadu bohulibých prostor, třeba restauraci Základna. Snaží se vařit vegansky, cenově dostupně, z lokálních surovin a krom sycení slouží také jako komunitní prostor, v němž pořádají kulturní akce a koncerty nezávislých interpretů. Základna má otevřené výdejní okénko a také rozváží obědy. Pokud to máte do Brna daleko, vyzkoušejte recepty na bezvajíčkovou pomazánku, grónskou cibulačku nebo třeba lískooříškovou bábovku, která je prý nejlepší s kakaem a dobrou anarchistickou literaturou.

Stánek Tří Ocásků můžete potkat na řadě festivalů, kupříkladu na Besedě u Bigbítu nebo v Boskovicích. Sociální družstvo stojí ale také za komunitním obchůdkem Sypiště, tanečním dělesem LOLiny, knihovnou Ká, svépomocnou Podzemní univerzitou, skupinou FaciCrew, feministickou fotbalovou komunitou FFK Prohra nebo nakladatelstvím Nevim.


Bezvajíčková pomazánka z tofu s nakládanou okurkou
počet porcí: 4 (tj. 400 g)
doba přípravy: 20 minut
alergeny: sója, hořčice

Ingredience:
250 g bílého tofu (případně lze napůlit natur a uzené tofu)
2 lžičky černé soli Kala namak (pro vajíčkovou chuť)
4 nakládané okurky (plus 3 lžíce láku z okurek)
1 lžíce plnotučné hořčice
100 g sojanézy (viz tip - recept na základní sojanézu)
1/2 červené cibule
kurkuma, pepř

Postup:
Tofu rozmačkáme vidličkou, okurku a cibuli nakrájíme na drobné kostky a polovinu přisypeme k tofu. Přidáme hořčici, kurkumu, sůl, lák z okurek a sojanézu. Rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké konzistence a přisypeme zbytek nakrájených okurek a cibule. Promícháme a případně dosolíme (černá sůl je méně slaná než obyčejná) či dobarvíme kurkumou (do požadovaného odstínu žluté, ale pozor s kurkumou je dobré pracovat opatrně, má nahořklou práškovitou chuť a pokud bychom jí dali příliš, může to být cítit). Bezvajíčková pomazánka je skvělá na klasickém kmínovém chlebu a posypaná pažitkou.

TIP:
Recept na základní sojanézu se hodí nejen k přípravě tohoto receptu, ale i k přípravy spousty dalších výborných veganských dobrot. Budeme potřebovat: 0,5 l sójového mléka, 2 lžíce plnotučné hořčice, 0,5 l řepkového nebo slunečnicového oleje (ideálně nějakého bez výrazné chuti), 2 lžičky černé soli Kala namak, špetka pepře, 2 lžíce citrónové šťávy, 3 lžíce vinného bílého octa. Do vyšší mísy dáme mléko, přidáme k němu hořčici a vinný ocet, krátce promixujeme tyčovým mixérem a pak postupně přiléváme tenkým pramínkem olej a stále mixujeme. Směs začne houstnout, přidáváme olej, dokud nemá sojanéza správnou konzistenci (krémovitou, ale ne hrudkovitou, nesmí téct). Pak ji dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

Grónská cibulačka s křenem
počet porcí: 4 (tj. 1,2 l)
doba přípravy: 40 minut
alergeny: lepek

Ingredience:
300 g žluté cibule
200 g krájených rajčat (v létě čerstvých, v zimě z plechovky)
100 g křenu
2 lžíce hladké mouky
800 ml zeleninového vývaru (viz TIP)
tymián, sůl, pepř, slunečnicový olej

Postup:
Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Na rozpálený olej dáme smažit cibuli do zesklovatění, přidáme tymián a pepř a zaprášíme moukou, zamícháme a vlijeme vývar a rajčatovou konzervu. Necháme projít varem. Mezitím oloupeme a nastrouháme křen najemno. Poté, co polévku odstavíme z plotny a ta nevaří, vmícháme do ní křen a finálně dochutíme.

TIP:
Základem řady receptů je dobrý zeleninový vývar. Udělat si takový vývar je nejlepší den před tím, než ho budeme používat. Základní recept je jednoduchý, na 2 l vývaru potřebujeme 100 g cibule, 300 g mrkve, 200 g celeru a 100 g petržele, dále bobkový list, libeček, pepř, nové koření, saturejku, trochu soli a 20 ml oleje. Do vývaru můžeme přidat i jakékoliv čisté a neznehodnocené zbytky zeleniny, které nám zbyly po vaření, ať už různé natě nebo slupky (čisté a pěkné) nebo odkrojky. Všechnu zeleninu dáme do velkého hrnce a zalijeme vodou do ponoru, přidáme olej a koření a vývar lehce osolíme. Zakryjeme poklicí a na mírném plameni necháme vývar táhnout klidně několik hodin (minimum je alespoň 1,5 hodiny). Ideálně by se nám množství vody mělo zmenšit o třetinu. Jakmile máme vývar hotový, scedíme ho přes síto, takže dostaneme jen čistou tekutinu. Zbytky zeleniny z vývaru se dají použít ještě do omáček nebo rozmixovat spolu s brambory na bramborovo-zeleninové pyré, které je skvělá přílohou, případně se ze zbytků kořenové zeleniny z vývaru dá udělat pomazánka. Vývar pak používáme jako základ polévek a omáček a můžeme jej i zamrazit na pozdější použití.


Lískooříšková piškotová bábovka
počet porcí: 15 kusů
doba přípravy: 1 hodina
alergeny: lepek, lískový ořech

Ingredience:
300 g polohrubé mouky
1 lžičky sody
1 lžičky kypřícího prášku do pečiva
125 g cukru krystal
120 g slunečnicového oleje
300 ml lískooříškového mléka
50 g agávového sirupu
špetka soli
1/2 lžičky citrónové kůry
40 g citrónové šťávy
100 g lískových oříšků
4 lžíce Maizeny
120 g jablečného pyré (nebo 2 najemno nastrouhané jablka)

Postup:
V míse smícháme a promícháme všechny sypké suroviny, vedle v misce prošleháme metličkou všechny tekuté suroviny, které pak vlijeme do sypkých suroviny a dobře promícháme metličkou.

Formu na bábovku dobře vymastíme olejem a vysypeme hrubou moukou. Těsto přesuneme do vysypané formy a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C zhruba na 35 minut (upečenost těsta vyzkoušíme špejlí, pokud se na špejli přilepí syrové těsto, přidáme bábovce ještě dalších 10 minut).

Po upečení necháme 10 minut bábovku ve formě vydechnout. Pak ji pomocí na formu přiklopeného dřevěného prkýnka vyklopíme (pokud nám bábovka nechce z formy, namočíme utěrku do studené vody, kterou omotáme formu a s obrácenou formou na prkýnku párkrát klepneme jemně o stůl). Po vychladnutí bábovku pocukrujeme moučkovým cukrem.

TIP:
Tahle bábovka je nejlepší s lískooříškovým kakaem a dobrou anarchistickou literaturou.

Info

Tři Ocásci
web sdružení

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Vstupní prohlídka: Marie Kieslowski

redakce 26.03.2024

Marie Kieslowski vydala své debutové sólové album Je všechno dobrý? před dvěma lety, nyní na něj navazuje EP s názvem Je to složitější.

Preview: Rewire 2024

Zuzana Malá 24.03.2024

Holandský festival experimentální hudby a umění má pro letošek tučnou soupisku v kategorii legend i ikon součásné avantgardy.

Pořadatelská: Dominik Prok (Nová Cvernovka)

redakce 21.03.2024

"Podlaha bude ružovo-glittrová zaliatá epoxidom, jeden zo stejdžov bude práve na wc v štýle boiler room a zahrá napríklad DJ Záchod (Matwe), I Hate Berlin Manson DJs alebo..." Pár tipů.

Pořadatelská: Matěj Samec (MeetFactory)

redakce 10.03.2024

„Obzvlášť zvu na Dech - ten zvolte v případě, že máte chuť se s námi ponořit do naprosté tmy a naladit se na vnitřní drama jednoho člověka," říká dívadelní dramaturg…

10 + 1 = Nikolaj Svaneborg

redakce 07.03.2024

Jejich hudba je radostným spojením krásných melodií, jemného minimalismu, chytlavých groovů, jemných vibrací elektroniky a severské atmosféry, to vše podepřené čirou radostí ze společného hraní.

Vstupní prohlídka: Herbal Dentists

redakce 04.03.2024

Nahrávka "plná temnejch i zasněnejch míst, zajímavejch dialogů kytar, syntezátorů a specifického zpěvu"? Tip Moimira Papalescua, tip i náš.

Tak daleko, tak blízko: Eydís Evensen

redakce 29.02.2024

Krátký pohled s klavíristkou z Islandu před jejím pražským koncertem v Paláci Akropolis.

Ment 2024: To nejlepší

redakce 26.02.2024

Lublaňský festival završil první dekádu existence vskutku spektakulárně, čtyři dny hudby, přednášek a dalších setkání přinesly plno emocí, zážitků a příběhů.

10+1 = Will Samson

redakce 20.02.2024

Jemný ambient Willa Samsona doplní dvojici Loscil & Lawrence English na zahajovacím večeru jedenáctého ročníku přehlídky Spectaculare.

Preview: Ment 2024

redakce 15.02.2024

Tradiční preview dala dohromady čtveřice redaktorů, která nás tam bude zastupovat, obsáhlejší report čekejte v jednom z následujících čísel magazínu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace