Články / Seriály / / 3na3

3na3: Bastl Instruments

3na3: Bastl Instruments

redakce | Články / Seriály / / 3na3 | 20.03.2015

Bastl Instruments jsou na trhu od roku 2013 a vyrábí řadu přenosných malých hudebních nástrojů. Nyní jako čeští výrobci reagují na trend modulárních syntezátorů, pročež spustili intenetový obchod a v průběhu roku chystají otevřít kamennou prodejnu v centru Brna, kde si každý bude moct vyzkoušet nejrůznější speciální elektronické hudební nástroje na vlastní... cokoliv. Pár laických otázek?

Jako firma Bastl Instruments jste se vzali kde? Jste zároveň muzikanti? Nadšenci do technologií s citem pro obchod?
My jsme vlastně všichni muzikanti a měli jsme a máme nejrůznější kapely a projekty. Nástroje a hlavně workshopy, jak si je postavit, jsme začali dělat už za studií v Brně a Vídni. Hodně lidí to dneska zajímá - něco si zbastlit, postavit. To je i geneze našeho názvu - odkazuje právě k fenoménu bastlení, kterej u nás byl v posledních padesáti letech enormní a velmi inspirující. Taky děláme kazetovej label Bükko Tapes. Jsme vlastně taková komunitní firma. Komunita okolo elektronické hudby, co má společný cíl, a tím je perfektní hudební nástroj. Součástí týmu je i mladej a velmi talentovanej producent HRTL, kterej táhne náš label. Taky udělal tohle super demo našeho nástroje.


Modulární syntezátor provázíte slovy: „Tyto moduly jsou navrženy s důrazem na kompaktnost a vzájemnou komplementaritu, tak aby dohromady utvořily unikátní soběstačný modulární hudební nástroj, jež tvoří neuvěřitelně pružné prostředí pro tvorbu elektronické hudby.“ Modulární syntezátor jako standardizovaný formát, který umožňuje muzikantům postavit si libovolně velký proměnlivý syntezátor po jednotlivých částech – dá se to přirovnat k modulárnímu telefonu, který slibuje Google?
Modulární telefon a modulární cokoliv reaguje na poptávku uživatelů mít produkty, jejichž funkčnost či vzhled můžou sami ovlivnit. Pokud jde o elektronickou hudbu a zejména její experimentálnější oblasti, tak současným vládcem paradigmatu je právě modulární syntezátor. Nyní je opravdu hodně výrobců, kteří nabízí jednotlivé unikátní moduly, které jsou navzájem kompatibilní a každý z nich nabízí konkrétní funkci. Některý generuje signál, jiný ho modifikuje co do barvy/zvuku a jiný ho zase proměňuje v čase. Všechny tyto funkce a hlavně propojení jsou “programovatelné” pomocí kabelů a zdířek na čelním panelu. Je to poměrně fyzická činnost na takový nástroj hrát, a proto v dnešní době, kdy většina lidí pracuje s počítači, je to obzvláště lákavé, dělat elektronickou hudbu a nemuset používat počítač. Protože se každý týden objevují nové a nové moduly od různých výrobců, nevidíme absolutně žádné limity takového hudebního nástroje. Jediný limit si pak určuje muzikant - velikost nástroje a cena. Náš přístup se odvíjí od našich potřeb. Chceme z našich modulů stavět kompletní hudební nástroje, které budou přenosné a půjde na ně zahrát kompletní live set v klubu, i nahrát celé album. Je až neuvěřitelné, kolik možností i menší nástroj díky propojování (patchování) skýtá a jak nekonečná zábava uvnitř číhá. Na tomhle videu jsou vidět některé z našich prototypů, které naprosto boří hranice toho, co je uvnitř hudebního nástroje a co vně:


Podle všeho dbáte i na vnější, estetickou podobu mašin - design z potištěných dubových desek a ručně vyráběné hmatníky potenciometrů? Ty bláho… Může se to zaplatit? U nás, v Brně, máme tolik fanoušků elektronických udělátek?
To, jak hudební nástroj vypadá a jaká je jeho výrobní historie, do značné míry ovlivňuje i to jak k němu muzikant přistupuje. To, že dáváme hodně důrazu a srdíčka na design a výrobu, je asi taky tím, že většina z nás vystudovala výtvarnou školu, ale hlavně nás to moc baví. Naše hlavní odbytiště zdaleka není v Brně nebo v Praze, ale v zahraničí, kde je poptávka po našich nástrojích až překvapující. Největší trh máme v USA, Japonsku a Německu a noví distributoři z dalších zemí stále přibývají. Vlastně jsme ještě ani nestihli webovky přeložit do češtiny. Nicméně i u nás si myslím, že takovéto nástroje hodně lidí zajímá, ale není si je kde vyzkoušet. My chceme v průběhu tohoto roku v Brně otevřít malý kamenný obchod, který právě tuto mezeru zaplní. Už teď nám běží jeho webová podoba. A grafickou podobu dělá Anymade studio, což je neskutečně cool grafický studio, momentálně sídlící v Praze. To, co děláme, je moc baví a je pro nás velká čest, že s nimi můžeme spolupracovat.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

3 na 3: Michal Schmidt (Folkové prázdniny)

Mariia Smirnova 14.07.2024

O pokoleních, pospolitosti i přípravách festivalu v krátkém rozhovoru s uměleckým ředitelem Michalem Schmidtem.

3 na 3: Matěj Černý, Markéta Čočková, Daniel Možnar (Let)

Mariia Smirnova 03.07.2024

Hranický festival zkracuje název, rozšiřuje prostory a přichází s nedělním závěrečným ravem. Více o konceptu bienále, novinkách a létání v rozhovoru s organizačním týmem.

3 na 3: Dušan Svíba (Colour Meeting)

Mariia Smirnova 25.06.2024

„Polovinu programu tvoří zahraniční umělci, kteří u nás mají českou premiéru. Je to festival pro ty, kteří rádi objevují,“ říká šéf Colour Meetingu.

3 na 3: Jan Barnet + Petr Horák (Rosnička)

redakce 22.06.2024

Tři desítky zástupců progresivní elektronické scény, bohatý denní doprovodný program, aktivity pro děti. To vše v přátelské atmosféře a malebné krajině. Plavky s sebou!

3 na 3: Pavel Kraus (Konektiv Night)

cyril kosak 06.12.2022

Před pěti lety začal cyklus Konektiv Night, který si vytkl za cíl dávat dohromady umělce žijící v České republice, kteří by měli jen pramalou šanci potkat se v jediném lineupu.

3 na 3: Matěj Černý (Letiště)

redakce 11.08.2021

Tradiční místo drahotušského letiště vymění za vnitřní a venkovní prostory komunitního centra Karnola. Co je dále nového, za čím přijet?

3na3: Jarda Krátký (Stodola Fest)

redakce 02.10.2020

Čím jsem starší, tím víc mě serou lidi, co dojdou na akci stylem „zaplatil jsem a očekávám, že mě budete bavit," říká pořadatel Stodola festu.

3 na 3: Otakar Veselý (Kamenka Open)

redakce 24.06.2020

Poslední víkend na louce u moravské metropole přinese jak hudební, tak filmový program. A partu veselých djs a vizualistů z kolektivu Equipe Animazione.

3na3: David Pospíšil, Honza Kasal (Šlinc fest)

redakce 09.06.2020

Kde začít open air sezonu, a nadto v Praze? Co takhle v areálu lesního divadla v Řevnicích? Vyměnili jsme si pár slov s organizátory.

3 na 3: Virtual Healing: Covid19 Antidote

redakce 15.05.2020

Před pár dny se pak objevila kompilace Virtual Healing: Covid19 Antidote, kterou dali dohromady Oliver Torr a Matěj Moravec.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace