Články / Offtopic / / Komix

Status quo (Metabaron 2)

Status quo (Metabaron 2)

3DDI3 | Články / Offtopic / / Komix | 27.12.2023

Na pokračování Metabarona jsme čekali dlouhé tři roky a vyplatilo se. Navazuje na otevřený konec první knihy, vyprávění o nevysvětlitelném smršťování a konci vesmíru, který si chtěl titulní hrdina původně patřičně užít v objetí kurev z nejlepšího solarcoronského bordelu. Scenárista Jerry Frissen, adaptující povídky a náměty Alejandra Jodorowského, narozdíl od mistra chvátá příběhem tam, kde by Jodo zastavil a hrabal se v motivacích, psychice postav. Děj tak sice svižně odsýpá, zvraty a odhalení ale dostáváme na tácech z mekáče namísto nablýskaných talířů ze špičkové restaurace. Což není nutně špatně, ale člověk si občas posteskne. Navíc do příběhu citelně prosakuje nová inspirace, a tou je Cameronův Avatar.

Bezejmenný v úvodu projde do alternativní reality na planetu Algoma, technikou nepoznamenaného prostředí. Na planetě létajících skal a plnou přírodní harmonie se zamiluje do místní válečnice, která ho (v posteli) přesvědčí, aby bojoval za správnou stranu… Témata o drancování životního prostředí jsou propletena příběhem o lásce, ale nebyl by to Jodorowský, aby vše neopepřil polygamií, zradou a vražděním. V druhém příběhu přihodí incest a známé téma otcovraždy. Přesto si tvůrci přichystali nečekaný zvrat, který Bezejmenného ukazuje ve zcela jiné poloze, než jsme byli dosud zvyklí. Zbabělého.

Kresby se opět chopil Valentin Sécher, který směle kráčí ve stopách spolutvůrce Kasty Metabaronů Juana Giméneze. Sécherova fotorealistická kresba pohltí a cizokrajné planety, obrovské vesmírné bitvy jsou ohromující a dají se hltat hodiny a hodiny po přečtení. Druhý příběh převzal americký výtvarník Pete Woods, který je zdatným učněm Jima Leeho a kreslil spoustu příběhů pro vydavatelství DC. Krásná ostrá kresba ale vedle Sécherovy dokonalosti působí spíše průměrně.

Druhý Metabaron představuje skvělé zakončení rozmáchlého příběhu, které ovšem v závěru narovná všechny hrany a nespálí za sebou všechny mosty, jako by to udělal Jodorowsky. Vše je uspokojivě dokončeno, přesto zůstávají dveře pootevřené pro možná pokračování. Jodorowsky předal Metabarona do správných rukou, i když se Frissen spíše než o podvratnou reflexi současného světa stará o mýtus ave finále bohužel nemá odvahu status quo narušit. Posunout legendu o Metabaronovi na novou úroveň.

Info

Alejandro Jodorowsky, Jerry Frissen - Metabaron 2 (Crew, 2023)
web

foto © se svolením Crew

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Červená karkulka na konci světa (Afterpunk)

3DDI3 29.04.2024

Afterpunk zatím působí jako představení interesantního světa, který si vyloženě říká o pokračování a možná i o mnohem více.

Spravedlnost slepá jako netopýr (Batman / Soudce Dredd)

redakce 27.12.2023

Cynická atmosféra osmdesátých a devadesátých let sálá z každé stránky, spojení vesmírů vedle sebe postavilo šílenství budoucnosti s chladnou batmanovskou logikou.

Rorschachův test (Rorschach)

3DDI3 10.09.2023

Kreslíř Jorge Fornés ve spolupráci s Kingem nádherně vrství události předcházející atentátu, ruku v ruce s odhalováním spletitého příběhu.

Žebírka (Parchanti z jihu III & IV)

3DDI3 09.09.2023

Vyprávění je tentokrát roztříštěné do více pohledů různých obyvatel, než jsme byli dosud v Parchantech zvyklí.

Sociální sítě vás jednou zabijí! (Konec liDCtva)

3DDI3 03.09.2023

Konec liDCtva je jedním z nejlepších monstrózních příběhů zahrnujících bezmála všechny hrdiny stáje DC.

Země zaslíbená… někomu jinému (Šangri-La)

3DDI3 20.08.2023

Space opera jako kritika konzumního způsobu života nebo kruté vysvětlení, že jinak ve vesmíru přežít nelze?

Rozpoltit nebe, otřást zemí (Punisher: Četa)

3DDI3 06.08.2023

Garth Ennis vykresluje konflikt ve Vietnamské socialistické republice, známý taky jako „boj proti americké nadvládě“, a ukazuje dobré a špatné vojáky z obou stran barikády.

Vycucat morek (Cesta kostí)

3DDI3 01.07.2023

Sibiřské gulagy v oblasti Kolymy byly místem tvrdé práce na spojovací cestě mezi Jakutskem a Magadanem, kde si svůj trest odpykávali nejhorší nepřátelé státu.

Dům záhad (Místo činu)

3DDI3 14.05.2023

Scenárista Ed Brubaker ve svém raném komiksu ukazuje, že zázraky tu sice jsou, ale nikdo si jich nevšímá, a lidé proto umírají, nebo naopak přežívají, i když měli zemřít.

To jediné, na čem záleží, je… (Zabij, nebo budeš zabit)

3DDI3 17.12.2022

To jediné na čem záleží, je… láska? Takhle nějak by se mělo odpovídat? Nebo zdraví, když už žijeme v postpandemické době?

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace