Články / Seriály

Food Moon: Tři ocásci

Food Moon: Tři ocásci

redakce | Články / Seriály | 28.10.2020

Tři Ocásci je kolektiv a sociální družstvo, které v Brně provozuje řadu bohulibých prostor, třeba restauraci Základna. Snaží se vařit vegansky, cenově dostupně, z lokálních surovin a krom sycení slouží také jako komunitní prostor, v němž pořádají kulturní akce a koncerty nezávislých interpretů. Základna má otevřené výdejní okénko a také rozváží obědy. Pokud to máte do Brna daleko, vyzkoušejte recepty na bezvajíčkovou pomazánku, grónskou cibulačku nebo třeba lískooříškovou bábovku, která je prý nejlepší s kakaem a dobrou anarchistickou literaturou.

Stánek Tří Ocásků můžete potkat na řadě festivalů, kupříkladu na Besedě u Bigbítu nebo v Boskovicích. Sociální družstvo stojí ale také za komunitním obchůdkem Sypiště, tanečním dělesem LOLiny, knihovnou Ká, svépomocnou Podzemní univerzitou, skupinou FaciCrew, feministickou fotbalovou komunitou FFK Prohra nebo nakladatelstvím Nevim.


Bezvajíčková pomazánka z tofu s nakládanou okurkou
počet porcí: 4 (tj. 400 g)
doba přípravy: 20 minut
alergeny: sója, hořčice

Ingredience:
250 g bílého tofu (případně lze napůlit natur a uzené tofu)
2 lžičky černé soli Kala namak (pro vajíčkovou chuť)
4 nakládané okurky (plus 3 lžíce láku z okurek)
1 lžíce plnotučné hořčice
100 g sojanézy (viz tip - recept na základní sojanézu)
1/2 červené cibule
kurkuma, pepř

Postup:
Tofu rozmačkáme vidličkou, okurku a cibuli nakrájíme na drobné kostky a polovinu přisypeme k tofu. Přidáme hořčici, kurkumu, sůl, lák z okurek a sojanézu. Rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké konzistence a přisypeme zbytek nakrájených okurek a cibule. Promícháme a případně dosolíme (černá sůl je méně slaná než obyčejná) či dobarvíme kurkumou (do požadovaného odstínu žluté, ale pozor s kurkumou je dobré pracovat opatrně, má nahořklou práškovitou chuť a pokud bychom jí dali příliš, může to být cítit). Bezvajíčková pomazánka je skvělá na klasickém kmínovém chlebu a posypaná pažitkou.

TIP:
Recept na základní sojanézu se hodí nejen k přípravě tohoto receptu, ale i k přípravy spousty dalších výborných veganských dobrot. Budeme potřebovat: 0,5 l sójového mléka, 2 lžíce plnotučné hořčice, 0,5 l řepkového nebo slunečnicového oleje (ideálně nějakého bez výrazné chuti), 2 lžičky černé soli Kala namak, špetka pepře, 2 lžíce citrónové šťávy, 3 lžíce vinného bílého octa. Do vyšší mísy dáme mléko, přidáme k němu hořčici a vinný ocet, krátce promixujeme tyčovým mixérem a pak postupně přiléváme tenkým pramínkem olej a stále mixujeme. Směs začne houstnout, přidáváme olej, dokud nemá sojanéza správnou konzistenci (krémovitou, ale ne hrudkovitou, nesmí téct). Pak ji dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

Grónská cibulačka s křenem
počet porcí: 4 (tj. 1,2 l)
doba přípravy: 40 minut
alergeny: lepek

Ingredience:
300 g žluté cibule
200 g krájených rajčat (v létě čerstvých, v zimě z plechovky)
100 g křenu
2 lžíce hladké mouky
800 ml zeleninového vývaru (viz TIP)
tymián, sůl, pepř, slunečnicový olej

Postup:
Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Na rozpálený olej dáme smažit cibuli do zesklovatění, přidáme tymián a pepř a zaprášíme moukou, zamícháme a vlijeme vývar a rajčatovou konzervu. Necháme projít varem. Mezitím oloupeme a nastrouháme křen najemno. Poté, co polévku odstavíme z plotny a ta nevaří, vmícháme do ní křen a finálně dochutíme.

TIP:
Základem řady receptů je dobrý zeleninový vývar. Udělat si takový vývar je nejlepší den před tím, než ho budeme používat. Základní recept je jednoduchý, na 2 l vývaru potřebujeme 100 g cibule, 300 g mrkve, 200 g celeru a 100 g petržele, dále bobkový list, libeček, pepř, nové koření, saturejku, trochu soli a 20 ml oleje. Do vývaru můžeme přidat i jakékoliv čisté a neznehodnocené zbytky zeleniny, které nám zbyly po vaření, ať už různé natě nebo slupky (čisté a pěkné) nebo odkrojky. Všechnu zeleninu dáme do velkého hrnce a zalijeme vodou do ponoru, přidáme olej a koření a vývar lehce osolíme. Zakryjeme poklicí a na mírném plameni necháme vývar táhnout klidně několik hodin (minimum je alespoň 1,5 hodiny). Ideálně by se nám množství vody mělo zmenšit o třetinu. Jakmile máme vývar hotový, scedíme ho přes síto, takže dostaneme jen čistou tekutinu. Zbytky zeleniny z vývaru se dají použít ještě do omáček nebo rozmixovat spolu s brambory na bramborovo-zeleninové pyré, které je skvělá přílohou, případně se ze zbytků kořenové zeleniny z vývaru dá udělat pomazánka. Vývar pak používáme jako základ polévek a omáček a můžeme jej i zamrazit na pozdější použití.


Lískooříšková piškotová bábovka
počet porcí: 15 kusů
doba přípravy: 1 hodina
alergeny: lepek, lískový ořech

Ingredience:
300 g polohrubé mouky
1 lžičky sody
1 lžičky kypřícího prášku do pečiva
125 g cukru krystal
120 g slunečnicového oleje
300 ml lískooříškového mléka
50 g agávového sirupu
špetka soli
1/2 lžičky citrónové kůry
40 g citrónové šťávy
100 g lískových oříšků
4 lžíce Maizeny
120 g jablečného pyré (nebo 2 najemno nastrouhané jablka)

Postup:
V míse smícháme a promícháme všechny sypké suroviny, vedle v misce prošleháme metličkou všechny tekuté suroviny, které pak vlijeme do sypkých suroviny a dobře promícháme metličkou.

Formu na bábovku dobře vymastíme olejem a vysypeme hrubou moukou. Těsto přesuneme do vysypané formy a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C zhruba na 35 minut (upečenost těsta vyzkoušíme špejlí, pokud se na špejli přilepí syrové těsto, přidáme bábovce ještě dalších 10 minut).

Po upečení necháme 10 minut bábovku ve formě vydechnout. Pak ji pomocí na formu přiklopeného dřevěného prkýnka vyklopíme (pokud nám bábovka nechce z formy, namočíme utěrku do studené vody, kterou omotáme formu a s obrácenou formou na prkýnku párkrát klepneme jemně o stůl). Po vychladnutí bábovku pocukrujeme moučkovým cukrem.

TIP:
Tahle bábovka je nejlepší s lískooříškovým kakaem a dobrou anarchistickou literaturou.

Info

Tři Ocásci
web sdružení

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

3na3: Jan Tomšů (Zvěřinec)

Jiří Přivřel 23.07.2021

Zlínský kreativní spolek Zvěřinec zve na Slavnost v houští, festival rychlé a pomalé hudby. Co v něm číhá?

Vstupní prohlídka: Cacao Mental

redakce 22.07.2021

Zběsilá směs, unikátní koncerty, psychedelická elektro-cumbia z Milána. Ještě než v Poličce vystoupí, jsme z nich dostali pár unikátních náhledů na tento svět.

Kam na rajz s Bárou Olšanovou

redakce 21.07.2021

Festival Pop Messe se po pandemických bolestech a odkladech konečně dočká prvního ročníku. Členka pořadatelského týmu Bára Olšanová nám dala své tipy na to, kam dál o prázdninách vyrazit!

Vstupní prohlídka: Bibione

redakce 19.07.2021

Debutové album vydáné u Stoned to Death sklízí úspěchy, naživo si je můžete vychutnat třeba hned na prachatickém festivalu Vivat vila.

Tak daleko, tak blízko: Raptor Koch

redakce 18.07.2021

Multiinstrumentlista Stano Sninský zvaný též Raptor Koch hnízdí ve slovenské vesničce Jasenov v oblasti Humenné nedaleko Prešova. Jak odtamtud vidí svět?

Kam na rajz s Luďkem Strašákem

redakce 14.07.2021

Jeden z pořadatelů Folkových prázdnin a vedoucí Městského kulturního střediska Náměšť nad Oslavou Luděk Strašák zve na sympatické akce tohoto léta.

Vstupní prohlídka: Rest in Haste

redakce 13.07.2021

Písničky odráží polarizovaný a roztříštěný svět, co odráží jejich odpovědi na pár základních otázek?

Katetr: Černé díry, hebký mech

Jarmo Diehl 11.07.2021

Nové písničky na česko-slovenské scéně? Basy, lízačky, lesní mýtiny i solidní deviace. Krásní lidé budí naději. A peklo, to čeká.

Tak daleko, tak blízko: Moonshye

redakce 07.07.2021

K našim severním sousedům měla vždycky úzký vztah, což dokazuje i naše lajfstajlová rubrika Tak daleko, tak blízko.

Katetr: Věř, že bude hůř, a další popěvky

Jarmo Diehl 04.07.2021

Doba je temná a vyhlídky prachbídné, čili hledáme antisebevražedné tendence. Důvodů, proč se veselit, je více: Vesna, Ben Cristovao nebo Národní divadlo.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace