Články / Seriály

Food Moon: Food Not Bombs

Food Moon: Food Not Bombs

redakce | Články / Seriály | 04.10.2020

Kvůli vládním omezením se sice ruší koncerty, ale existují závažnější problémy. Své o tom ví Žižkovská noc, která ve spolupráci s Food Not Bombs, Cross Clubem a Prostorem39 uspořádala místo festivalu alespoň podzimní sbírku na komunitní centrum Jako doma. Ta bude probíhat do 13. října. Food Not Bombs jinak vaří v průběhu roku ve všech větších městech v republice a obecně se snaží používat suroviny, které by jinak přišly vniveč, ať už od uvědomnělých restaurací nebo přímo z kontejnerů.

Zástupce žižkovského festivalu i pražské divize Food Not Bombs Marka Dočekala se ptáme na oblíbené recepty. S nadsázkou říká, že recept je jen jeden: „Nakrájet zeleninu na drobný kousky a buď je z toho salát, nebo polívka.“ Sám rád vaří různé variace na guláše a indická jídla, pro které stačí cibulovo-česnekový základ, trochu brambor či luštěnin a zeleniny, co se vejde do obrovského hrnce. Součástí klasického žižkovského menu, které Food Not Bombs podávají, je hustá polévka, pečivo, salát a čaj nebo káva. A když je čas, někdo upeče i buchtu nebo perník, na který přinášíme recept.

Žižkovská férovka neboli perník z pěti hrnků
dva hrnky polohrubé mouky
jeden hrnek cukru
jeden hrnek oleje
jeden hrnek vody nebo sojového mléka
dva prášky do pečiva
na dochucení skořice, kakao
případně i zelenina nebo ovoce (jablka, hrušky, třesně, cukety, mrkev...)

Příprava jídla:
Všechny hrnky se sesypou dohromady a podle chuti se přidá skořice a kakao. Těsto má být tekuté, ale nemusí být nutně husté. Přidá se nastrouhaná zelenina/ovoce (tak dva hrnky) a případně lze další poklást nahoru na perník. Na závěr přidáme prášek do pečiva a pečeme cca třicet minut na nejvyšší stupeň.

Info

Food Not Bombs
web organizace

Chcete se přidat do sbírky? Máte prostor, kavárnu a nebo větší objem věcí na darování? Pište na zefv@zizkovskanoc.net

foto © Mirek Buddha

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Food Moon: Die Küche

redakce 20.10.2020

Pokud to máte do Brna daleko, můžete si doma připravit veganské langoše!

Moon Crew #35: Martin Šinkovský

redakce 19.10.2020

Na základce za něj slohovky psal starší bratr, dnes ale Martin píše články, scénáře a knihy pro děti. O upírech, komiksech a jejich vzniku v Moon Crew.

Track týdne: Julia Jacklin - To Perth, Before the Border Closes

Maria Pyatkina 15.10.2020

Nový singl Julie Jacklin je krátký a přímočarý jako sloup. Sloup, do kterého občas musíme vrazit, abychom se vzpamatovali z návalu ničivých emocí.

Jiří Konvalinka (Mutanti hledaj východisko): Tak to pusť…

redakce 13.10.2020

Hudební formace, ve kterých Jiří působí, jsou ojedinělými úkazy na scéně, speciálně pro něj tedy vybíráme několik tracků a ptáme se na jeho postřehy.

Track týdne: John Cale – Lazy Day

Michal Pařízek 08.10.2020

„We're Living in a Wasteland,“ nechal se slyšet John Cale, zakladatel The Velvet Underground, svéhlavý solitér a jedna ze zásadních osobností posledního půlstoletí.

Track týdne: Tiga & Hudson Mohawke - VSOD vs. Jónsi - Salt Licorice

Kateřina Cumin 01.10.2020

Jejich spojení dává smysl, stejně jako může překvapit, výsledky jsou nové, ale čpí z nich minulost, protřelí umělci se spojují s novou generací. Láska je to, co nás rozděluje.

Vstupní prohlídka: Badfocus

redakce 30.09.2020

Za projektem Badfocus stojí teprve devatenáctiletý pražský producent, skladatel a multiinstrumentalista Prokop Korb, který je mimojiné členem kapely Teepee.

Tak daleko, tak blízko: Šárka Zahálková

redakce 27.09.2020

Šárka připravuje v Pardubicích tamní edici Dne architektury a doporučuje, kam ve městě zajít i mimo festivalové dění.

Track týdne: Jamila Woods – Sula (Hardcover)

Lucie Tlustošová 24.09.2020

Písničkářka, básnířka a aktivistka Jamila Woods navazuje touto inspirací afroamerickou umělkyní na kritiky pozitivně přijatou loňskou desku Legacy! Legacy!

Track týdne: Of Feather and Bone – Entropic Self Immolation

Dantez 17.09.2020

Přiznané kopírky klasik Death nebo Cannibal Corpse jsou všude a najít kapelu s rozpoznatelnými kořeny i špetkou invence je často komplikované. Ale něco tu je.